"Вечно дерби" без фенове? БФС + СДВР = "професионализъм" с лъх на аматьорщина!


"Вечно дерби" без фенове? БФС + СДВР = "професионализъм" с лъх на аматьорщина!
Снимка: Lap.bg Колаж: Sportlive.bg

4231 0

28-ият кръг от родната Първа лига измина, а с него и двубоят, будещ най-сериозен интерес у нас. ЦСКА победи Левски с категорична игра и 2:0 във "Вечното дерби" на България.

Безчинствата по стадионите продължават

Както подобава през последните вече доста години, случващото се на терена до известна степен отстъпваше на събитията по пълните трибуни на националния стадион "Васил Левски".

Още: Случаят покрай Гонзо и Изпълкома на БФС се заплита: В Скравена се разграничиха от президента на клуба

И "червените", и "сините" запалянковци бяха подготвили страхотни хореографии, подкрепяйки любимите си отбори от първата до последната минута, че и отвъд тях. Редом с това обаче станахме свидетели на поредните хулигански прояви. Секторите "Г" и "А" се обстрелваха с прословутите си сигнални ракети, бомбички летяха и в двете посоки, а за капак на всичко час от домакинските привърженици си спретнаха масов бой помежду си с участието на частна охранителна фирма.

Пострадали имаше, както и арестувани малко над дузина участници в мелето. Едва ли някой е очаквал поемане на вина от която и да е страна - такава така или иначе нямаше. Новият президент на БФС - Георги Иванов, укори единствено "армейските" привърженици за действията им.

Коментар - кой е виновникът за скандалите по трибуните на

Именно Гонзо само часове по-късно бе замесен в много любопитен и "взривоопасен" слух. В публичното пространство се появи информация, че той и колегите му планират среща със СДВР, на която да бъде обсъдена възможността "Вечното дерби" да се провежда на клубните стадиони и без гостуващи агитки - абсолютен прецедент в историята на българския футбол.

Логично, не отне дълго преди хиляди негативни коментари и закани от страна на феновете да "залеят" социалните мрежи. Много от тях са на мнение, че не ултрасите, а именно управляващите футбола, редом с полицията, носят голямата вина. Е, не са далеч от истината.

Още: В Левски са сериозни: Освен за НАП, "сините" разкриват плановете си за новия стадион "Георги Аспарухов"?

КОЙ е големият виновник и ЗАЩО?

През последните години футболните фенове у нас по принуда се превърнаха в специалисти по много материи - устройствени планове, тръжни процедури, всякакви видове държавни институции и още, и още. Ето, че въпреки всичко, вината отново е в тях. Привържениците носят отговорност за действията на шепа хора и некадърниците, които не успяват да се справят с тях.

Не успяват или не искат? Въпросът е по-скоро риторичен. Та що за сили на реда имаме, ако в така дигитализираният свят, наличните камери и десетки изтегли в мрежата кадри от случилото се, не могат да потърсят сметка на отговорниците?

Що за сили на реда обявяват безпрецедентни мерки за сигурност, употреба на дронове, щателни проверки и нулева толеранстност, а часове по-късно, след поредните безумия, се покриват като ченге в шубрак? Може би е по-лесно да напръскаш дете със спрей, да обградиш терена, сякаш се готвиш за "специална военна операция", отколкото да озаптиш няколко буйни момчета.

Коментар - кой е виновникът за скандалите по трибуните на

Още: Голмайстори в Първа лига през сезон 2023/24: Георги Николов с тежка контузия, кампанията за него приключи

Същата тази полиция разполагаше с кристално ясни кадри на замерялите с камъчета и други предмети хулигани играчите на Славия на стадион "Александър Шаламанов". Видеа и снимки имаше също на боевете на "Българска армия" между фенове на ЦСКА и Локомотив Пловдив, на "Герена" между "сини" и "бели", на "Лаута" отново между "червени" и "черно-бели". Резултатът - 0.

Изненада не очаквайте - този от случилото се на "Васил Левски" в неделя ще е идентичен. Мерки няма да бъдат взети, видеата онлайн тактично ще бъдат пропуснати, а тези от камерите в Сектор "А" - най-вероятно изчезнали или "неясни". Пострадалите ще попаднат в списъка на коствените жертви, а виновниците отново погалени и готови за поредното "шоу" с марка "Първа лига".

Не пипайте "Вечното дерби"!

Този път обаче от некомпетентността на управляващите ще пострадат много повече хора. Ще пострада футболът ни и малкото, което му е останало. Решението "Вечното дерби" да бъде без гостуваща публика ритуално ще отсече главата на любимата на милиони игра у нас.

Още: Заради силната му игра срещу Левски: Нестор Ел Маестро пуска Браян Кордоба като титуляр и срещу Пирин Благоевград?

Празният гостуващ сектор на "Вечното дерби" ще убие и малкото смисъл у родния футбол. Той ще бъде олицетворение на некадърността и тъжната родна действителност.

То ще бъде катастрофално, но преди това отново ще обедини "червени" и "сини". А бъдете сигурни - те са готови на всичко в името на любимия отбор - както в най-хубавите, така и в най-тежките и изискващи мъжество мигове.

"Армейска жилка", "Ако не го искат, си го взимаме": Фенове на ЦСКА за играч на Левски

От СДВР защитиха охранителната фирма на "сините" фенове - справила се е добре, дори е била нападната

Пореден обстрел с ракети и бой, но СДВР обяви: Не се допусна напрежение и тежки инциденти на Левски - ЦСКА

Коментар - кой е виновникът за скандалите по трибуните на

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички