Сумарно: 9-цифрена сума в лева е вложил Гриша Ганчев в ЦСКА през годините


Сумарно: 9-цифрена сума в лева е вложил Гриша Ганчев в ЦСКА през годините
Снимка: LAP.BG/ Ilian Telkedjiev

6573 0

Над 100 милиона лева е похарчил Гриша Ганчев за ЦСКА по време на близо 9-годишния си период като собственик, изчисли вестник "България Днес". Той не успя да спечели шампионска титла, но остави клуба без дългове към държавата и в стабилно финансово състояние.

Големите харчове започнаха с емблемата

Бизнесменът придоби емблемата на фалиралото дружество срещу 8 милиона лева. Разплати се с играчите, осъдили клуба в Спортния арбитражен съд в Лозана за около 4 милиона лева.

Само за емблемата той брои 8 милиона лева

Данъци, бюджет и крачка за новия стадион

Ганчев плати и над 15 милиона лева данъци към държавата и е дал 35 милиона за съвместното дружество, което трябва да построи новия стадион "Българска армия".

Наред с това той осигуряваше сериозен годишен бюджет за тима, като през 2021 година той достигна рекордните 28,46 милиона лева. В сумата влизат заплатите на играчите, които при него бяха едни от най-високите в родния футбол.

Сътрудничеството с Инджов и новите акционери

Дълго време той си поделяше разходите с Юлиян Инджов, който обаче се оттегли официално миналата година. По-късно дойдоха и акционерите от фондация "Национален фонд за спорт, култура, изкуство и наука", която е вече мажоритарен собственик на клуба.

На този етап липсва яснота дали Ганчев е получил пари за акциите си, които предаде на фондацията. Според информациите те са прехвърлени безвъзмездно, но слухове твърдят, че бизнесменът е прибрал сериозна сума за тях, посочва изданието.

Размерът на тези инвестиции в клуба по нашите ширини може да се мери само с това, което Кирил Домусчиев вложи в Лудогорец. Остава обаче въпросът кой наля повече, като в случая трябва да вземем и предвид, че покрай продажби и участие в Европа "орлите" имат доста по-големи приходи.

Наскоро Ганчев бе обвинен, че е разрушил стадиона и се е скрил. 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички