ЦСКА порази Арда в исторически за българския футбол мач!


ЦСКА порази Арда в исторически за българския футбол мач!
Снимка: Emona Tsoncheva / LAP.bg

5472 0

Отборът на ЦСКА постигна изключително ценна победа в борбата на отбора за второто място в Първа лига. Тимът, воден от Любослав Пенев, победи с минималното 1:0 гостуващия Арда Кърджали на „Българска армия” с гол две минути преди края на редовното време. Тогава бранителят Юрген Матей се извиси в наказателното поле на кърджалийци и с глава порази Иван Караджов, за да донесе ценния успех за столичани.

Любопитен факт е, че в това беше първата среща в историята на българския футбол, в която дебютира системата за видеоповторение (VAR). Тя имаше работа веднъж в срещата, когато през второто полувреме се разискваше дузпа за домакините за нарушение на Деян Лозев срещу Брадли Мазику, ала в крайна сметка тя не бе отсъдена.

Успехът прати ЦСКА на Любо Пенев на второто място във временното класиране на елита у нас. ЦСКА е с 53 точки и е с една пред Локомотив Пловдив (52). Арда остава четвърти с 45 пункта в своя актив.

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

Срещата стартира в по-мудно темпо от двата отбора. Първият шанс в мача бе на сметката на "червените". Тиаго Родригес обстрелва вратата на гостите от далечна дистанция след фаул, направен срещу него, но ударът му прелетя над напречната греда на Арда - аут.

Постепенно "червените" установиха траен контрол върху топката, но до големи положения пред вратата на Иван Караджов не се стигаше. Първият солиден шанс в срещата за тях дойде след 22 минути игра. Тогава Тиаго Родригес бе изведен вдясно от Георги Йомов. Португалецът центрира топката за Кайседо и той стреля с глава отблизо, ала над вратата на Арда. В ситуацията кълбото сякаш дойде малко по-високо от нужното за еквадореца и той не успя да "натисне" топката, за да стреля във вратата на гостите - аут.

ЦСКА продължи да опитва да срази Арда, който бе дълбоко прибран в голяма част от хода на полувремето. В 39-ата минута домакините създадоха още едно солидно нападение. Федерико Варела проби през средата на терена и видя вляво Енрике Рафаел. Той пусна успореден пас към дузпата за Жорди Кайседо, а нападелят с гръб към вратата отново върна за Варела. Аржентинецът реши да заложи на силен удар, който бе неточен - нов аут за гостите.

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

Любослав Пенев реши да направи промяна на левия фланг. Енрике Рафаел бе заменен, а на негово място влезе ирландецът Греъм Кери. В 51-ата минута дойде първият точен удар на ЦСКА, който обаче бе твърде амбициозен. Тибо Вион стреля от сериозна дистанция с десния крак, но този удар нямаше как да затрудни Караджов.

Арда нанесе първия си удар към вратата на ЦСКА в 53-ата минута. Тонислав Йорданов изпревари Юрген Матей при центриране в наказателното поле на ЦСКА и стреля с глава, но не успя да намери очертанията на вратата на бившия си отбор.

След час игра Пенев направи други три промени в своя състав, който определено не правеше добър мач до този момент. Йомов, Варела и Кайседо напуснаха, а на тяхно място влязоха Синклер, Мазику и Бисмарк Чарлс.

Още в 63-ата минута Тиаго видя вляво самия Бисмарк Чарлс. Ганаецът шутира с десния крак ниско, но Караджов с добра проява блокира опита на ганаеца, след което отбраната на Арда изчисти в корнер. От него дойде удар с глава на Джером Синклер, но прекалено слаб, за да затрудни стража на "сините".

Тибо Вион опита да накаже Караджов с мощен удар от сериозна дистанция, но Караджов внимаваше и боксира към тъча, за да спре топовния удар на френския футболист на столичани.

Пет по-късно Арда стигна до изключително положение за попадение. Деян Лозев някак бе изведен вдясно и центрира за Иван Тилев. Той се вклини между отбраната на ЦСКА и стреля необезпокояван от десетина метра с глава, но Бусато изби встрани със зрелищно спасяване. 

Опорният полузащитник в този мач за отбора на Арда - Емил Мартинов, пък нанесе изключително тежък удар от разстояние посока вратата на домакините, ала топката профуча над надпречната греда на Бусато. Реферите видяха рикошет в тази ситуация и отсъдиха ъглов удар, от който се стигна до фаул за ЦСКА.

В 75-ата минута се стигна до първата ситуация в историята на българския футбол, която бе разглеждана чрез ВАР. Брадли Мазику влезе в наказателното поле на Арда и финтира Деян Лозев. Бранителят на Арда посегна да играе с топката, а Мазику падна в наказателното поле. В рамките на три минути главният рефер - Станимир Тренчев, както и съдията във ВАР-вана - Ивайло Стоянов, разискаха ситуацията, като в крайна сметка решението бе такова, че играта продължава с тъч за гостите от Арда.

Девет минути преди края на редовното време "сините" създадоха перфектното контранападение. Румен Руменов бе видян вдясно на нападението си и той стреля диагонално към вратата на Бусато, ала топката се спря във външната страна на мрежата на бразилския страж.

В 84-ата минута Тонислав Йорданов шутира много добре от пряк свободен удар. Макар разстоянието да бе доста голямо, топката застрашително летеше към "червената" врата, но за щастие на Бусато топката отлетя аут.

Три минути преди края на срещата ЦСКА откри резултата. Топката бе центрирана от корнер, но прекалено дълга за отиграване. Все пак Кери комбинира с Амос Юга, който върна топката в наказателното поле на Арда, където Юрген Матей се извиси и с глава матира Караджов - 1:0 за ЦСКА.

В добавеното време на срещата ирландецът от домакините - Кери, опита изстрела си от пряк свободен удар, ала шутът му бе избит с върха на пръстите от ръкавиците на Иван Караджов.

СЪСТАВИ

ЦСКА: Густаво Бусато, Юрген Матей, Мено Кох, Иван Турицов, Тибо Вион, Амос Юга, Тиаго, Енрике Рафаел, Георги Йомов, Федерико Варела, Жорди Кайседо

Арда: Иван Караджов, Милен Стоев, Алекс Петков, Румен Руменов, Деян Лозев, Милен Желев, Александър Георгиев, Лъчезар Котев, Емил Мартинов, Иван Тилев, Тонислав Йорданов;

КЪДЕ ДА ГЛЕДАМЕ ЦСКА - АРДА?

ПРЕДИ МАЧА

ТОВА ЩЕ БЪДЕ ДЕБЮТНИЯТ МАЧ ЗА СИСТЕМАТА "ВАР" В БЪЛГАРИЯ!

Двата тима излизат един срещу друг в мач за първенство, но с повече мисъл за предстоящия им финал един срещу друг за Купата на България, който ще се състои на 19.05.! В момента ЦСКА е на 3-то място в Първа лига, а Арда на 4-то, като разликата между двата отбора е 5 точки.

Със завръщането си в ЦСКА Любослав Пенев постигна много добри резултати - първо отстрани Лудогорец на 1/2-финалите за Купата, а след това "червените" разгромиха Монтана с 6:0 и победиха Левски с 2:0. Отборът е в подем и със сигурност ще иска да "вземе страха" на Арда, преди финалния сблъсък за Купата.

Старши треньорът на гостите Николай Киров вече заяви, че предстоящите два мача с ЦСКА ще бъдат коренно различни. Все пак, "сините" от Кърджали няма да дойдат в София, за да загубят нарочно и ще се опитат да покажат добър футбол и на свой ред да направят заявка, че "армейците" не ги чака лесен мач за Купата на България. Арда бе в серия от три последователни победи в Първа лига, но в последния кръг от редовния сезон загуби гостуването си на Царско село с 4:0. В този мач гостите бяха без голяма част от своите титуляри.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички