Точка срещу Бодьо/Глимт у дома: Трамплин или гилотина за ЦСКА към изхода от групите в Европа?


Точка срещу Бодьо/Глимт у дома: Трамплин или гилотина за ЦСКА към изхода от групите в Европа?
Снимка: Emona Tsoncheva / LAP.bg

3422 0

Носителят на Купата на България ЦСКА завърши наравно 0:0 срещу шампиона на Норвегия в мач от груповата фаза на Лигата на конференциите. "Червените" и Бодьо/Глимт си дадоха здрав сблъсък помежду си и оправдаха първоначалните прогнози, че именно те ще си оспорват втората позиция в групата, ако приемем, че италианският гранд Рома "си е капарирал" лидерското място.

Разбира се, изминали са едва 1/3 от срещите и има предостатъчно възможности за всякакви изненади. Но какво научихме от тези общо 4 двубоя, които се осъществиха до момента? И в този смисъл - дали точката за българския отбор у дома срещу норвежците ще се окаже трамплин, или точно обратното - гилотина, по пътя към голямата и трудна цел, която са си поставили "армейците" - да излязат от груповата фаза?

Към момента ситуацията е следната - лидер е Рома с 6 точки, следван от Бодьо/Глимт с 4 и ЦСКА с 1, докато Зоря Луганск е последен с нулев актив. Именно украинският отбор е следващият съперник на "червените". Два пъти поред. Първо в България, а след това на чужда територия. Съответно това значи, че "вълците" от Рим ще срещнат два пъти поред норвежкия шампион.

Точно след тези 4 срещи ще бъдат ясни отговорите на горните два въпроса. ЦСКА изглежда е длъжен да вземе 6 точки срещу Зоря, имайки предвид, че Бодьо/Глимт се справи безпроблемно с този опонент (3:1, като резултатът бе класически до последните секунди). Задачата обаче няма да бъде никак лесна, тъй като украинците са много корави.

След 9 кръга в местното първенство те заемат 5-ата позиция със 17 точки от 9 мача (колкото има и 4-ият в подреждането) - 8 по-малко от лидера Динамо Киев, който има само победи и едва 1 равенство. Мнозина вероятно помнят и колко тежки бяха сблъсъците за ЦСКА точно срещу този съперник през 2019 година, когато българският тим бе на крачка от плейофите за влизане в групите на Лига Европа, но отпадна от Зоря след 1:1 в България и 0:1 в Украйна (с уговорката, че и двата тима са коренно променени).

В случая има и още един детайл - освен че "червените" трябва да вземат своите 2 срещи със Зоря, те трябва да се надяват Бодьо/Глимт да не съумее да изненада Рома, открадвайки точки от "вълците".

И ако приемем, че всичко се осъществи по идеалния план за родния тим (2 победи над Зоря и 2 загуби за норвежците срещу Рома), то тогава решаващ ще е следващият двубой (ако за последния кръг също се потвърдят прогнозите и ЦСКА загуби от Рома, а норвежкият първенец спечели отново срещу Зоря) - Бодьо/Глимт срещу ЦСКА. Тогава обаче опонентът на "червените" ще има предимството да е домакин.

"Армейците" задължително трябва да избегнат поражението в този двубой, което би било убийство за техните амбиции относно втората позиция в групата. Евентуален успех там пък ще се окаже директен трамплин към излизане от груповата фаза на Лигата на конференциите.

Потенциално ново равенство (и развръзка в предишните мачове, описана по-горе) ще остави "червените" с 3 точки повече от Бодьо/Глимт преди последния кръг, в който ЦСКА ще опита да открадне поне точка у дома срещу гранда Рома и същевременно ще се надява коравите украинци да спрат норвежците. А нов подвиг срещу "вълците" от Рим не би изглеждал толкова непосилен, колкото в първата среща, тъй като се очаква Рома отдавна да си е гарантирал лидерската позиция, а и освен това има тежко дерби с Интер от Серия А - дни преди гостуването на Националния стадион "Васил Левски".

Всички тези сметки са изключително относителни и не трябва да забравяме най-важното при тях - Зоря далеч не е за подценяване и ЦСКА трябва да покаже най-доброто от себе си, ако иска да постигне двата успеха. А Бодьо/Глимт е достатъчно солиден, че да успее в Норвегия да открадне точка (поне) от по-съсредоточилия се върху Серия А отбор на Рома.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички