Томов: Умишлено не платиха лиценза на ЦСКА, за да иде във "В" група


Томов: Умишлено не платиха лиценза на ЦСКА, за да иде във "В" група
Снимка: БГНЕС

1242 0

"Чуствам гордост от свършеното в ЦСКА". Това призна бившия шеф на "червените" Александър Томов.

Днес Апелативният съд гледа делото срещу Томов за присвояване на средства от ЦСКА и Кремиковци, като решението трябва да излезе в срок до един месец.

"Очакванията са позитивни, макар че не искам да говоря предварително. Това дело е с цел да отклони общественото внимание от предумишления фалит на Кремиковци и ударът по ЦСКА. Съдебната система е жертва на политически натиск, на парите на олигарсите, на пробиви и т.н. Това дело е изяснено до край. Всичките обвинения отидоха на кино, няма такова нещо. Нито аз, нито моите колеги сме присвоили стотинка. Рано или късно, Господ вижда. Прокурорът, който започна всичко това е уволнен. Ползват ги като уличници", коментира Томов.

"В ЦСКА умишлено не бе платен лицензът, за да иде отборът във "В" група. Не е имало причини на тези собственици да не го платят. Целта е следната - закриване на старото дружество и откриване на новото. Крещях и виках във Фейсбук, че това не може да стане. 6 месеца по-късно това вече стана факт и ясно на всички", добави политикът.

"Но това, че не е платен лицензът, че се отказа на чужденци, които искаха да го платят, че не се допусна да се обърнат към други хора с възможности, трябва да се обърнете към тези, които отказаха да платят лиценза. А той струваше около 600-700 хиляди лева, което не е сума, която може да затрудни ЦСКА", добави бившият президент на клуба.

Запитан колко са били дълговете на ЦСКА при неговото напускане, Томов отговори: "Има публичен регистър, отчетът е публикуван, ние миналата година сме платили 5 милиона стари задължения и 9 милиона текущи. Приходите са ясни откъде са, счетоводството е аптека. Имаме решение на СГС, който на 23 декември е признал състоятелността. Сега със задна дата някои хора се опитват да прикрият това, което са направили с неплащането на лиценза и разпускането на отбора, тоест някой друг им е виновен", коментира още той.

"Не виждам какво може вече да се направи, просто някой трябва да понесе отговорността. Дори да искаш да оздравяваш дружеството, никой няма да ти признае, че можеш да закриеш едно старо дружество и да откриеш ново. Просто има член 11, алинея втора, в ръководството за лицензиране на УЕФА. И ако те не са го прочели, това е много зле", категоричен е Томов. 

"Не виждам какво може вече да се направи, просто някой трябва да понесе отговорността. Дори да искаш да оздравяваш дружеството, никой няма да ти признае, че можеш да закриеш едно старо дружество и да откриеш ново. Просто има член 11, алинея втора, в ръководството за лицензиране на УЕФА. И ако те не са го прочели, това е много зле", категоричен е Томов. 

На Томов му бе припомнено изказване на бившия лицензионен мениджър Красин Кръстев, че преди идването на политика, дълговете на ЦСКА са били 13 милиона. "Човек, който е уволнен от БФС и е използван за определени неща, няма смисъл да коментирам. Това са смешни явления", каза той.

"Г-н Манджуков обяви пред цялата нация, че лицензът на ЦСКА ще бъде платен, на 16 март. Защо след три седмици беше казано, че ЦСКА трябва да бъде фалиран и да се почне на чисто, не знам. Във футболния клуб, като не платиш лиценза, разпускаш отбора. Разпускайки отбора, който бе най-големият актив на ЦСКА, 18 милиона струваше, клубът загуби много. След това директорът бе принуден от закона да поиска фалит", посочи още бившият шеф.

"Как да не е умишлено това? Първа стъпка - атакуват Стойчо Младенов и го принуждават да напусне, удар по отбора, претендентът за титлата прави 15 мача без победа, удар по мен, викат ме и ми казват "Трябва да напуснеш, защото идват хора с много пари". Аз повярвах на феновете, че са се договорили с новите собственици, а без тях не може нищо да се направи в клуба. Беше казано, че ЦСКА може да остане в "А" група с ново дружество, а сега се оказа, че не може", каза още Александър Томов. 

Относно това има ли "червеният" клуб задължения към неговата фирма "Лира Инвестмънт", Томов заяви: "Тези кредити ги опростих официално. А в момента "Лира Инвестмънт", разбира се, че има, защото не е възможно счетоводно... Няма как иначе - кредитираш и след няколко години, когато се влезе в Лига Европа, връщаш. Иначе няма как и не можеш да отписваш. Не следва фалит, когато нормално балансираш финанси", отсече Томов, който се разсърди на журналистите, че нямали финансова подготовка. 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички