Стойне Манолов: Държавата може да опрости дълга ЦСКА заради отнетата база на 4-ти км


Стойне Манолов: Държавата може да опрости дълга ЦСКА заради отнетата база на 4-ти км
Снимка: БГНЕС

2229 0

Бизнесменът Стойне Манолов бе един от хората, които седнаха до Гриша Ганчев по време на събранието на "Българска армия" в неделя. Манолов изрази категорична подкрепа към плановете на Ганчев в ЦСКА, а направи и интересен анонс - до 6 месеца музеят на клуба ще бъде изцяло обновен. Манолов даде интервю пред "Тема Спорт", в което говори за възможностите за развитие пред армейците и плановете за разширяване на музея.

Г-н Манолов, смятате ли, че новото дружество Ф4К ЦСКА ще бъде допуснато да продължи участие във "В група вместо старото?

- Дали ЦСКА ще продължи с новото дружество, може да каже само Борислав Михайлов. В крайна сметка той е начело на футболния съюз и Изпълкома. Ако се получи неговата благословия, може и да се играе във "В" група. Ако не - няма как да се случи. 

Боби обаче не се появи на срещата в Министерството на спорта в понеделник, въпреки че е имало такова обещание...

- Да, но все пак изпрати изпълнителния директор на БФС Борислав Попов.

Какво ще стане с ЦСКА, ако футболният съюз откаже процедурата с новото дружество?

- Ако откаже, тогава ще се търсят варианти за оздравяване на сегашното. Това е една от възможните опции. Но държавата трябва да помогне. Тя отне доста неща на ЦСКА и сега има възможност да компенсира по някакъв начин.

Как може да помогне?

- Няколко са начините. Единият вариант е ЦСКА да бъде компенсиран за отнетата база на 4-ти километър. Подобно нещо се случи в Испания. На Реал Мадрид му бяха опростени 500 милиона евро, като вместо това държавата получи тренировъчната база на клуба.

Какви конкретно са възможностите пред ЦСКА?

- Основното е компенсация за отнетата база на 4-ти километър. "Панчарево" не смятам, че има кой знае каква стойност - това е просто една ливада до София. А такива ливади в Софийското поле има колкото искаш. Това не е нещо, за което ЦСКА ламти. Клубът трябва да бъде компенсиран - да се опростят дълговете към държавата срещу отнемането на "Червено знаме". Когато държавата даде тези спонсори, които се дават на Левски и Берое, ЦСКА ще може да си плаща и другите дългове и ангажименти освен тези към НАП. И по този начин дружеството ще може да бъде оздравено - с пари от осигурени спонсори. Това е, което може да направи държавата. Ако спонсорите са реципрочни на "Левски" и Берое, започваме да си плащаме дълговете. Държавата е длъжна да помогне. Така, както го направи за другите.

Това всичко е хубаво пожелание, но...

- Пожелание е, но щом премиерът иска да помогне на ЦСКА, това е начинът да го направи. Да ни компенсират и ще си плащаме всички дългове към ФИФА, УЕФА и прочее... Вие как мислите, че Левски си погасяват задълженията към НАП? Тези спонсори по каква линия се появиха? Мисля, че на всеки е ясно...

Добре, а ако станат нещата с новото дружество, как ще се процедира?

- Ако Изпълкомът гласува за новото, държавата трябва да поеме абсолютно същите ангажименти. Дали с новото, или със старото, държавата все е задължена да помогне със спонсори. Важното е да има реципрочно отношение към ЦСКА, както е към останалите клубове.

Има ли индикации, че на новото дружество може да бъде дадена зелена светлина?

- Това до голяма степен зависи от Правната комисия. Тя трябва да се произнесе по казуса, но вече има прецедент в България и не само тук, но и в Европа. Така че е съвсем логично Правната комисия да се произнесе в полза на ЦСКА. Ако тя позволи, за Изпълкома остава само да потвърди решението на комисията и няма да има проблеми.

Вие поехте ангажимент от името на сдружението "ЦСКА Завинаги" да преобразите музея на "Армията" в рамките на шест месеца. Бихте ли разкрили вашите намерения?

- Първо трябва да се определи мястото на музея - дали ще остане същото, или ще е друго. След като се определи, ние поемаме ангажимента да го направим. Идеята е да се разшири. Най-лесната и проста работа ще е да стане на старото място, това и утре може да се стартира. Но въпросът е, че трябва да се реши дали ще е там. Вариант е ВИП залата да стане музей на ЦСКА. И всеки, който влиза, да може да вижда историята и да се зарежда с енергия. Не знам кога точно ще се определи. Трябва клубът да го реши. Но когато ни даде зелена светлина, ние ще го направим.

Гриша Ганчев сподели по време на събранието в неделя, че може да се закупи земя край София, на която да се изгради база на ЦСКА. Какво е мнението ви за подобен ход?

- И аз си купих земя и така си построих базите. Не е много трудно и е напълно възможно това да се случи. Съвсем реална опция е. Има по-хубави земи от тази в Панчарево. За ЦСКА не е трудно да направи собствена база. Стига държавата да има адекватно отношение към клуба. На Реал им отнеха базата и си построиха сами такава. Същото се случи и с Еспаньол. Имаше дългове, продаде си стадиона (б.а. - "Естади де Сария" през 1997 г.), след това си купи земя и сам си построи съоръжение. Лъчезар Танев живее в Барселона точно там, където беше една от вратите на онзи стадион.

Как виждате бъдещето на клуба и възможно ли е да се включите под някаква форма в управлението му?

- Аз винаги ще помагам. Никога не съм стоял отстрани на нещата и приемам проблемите на ЦСКА за свои проблеми. Не е необходимо да съм в ръководството, за да оказвам подкрепа. Юношите и мъжете тренират при мен в момента, всички гарнитури играят на "Царско село". Първият отбор ще води занимания тук още 15-20 дни (б.а. - заради ремонт на терена на "Армията").

Как вървят нещата с вашата академия Царско село, която бе създадена преди няколко месеца?

- Повече от добре. Децата при нас вече са около 150. Те се развиват чудесно, има някои много добри футболисти. Очаквам и испански специалист да пристигне, който да инспектира академията. Ще дойде и испански методист. Ще се правят лагери в чужбина, децата ще играят на международни турнири, въобще имам доста планове. Виждането ми е нашите юноши да вървят по различен път от този в България.

Какви са целите пред мъжкия отбор, който сега е в А областна група и е с треньор Тодор Янчев?

- Целите са да достигнем възможно най-високо. И един ден дори може да пробием до професионалния футбол. От Тошко Янчев и неговия щаб съм повече от доволен. Ако обаче го потърси ЦСКА например, няма да го спирам.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички