Стажът в Манчестър Юнайтед готви Томаш за ЦСКА?


Стажът в Манчестър Юнайтед готви Томаш за ЦСКА?
Снимка: Иван Йочев

1760 0

ЦСКА е пред три пътя относно решаването на големия си проблем - намиране на нов, подходящ треньор. Единият от пътищата е да се ангажира чужденец, вторият е Стамен Белчев да остане за постоянно, а третият е да се заложи на млад български треньор.

Една от възможностите, свързана с последния вариант, е Александър Томаш, който е попаднал в радара на "червеното" ръководство и развитието му е следено изкъсо, пише "Тема Спорт".

Наставникът на Верея (38 г.) е един от най-обещаващите родни специалисти и прави впечатление с огромното си желание за развитие. Той впечатли през есента с резултатите си начело на Верея, а има и още няколко коза, поради които си заслужава да се разгледа евентуално негово назначение в Борисовата градина.

През настоящия сезон Томаш превърна "заралии" в отбор, с който останалите се съобразяват. Постижението му е изненадващо на фона на обстоятелствата преди старта на шампионата. Верея бе приет в Първа лига в последния момент и категорично бе с най-слабия състав. Очакванията бяха тимът да заеме последното място в класирането.

Нищо подобно не се случи. "Заралии" изнесоха доста добра есен, като я завършиха 9-и с актив от 23 точки и оставиха далеч зад себе си клубове с чувствително по-висок бюджет и кадрови потенциал като Славия, Пирин, Локо (ГО) и Нефохимик, а също и Монтана. Освен това Верея се класира на 1/4-финал за Купата на България. Сега предстои сблъсък в турнира с най-голямата изненада този сезон - Дунав.

Безспорен плюс за Томаш е, че върви стъпка по стъпка в треньорската си кариера, без да прескача етапи. Започна като помощник в Берое (2012-2013 г.), след това води 2 години и половина Банско с добър успех във Втора лига. За кратко тази пролет бе начело на Локо (ГО) в Б група. През лятото прие офертата на Верея.

Още един голям плюс в CV-то на Томаш са и близо 15-те му стажа в реномирани европейски отбори. Нито един български специалист не може да се похвали с толкова специализации в чужбина. Те са осигурени с помощта на много добрия му приятел Димитър Бербатов и включват престоя в Манчестър Юнайтед и по още няколко в Тотнъм, Леверкузен, Монако, ПАОК...

И в момента Томаш е на стаж в Манчестър Юнайтед, като ще се прибере в България в средата на тази седмица. Той е имал възможността да попива от светила в професията. Присъствал е дори на разбори. Важно е да се отбележи и друго. Томаш не ходи сам на специализациите си в чужди клубове, а заедно със своите помощници - Косьо Мирчев и Тодор Кючуков. Тримата са неразделни приятели още от ДЮШ на ЦСКА. След това стигат и до първия отбор на "армейците". Оттам датират и изключително близките им отношения с Бербатов.

Името на Красимир Балъков също е сред дискутираните за треньорския пост на "Армията". Той е в отлични отношения както с Гриша Ганчев, така и с Христо Стоичков. Друг споменаван вариант е Светослав Тодоров.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички