В главата на Стойчо Младенов преди Левски - ЦСКА: Константите и големите дилеми


В главата на Стойчо Младенов преди Левски - ЦСКА: Константите и големите дилеми
Снимка: колаж: SportLive; снимки: Vladimir Stoyanov и Emona Tsoncheva/LAP.bg

3031 0

Наближава моментът, в който отново половин България ще притаи дъх и ще се потопи в едно велико футболно съперничество. Левски посреща ЦСКА на Националния стадион "Васил Левски" в неделя, 6-и март, от 14:00 часа. Задължително вмъкваме клишето, че формата преди този сблъсък няма такова голямо значение. Въпросите са дали "сините", или "червените" изпълнители на терена ще влязат по-мотивирани и кой ще успее да надделее в ключовите моменти.

Разбира се, от съдбоносно значение ще са и подходите на двамата наставници. А въпросителните пред треньора на ЦСКА - Стойчо Младенов, сякаш изглеждат с една идея повече. Те се свеждат изцяло до едно голямо решение за центъра на терена, което ще има своето влияние и върху другата въпросителна .

В отбрана за "армейците" всичко е ясно. Ако Младенов не реши да опита нещо ексцентрично или не му се наложи принудителна промяна в последните моменти преди срещата, първи пет имена изглеждат без реална алтернатива.

На вратата ще застане твърдият титуляр Густаво Бусато, в центъра на отбраната ще е завърналият се общо 386-сантиметров нидерландски тандем - капитанът Юрген Матей и Мено Кох, който след зимната пауза и възстановяването от тежката си контузия, моментално зае своето място в центъра на защитата. 

Съответно отляво на тях ще бъде един от категорично най-солидно представящите се футболисти в Първа лига и вероятно най-добрият на своята позиция в първенството към момента - Брадли Мазику. Отдясно пък ще действа Иван Турицов.

Вече единственото сигурно след тези пет имена е, че атаката ще бъде водена от намиращия се в отлична форма Жорди Кайседо. Ясно е и че Греъм Кери ще стартира от първата минута, но първият голям въпрос е на коя позиция.

Едва ли за някого е тайна, че Кери вече се чувства далеч по-комфортно зад нападателя, действията му там са и доста по-ползотворни за тима, отколкото когато е сложен по крилото. Срещу Локомотив (Пловдив) Младенов търсеше повече сигурност и постави Кери именно отляво по нападението.

Така центърът остана за трима подчертано дефанзивни футболисти - Жеферсон, Амос Юга и Карло Мухар. Изглежда по-малко вероятно този подход да бъде потърсен и срещу Левски, въпреки че ЦСКА далеч не изглеждаше твърде дефанзивен срещу Локомотив.

Вариант 1

Ако един от тримата споменати трябва да отпадне, то това ще бъде Мухар, което ще остави Жеферсон и Юга да си партнират пред отбраната за пореден път през сезона. Така Кери ще заеме любимата си позиция пред тях. Тогава възниква казусът с крилата.

След мача срещу Славия (успех с 3:2) Младенов бе много критичен към до момента титулярните си крила - Яник Вилдсхут и Георги Йомов. Още следващия мач той ги постави на пейката за сметка на оставилите добри впечатления Йоан Баи и Маурисио Гарсес (и срещу "белите", и срещу Ботев (Враца) показаха добро представяне).

Срещу Локомотив (Пловдив) обаче Йомов показа, че си е взел поука и демонстрира необходимото ниво, като дори се отчете и с попадение. Той е най-сигурният избор за титуляр по някое от двете крила и би било голяма изненада, ако остане на пейката за дербито със "сините". Още повече, че Йомов е показал голямата си мотивация във всеки мач.

Звучи нормално Стойчо да пусне здравия физически Вилдсхут отляво, но така ЦСКА няма да изненада по никакъв начин Левски и Мъри Стоилов. Какво обаче ще се случи, ако Младенов реши да сюрпризира опонента с новото острие Маурисио Гарсес?

Това не изглежда никак малко вероятно, предвид факта, че той все още е непознат за противниковите отбори, а вече показа добрата си техника и дори вкара дебютен гол. Именно това е най-възможната формация за ЦСКА в мача срещу Левски в нашите очи.

Прогноза за състав на ЦСКА при вариант 1:

Бусато, Мазику, Матей, Кох, Турицов, Жеферсон, Юга, Кери, Гарсес, Йомов, Кайседо

Вариант 2

Въпреки че срещу Локомотив бяха допуснати сериозни грешки, които позволиха на "смърфовете" да стигнат до няколко чисти положения за гол, то ЦСКА категорично контролираше мача и можеше доста отрано да е повел дори с по-сериозна преднина от две попадения.

Стойчо може да е харесал този тип подход, а и не един и двама треньори са тръгвали с нагласата по-скоро да не загубят голямото дерби, отколкото да търсят победата на всяка цена. А в този случай Кери отляво по крилото и Юга изнесен по-напред, докато Мухар прибран до Жеферсон, е наглед по-сигурният и дефанзивен вариант за мача.

Дори построени така, "армейците" показаха, че могат да контролират събитията на терена и да създават голови положения. В този случай ще остане място само за едно типично крило и това би било Йомов.

Прогноза за състав на ЦСКА при вариант 2:

Бусато, Мазику, Матей, Кох, Турицов, Жеферсон, Мухар, Юга, Кери, Йомов, Кайседо

Много важно е да отбележим, че Стойчо има още избор, ако иска да изненада тотално съперника. Появиха се информации, че Федерико Варела може да е готов за мача с Левски и въпреки че няма игрова практика, халфът е показал какво може да прави с топка в крака. Още повече, че едно от най-силните му представяния с фланелката на ЦСКА бе именно в мач срещу Левски.

Евентуален подобен ход ще направи ЦСКА нетолкова дефанзивно изглеждащ, въпреки че Кери ще бъде по крилото. Трябва да отбележим обаче, че много, много рядко Кери и Варела са били едновременно на терена. Можем да отличим и Бисмарк Чарлс, но неговите шансове да стартира като титуляр изглеждат по-малки и от тези на Варела поради по-различни причини.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички