Стамен Белчев познава кухнята на ЦСКА, но годни ли са продуктите?


Стамен Белчев познава кухнята на ЦСКА, но годни ли са продуктите?
Снимка: Lap.bg

2344 0

Ето го - Стамен Белчев, пак е треньор на представителния ЦСКА след две години в дубъла. Новината за завръщането му в неделя не бе толкова изненадваща, а акцентът падна върху дългоочакваното освобождаване на Нестор Ел Маестро. За българина това ще бъде трети период начело, а доверието от феновете е пъти по-голямо, спрямо това към сърбина с английски паспорт при завръщането му през лятото.

Смяната беше отдавна очаквана

Запалянковците и през тази година няма да зърнат заветната 32-ра титла, а целта през следващия месец е ясно очертана - Купата на България. ЦСКА утре (17 април) стартира полуфиналната фаза с домакинство срещу Ботев Пловдив и при елиминиране на “канарчетата” в размененото гостуване - “червените” ще спорят за утешаващия трофей с победителя от двойката Лудогорец - Хебър. Така Стамен Белчев би могъл поне малко да оправи настроението на феновете в края на сезона, които не са виждали трофей от 2021 г. насам.

Плавни или радикални промени?

Сега основният въпрос е дали хасковлията ще посегне към радикалните промени или ще бъде много внимателен заради потенциалния звучен провал. Изглежда, че гостуването на Арда ще бъде единствената възможност за някакви опити, защото след това предстоят само плейофни двубои и съперниците ще бъдат коварни. Още в сряда обаче ЦСКА ще трябва да излезе със самочувствие срещу бития наскоро с 4:0 Ботев Пловдив. Никой обаче не си прави илюзии, че срещите с “жълто-черните” ще бъдат толкова прости. 

Сред основните ребуси пред Белчев е как по-точно да се завърне към любимата си схема 4-2-3-1. Тя много би зарадвала запалянковците, защото им омръзна цял сезон да гледат отбора без класически крила. Сега обаче фланговите футболисти се броят на пръсти и това може да се окаже сред основните проблеми пред новия стар треньор. Матиас Фаетон бива използван основно на върха на атаката, макар че е ляво крило. Флангови вариант е и Тобиас Хайнц, докато на Данило Асприля рядко му бива разчитано за повече от полувреме.

Съблекалнята на ЦСКА

Добрата новина е, че четирима от основните футболисти на ЦСКА са дебютирали в Първа лига именно в някой от миналите два периода на Стамен Белчев. Това са Фернандо Каранга, Тибо Вион, Юрген Матей и Амос Юга. Последните двама са сред капитаните на настоящия състав, а другите двама се ползват с голямо уважение. Французинът е сред най-борбените, а бразилецът - легенда сред легионерите, преминавали през клуба.

Каранга и Белчев се познават добре

Стамен Белчев по всяка вероятност е наясно и с възможностите на Данило Асприля, който правеше фурор с екипа на Литекс преди десетина години. Тогава хасковлията левитираше между треньор на втория отбор и помощник на Любослав Пенев в първия. Белчев осъзнава до голяма степен и какво може да очаква от новите си възпитаници, и какво може да извлече от българите от дубъла на ЦСКА.

Съвсем реална е и възможността българският треньор да остане начело и през следващия сезон, но това задължително ще мине поне през достойно представяне в плейофите, ако ЦСКА не успее да спечели Купата на България.

АВТОР: Кристиан Гърев

Още: Стамен Белчев може да остане начело на ЦСКА и за сезон 2024/25, но само при 1 условие?

Стамен Белчев успокояваше футболисти на Левски след последното му Вечно дерби (ВИДЕО)

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички