СТАДИОН насред ПАРК - невъзможно ли е, или зад жалбите стои нещо друго?


СТАДИОН насред ПАРК - невъзможно ли е, или зад жалбите стои нещо друго?
Снимка: Официален сайт на ЦСКА

13563 0

Понеделник сутрин феновете на ЦСКА се събудиха с една-единствена мисъл, а именно - разкри ли ръководството на "червените" най-после кога ще бъде последният мач на стадион "Българска армия" в този му вид.

Какво се случи?

Всички тръпнеха в очакване всеки момент голямата новина да стане факт. Вместо нея обаче, "армейците" получиха нов звучен шамар от поредния жалбоподавател. Малко след 13:30 часа във Фейсбук от клуба съобщиха, че влизането в сила на разрешителното за реконструкция на стадиона се отлага, а причината - оплакване от определен човек.

Така дългогодишните мъки на 31-кратните шампиони да се сдобият с нов дом продължават. Новината мигновено отекна в социалните мрежи, които бяха "заляти" от хиляди коментари. Повечето от тях призоваваха за протести, други - за по-крайни действия. 

Един запалянко дори успя за отрицателно време да намери човека, стоящ зад жалбите - Николай Веселинов, задавайки му на живо въпроса защо пречи. (ВИДЕО ОТ СРЕЩАТА)

Той не отговори с конкретика, намекна за правови нарушения. Какви обаче може да са те, след като ЦСКА получи разрешителни от абсолютно всички институции и то след години опити това да се случи? 

Дълго време основен проблем пред евентуалната реконструкция на "Армията" бяха опасения за нарушения спрямо екологичната среда на парк Борисова градина. И до ден днешен в социалните мрежи публични личности заявяват категорично, че мястото на съоръжението изобщо не е там, това е прецедент и дори, че трябва да бъде преместено. 

Истина ли е обаче това?

Краткият отговор е - не! Стадион "Българска армия" далеч не е единственото спортно съоръжение, намиращо се в паркова среда. Нещо повече - той е там преди изобщо паркът в познатия му днес вид да съществува.

Не само по света, но и в Европа има десетки подобни примери.

Стадион "Максимир" - Загреб, Хърватия

Да, в Хърватия, която често даваме за пример в почти всеки аспект, особено футбола, може. Стадион "Максимир", който е дом на местния гранд Динамо Загреб, се намира в прочутия парк "Максимир" - един от най-големите и красиви в страната.

"Лецигрунд" - Цюрих, Швейцария

Стадион "Лецигрунд" е локализиран в най-големия по население град в Швейцария - Цюрих. Той е обграден от парк "Лецигрунд", който представлява страхотно, поддържано място за отдих и "дом" на хиляди запалянковци през уикенда. За Швейцария, която е еталон на правосъдие, богатство и спокойствие, подобен казус няма.

"Ернст Хапел" - Виена, Австрия

Най-големият стадион в Австрия, с капацитет от близо 51 000 зрители, се намира в местния парк Пратер. Приема мачове както на националния отбор, така и от евротурнирите.

Други

Това са само малко от примерите за стадиони, "обитаващи" паркови зони в Европа. Такива още са "Дойче банк Парк“ (Франкфурт), "Ред Бул Арена“ (Лайпциг), стадион "Краснодар“ (Краснодар), "Мерцедес Бенц Арена“ (Щутгарт), "АВД Арена“ (Хановер), "Арена Панатал“ (Куяба), "Везерщадион“ (Бремен) и много други.

Е, България далеч не превъзхожда държави като Германия, Швейцария, Австрия и Хърватия в почти всяко едно отношение, но пред себе си има примери.Много примери. Те сочат, че начин страната ни да разполага с бижу, вместо с развалина, в центъра на своята столица, има. Разбира се, ако паркът изобщо е реалният проблем.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички