Всичко НАЙ-ВАЖНО за новия стадион на ЦСКА: Защо "Българска армия" "няма да има конкуренция в България"?


Всичко НАЙ-ВАЖНО за новия стадион на ЦСКА: Защо "Българска армия" "няма да има конкуренция в България"?
Снимка: CSKA.BG

8610 0

ЦСКА най-после обяви дългоочакваната от всички "червени" фенове новина - "армейците" съвсем скоро ще изиграят последния си мач в своя дом стадион "Българска армия" в познатия му вид.

След дългогодишни битки на много фронтове 31-кратните шампиони си извоюваха правото сами да построят ново и модерно съоръжение в Борисовата градина. Това стана ясно, след като падна и последната жалба, внесена от Николай Веселинов.

Така домакинството над Лудогорец на 10.12 (неделя) от 17:45 часа ще бъде последното такова на ЦСКА на "Армията" в този ѝ вид. За целта клубът подготвя много инициативи и изненади за запалянковците, а в продажба вече са и специални билети. 

Какво обаче знаем за новия стадион?

"Армейците" проведоха кампания, целяща да запознае широката общественост с плановете им за реконструкцията на съоръжението. В нея те разказаха за щадящите природата методи, които ще използват, технологиите и лукса, с който ще разполага то. Кое е основното, което трябва да знаем за него?

Колко време ще продължи ремонтът?

Все още не е ясно кога точно ще започне реконструкцията, която ще продължи 18 месеца. Предвид думите на клуба, се очаква да е непосредствено след срещата с "орлите". Ако това се случи, новата "Армия" ще е готова през лятото на 2025-а година. Така "червените" ще могат да я открият на старта на сезон 2025/26 г.

Колко струва и кой плаща?

Според данните реконструкцията ще струва около 80-90 милиона лева, но е твърде възможно и да надскочи границата от 100 милиона. Сред причините за това сумата да нарасне в хода на действията е оскъпяването на ток, материали, труд и други поскъпващи фактори покрай инфлацията. Всички средства за ремонтните дейности ще бъдат осигурени от клуба и негови партньори. 

Гаранцията

През пролетта на 2022-ра година собствениците на клуба направиха огромен депозит на стойност 30 милиона лева. Той служи като гаранция, че реконструкция рано или късно ще има.

Придобитата собственост

В продължение на десетилетия ЦСКА бе един от малкото професионални отбори, които плащат наем за своя стадион. Това обаче се промени в началото на годината, когато клубът официално сбъдна една от своите големи мечти и стана собственик на своя дом.

Къде ще играе ЦСКА през това време?

31-кратните шампиони, заедно с всички юношески гарнитури, ще напуснат Борисовата градина. Те ще се подготвят на базата в Панчарево, докато мачовете на представителния тим ще се провеждат на националния стадион "Васил Левски".

Капацитет

Новият стадион "Българска армия" ще разполага с 16 000 седящи места. Към тях ще бъдат прибавени между 2 и 3000 правостоящи такива. Важно е да се уточни, че на специална пресконференция от клуба заявиха, че при сериозен и редовен интерес, капацитетът може да бъде увеличен значително.

Стадионът ще надхвърля регуации на УЕФА за четвърта категория

Всички изисквания на УЕФА ще бъдат спазени. Инрегрирани са и последно поколение ситеми и технологии, които надхвърлят регулациите за четвърта категория на УЕФА.

Какво ще направят от ЦСКА за природата?

От клуба гарантираха, че ще засадят над 300 нови дървета, а освен това паркът ще бъде увеличен с 40 дка зелени площи и алейна мрежа. Стъпката на стадиона пък ще бъде намалена с 3800 квадратни метра.

Нови детайли и промени по стадиона

Трибуните ще са проектирани така, че да има изходи за всеки сектор. Няма да има пътеки и ще има по-бързо пълнене на стадиона, както и възможна евакуация за 8 минути. Конструкцията ще бъде смесена, като по-голямата част ще е от сглобяеми елементи. Преобладаващата част от елементите ще бъдат произведени в заводски елементи, като ще бъде редуцирано и шумовото замърсяване в парка. Сектор "А" ще бъде монолитна конструкция. Всички останали сектори ще бъдат от сглобяеми елементи. Всички сектори ще бъдат покрити с метална козирка. Тя ще бъде покрита по два начина. Обърнато е сериозно внимание на зеления килим, който по план винаги ще бъде в перфектно състояние. Предвидено е подгряване на цялата площ, което да осигури целогодишното използване на терена. Ще бъде монтирано и съвременно LED осветление.

Компромисът

Една от ключовите стъпки, които ръководството на ЦСКА предприе, за да си издейства разрешително за строеж, бе връщането на 45% от прилежащите площи около стадиона на парк Борисова градина. Това означава, че по всяка вероятност тренировъчните игрища, заведението и всички други съоръжения, които ги заемат, ще трябва да бъдат преместени. В интервю преди време Гриша Ганчев заяви, че юношите ще се сдобият с нова и модерна база.

Разбира се,"червените" запознаха и тепърва ще запознават футболната общественост с по-подробни детайли около реконструкцията. Познати до момента такива са цялостното покриване с козирка, поставянето на слънчеви панели върху нея, специално тревно покритие и осветление, съоръжения като двуетажен музей, ресторант, ВИП зали, магазин и много други.

От ЦСКА категорично отсякоха, че скоро този стадион няма да има конкуренция в България.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички