ЦСКА с разгром и исторически първи успех на "Българска армия" над Лудогорец в Първа лига


ЦСКА с разгром и исторически първи успех на "Българска армия" над Лудогорец в Първа лига
Снимка: Emona Tsoncheva / LAP.bg

7898 0

ЦСКА успя да постигне исторически първи успех на стадион "Българска армия" в шампионатен двубой срещу Лудогорец. Освен това "червените" за първи път реализират 4 попадения в една среща срещу този опонент. "Армейците" надиграха своя съперник и спечелиха с 4:1 в дербито на кръга от Първа лига и нанесоха на "орлите" 2-ра поредна загуба след поражението за разградчани от Локомотив (Пловдив) с 1:2.

Любослав Пенев реши да използва експериментален състав, като остави на резервната скамейка играчи като Жорди Кайседо, Брадли Мазику, Енрике Рафаел и Георги Йомов. Въпреки това "червените" изглеждаха по великолепен начин и заслужено спечелиха 3-те точки. Защитата на Лудогорец бе на доста слабо ниво, като носи сериозна отговорност за всички попадения.

Доста тежък мач имаше бившият футболист на ЦСКА Кирил Десподов, който е под наем в Лудогорец. Бързоногият играч бе подложен на обиди през целия двубой, като към края на срещата към него полетяха и много предмети, хвърлени на стадиона.

Колкото до мача, "армейците" имаха щастието да открият още в 4-ата минута, когато Юрген Матей засече с глава центриране от ъглов удар. През второто полувреме (54') Бисмарк Чарлс удвои резултата за своя тим чрез доста трудно изпълнение в противниковото наказателно поле. 6 минути по-късно Десподов направи асистенция, като изведе Сисиньо, който намали пасива за Лудогорец. Едва 2 минути по-късно крайният резултат бе оформен от Мено Кох, който по подобие на партньора си в отбрана, засече с глава центриране. В последните секунди Жорди Кайседо си спечели дузпа и успя да я реализира.

В края на срещата появилият се Мавис Чибота бе изгонен с два жълти картона в рамките на секунди. Първо той фаулира изключително неспортсменски Иван Турицов, а след това имаше претенции към съдията, че играта е прекъсната.

СЪСТАВИ

ЦСКА: 1. Густаво Бусато, 2. Юрген Матей, 4. Мено Кох, 5. Федерико Варела, 8. Греъм Кери, 15. Тибо Вион, 17. Бисмарк Чарлс, 19. Иван Турицов, 20. Тиаго Родригес, 21. Амос Юга, 24. Джером Синклер

Лудогорец: 1. Кристиан Кахлина, 4. Сисиньо, 5. Георги Терзиев, 11. Кирил Десподов, 18. Светослав Дяков, 24. Оливие Вердон, 25. Стефан Баджи, 28. Клаудиу Кешеру, 32. Жосуе Са, 37. Бернард Текпетей, 64. Доминик Янков

Къде да гледаме ЦСКА - Лудогорец в Първа лига?

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

54' - 2:0! Въпреки че Лудогорец започна по-активно второто полувреме, ЦСКА съумя да удвои аванса си в неговото начало. Кери отклони с глава към Бисмарк Чарлс, който в движение и падайки някак успя да стреля и да се разпише от наказателното поле.

60' - 2:1! Само няколко минутки по-късно обаче разградчани намалиха изоставането си. Десподов изведе по чудесен начин Сисиньо, който технично излъга Бусато, за да бутне топката в опразнената врата след това.

62' - 3:1! Размяната на голове не спря! След изпълнен пряк свободен удар Мено Кох бе оставен непокрит в наказателното поле и с глава успя да разстреля Кахлина и да възстанови преднината за своя отбор.

В следващите минути гостите тръгнаха да атакуват с повече хора напред, което можеше да им коства скъпо, тъй като до 77-ата минута "армейците" на два пъти организираха много опасни контраатаки с числено преимущество, но до момента не успяваха да се възползват от тях.

В 3-ата минута от добавеното време Мавис Чибота имаше претенции към съдията заради това, че играта е спряна. Получил жълт картон секунди по-рано за изключително неспортсменско нарушение, Чибота бе отново санкциониран и бе изгонен с червен картон.

90+7' - 4:1! Джорди Кайседо си спечели дузпа, която след това вкара, за да оформи разгрома в полза на неговия тим.

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

4' - 1:0! ЦСКА започна много по-агресивно срещата и това даде резултат, макар и след статично положение. Греъм Кери изпълни отлично ъглов удар, а на първа греда бе намерен Юрген Матей, който се извиси във въздуха и след изстрел с глава не остави шансове на Кахлина.

Футболистите на Любослав Пенев продължиха да са по-активни в следващите 10-ина минути, като шампионите изглеждаха стъписани и така и не можеха да организират атака. "Армейците" имаха нелоша възможност в 15-ата минута, когато Федерико Варела центрира към Джером Синклер, който игра с глава, но топката се озова право в ръцете на стража на разградчани.

В 18-ата минута "орлите" стигнаха до първата си възможност, която се оказа и доста опасна. Жосуе Са се пребори с Матей и засече с глава центриране от ъглов удар, а изстрелът му мина на сантиметри от напречната греда.

Постепенно шампионите вдигнаха оборотите и започнаха да играят по-добре. Стигна се до добър пробив на Десподов, който пусна топката към Кешерю, но румънецът не успя да я стигне и да я бутне в опразнената врата. ЦСКА пък отговори с два удара на Юга и Кери, но Кахлина се справи без особени трудности с тях.

До края на полувремето двата отбора не създадоха повече чисти положения и така се оттеглиха на почивката при резултат 1:0.

ПРЕДИ ДВУБОЯ

Лудогорец отново рано-рано си осигури титлата в Първа лига. Както и в последните сезони обаче "орлите" не се класираха за финала за Купата на България и седмици преди официалния край на кампанията си направиха оставащите срещи протоколни. Въпреки това днешният съперник е достатъчно мотивиращ за всеки един тим.

Разградчани ще искат да си отмъстят на "армейците", защото именно Любо Пенев и компания изхвърлиха Лудогорец на полуфиналите за Купата на България и го лишиха от златен дубъл. ЦСКА очаква с нетърпение финала за Купата, но същевременно трябва да се бори за 2-рото място.

То дава сигурно участие за европейските клубни турнири - точно както и спечелването на Купата (другият финалист е Арда). Ако обаче в срещата срещу Арда стане фаул, то "червените" със сигурност биха искали поне да са си гарантирала 2-рото място, защото ако завършат 3-ти, то ще трябва да спечелят бараж, за да играят в Европа. Към момента Локомотив (Пловдив) е на 2-ра позиция с 3 точки повече от ЦСКА, но "армейците" са с мач пасив.

В последния кръг футболистите на Валдас Дамбраускас допуснаха поражение именно от "смърфовете" - с 1:2, и едва ли ще искат да запишат втора поредна загуба. През годините Лудогорец се наложи като кошмар за ЦСКА, но въпреки това в последните 11 срещи "орлите" имат само 1(!) победа. В същия период ЦСКА има 2 успеха, но и 2-та са за Купата.

Всички останали 8 мача са завършили при равенство, като най-често срещаният резултат е 0:0. Любопитно е, че вече толкова години ЦСКА все още не може да победи Лудогорец на стадион "Българска армия" и днес ще се опита да промени това. Последната шампионатна победа за "червените" над "орлите" в Първа лига обаче е отпреди над 3 години - 05.11.2017 година.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички