Паро притеснен за ЦСКА в топ 3: Някои играчи може да са саботирали Стойчо


Паро притеснен за ЦСКА в топ 3: Някои играчи може да са саботирали Стойчо

1974 0

Най-успешният треньор на ЦСКА Аспарух Никодимов говори за тежкото поражение от Лудогорец и смяната на собствеността в клуба пред "Тема Спорт". Паро отдели специално внимание и на новия наставник Галин Иванов. Никодимов бе негов треньор в ЦСКА в началото на века и го познава отлично.

Г-н Никодимов, беше ли необходима промяната на собствеността в ЦСКА? И как оценявате второто управление на Александър Томов?

- Щом си свършил парите, е нормално да отстъпиш от властта. Няма какво да се измъчват двете страни - ръководителите и служителите. В определен етап Томов помогна на клуба и това не бива да бъде отричано и зачерквано. Човекът намираше отнякъде пари. Въпросът е само да не е затрупал ЦСКА с нови кредити. Но ако е намирал средства ефективно, можем само да му стиснем ръката за помощта. Трябва да му се благодари за стореното, но беше време да дойде друг. Просто настъпва един момент, в който няма накъде...

Какви са първоначалните ви впечатления от Манджуков и Инджов, които се очертават като основните инвеститори, поне засега?

- Не ги познавам нито лично, нито косвено. Манджукови ги знам само като фамилия. Трудно мога да дам конкретно мнение, с което да създавам каквито и да било нагласи. Не мога да се ангажирам с категорично мнение. За бащата Петър съм чел доста, но Инджов изобщо не го познавам кой е. По делата им ще ги познаем. Рано е за оценки. Все пак са давали доста пари и преди, така че щом инвестират, са добре дошли. Но е нужен ред в клуба, да се знае кой пие, кой плаща и най-вече в какви размери.

Смятате ли, че Стойчо Младенов бе прогонен от ЦСКА? Той на няколко пъти каза, че е бил подлаган на огромен натиск, особено от началото на годината?

- Стойчо сякаш за първи път попада в ЦСКА и не знае, че винаги има натиск... Не помня някой треньор на ЦСКА да не е бил под напрежение. Това е съвсем нормално - да има много претенции към човека на този пост. Учудвам се, че му повлия този натиск и го поставя като основна причина за напускането си.

Какво е мнението ви за мача с Лудогорец, който породи много дискусии?

- В първите 30 минути играхме добре. Но след това допуснахме наивен гол. Преди това обаче имаше задължителен червен картон на Моци, а и неполучени жълти за Дяков и Барт. Даже Дяков имаше основание да бъде изгонен. Хайде, помощта може и да не е била на 100 процента, но беше излишна, предвид че Лудогорец е по-добрият отбор. Но ако беше даден червеният картон на Моци, не се знаеше как щяха да се развият нещата. Говорейки като класа обаче, много футболисти от Лудогорец могат да решат всеки мач. Много трудно ЦСКА може да се пребори за титлата. Дано само отборът няма проблеми с влизането в тройката.

Галин Иванов заяви, че играчите не са в състояние да изкарат пълни 90 минути и силите им привършват още през първото полувреме. На какво го отдавате?

- Или не е направена добра подготовка, или са тренирали прекалено много. Сега всеки модерен треньор трябва да има познания във физическата подготовка. Трябва да ги знае нещата, особено Стойчо, който е опитен наставник. Би трябвало да е наясно как да си подготви физически отбора. Но явно има нещо сбъркано през зимната пауза, за да се стигне до това състояние на тима, при което е очевидно, че има кондиционен проблем. Проблемите започнаха още от началото на пролетта. Няма да се учудя, ако някои от футболистите са правили умишлен бойкот на Стойчо. Подобен ход ми се струва доста глупав и нелогичен, но не е изключен.

Вие сте били треньор на Галин Иванов в ЦСКА в началото на века. Под ваше ръководство той играе в мачовете срещу Милан, а особено силно е представянето му в двубоите с Шахтьор Донецк. Какви са впечатленията ви от него?

- Галин беше интелигентен фуболист, а и като треньор е такъв. Работата му в школата го показва - неговият набор '98 се счита за най-добрия в ДЮШ. Значи има качества. А щом трудът му е бил забелязан от Томов и Тодоров, а вероятно и от новите инвеститори, значи си е вършил работата добре. Да, той е по-тих и затворен тип човек, а в ЦСКА ти се налага да скърцаш със зъби и да ръмжиш, да тропаш по масата. Галин ще трябва да го прави, особено ако получи възможност да работи по-дълго време.

В неговия щаб сякаш по-избухливият е Владимир Манчев, който също е играл под ваше ръководство...

- Да, той е такъв тип, но не бива да се прекалява. Трябва да се намери баланс в отношението към играчите.

Наследството от Стойчо Младенов изглежда доста тежко - отбор без самочувствие, с негативна серия без аналог в историята (без гол в 5 поредни мача)... Как ще се справят в тази ситуация Иванов и Манчев?

- Това е положението - хващаш трамвая в движение, може да не си намериш място и ще се наложи да стоиш на един крак. Хвърлят те на лъвовете и ако се справиш - справиш се. Ако не... Няма да им е лесно, но до края на сезона имат време да покажат, че заслужават да са начело на ЦСКА. По-добре е новите инвеститори да не прибягват до непрекъснати треньорски смени. Не бива и поголовно да се привличат играчи през всеки трансферен прозорец.

Тъкмо обратното обаче изглежда, че ще се случи - новите инвеститори ще поставят таван на заплатите, което неминуемо ще доведе до напускането на някои от чужденците. На част от по-опитните играчи пък им изтичат договорите и едва ли ще бъдат подновени -лятната селекция отново се очертава да е мащабна.

- Нормално е да напуснат доста хора, пък и трябва да се намали бройката на чужденците. Но аз съм убеден, че има качествени футболисти, които ще дойдат в ЦСКА и срещу 10 000 лева заплата. Необходими обаче са скаути, които да бъдат изпратени на мисии в Африка и Бразилия. Да ходят, да наблюдават играчи, за да намерят такива с качества. Да се командироват двама-трима човека и да гледат на живо, а не на видео. После си развиваш намерените кадри две-три години и изкарваш пари от тях. Паралелно инвестираш здраво в школата. Това ще е отличен вариант за развитието на отбора, а и ще донесе солидни приходи в перспектива. Писнало ми е да гледам разни чужденци, които нямат представа какво трябва да правят на терена, а пасовете им са само назад или встрани. Още отсега е нужно да се започне със селекцията, да се пращат скаути в чужбина. А не в последния момент Котев и компания да гледат видео и да щракат по сайтовете в търсене на играчи...

В петък ЦСКА играе срещу Ботев. Пловдивчани показват приятен футбол от началото на пролетта, какви са очакванията ви за този двубой?

- Трудно ще бъде. Ботев наистина играе на ниво, натрупа самочувствие, така че съперникът има аргументи да потърси нещо повече от точка на "Армията". Пък и с тази криза ЦСКА няма как да се чувства като фаворит в предстоящия двубой.

Как си обяснявате грубите грешки на главния съдия Георги Йорданов в последния мач с Лудогорец?

- Учудващи са, предвид че той се ползваше с името на добър съдия. Йорданов обаче допусна тежки грешки, които няма как да не повлияят на играта и на настроението на футболистите. Подобни отсъждания те изнервят. Някои решения бяха очевидно несправедливи. Наказание трябва да има за Йорданов, и то подобаващо. Ясно е, че реферите са под натиск, но всеки трябва да свири безпристрастно.

От щаба на разградчани похвалиха ЦСКА след двубоя. Не намирате ли за странни подобни изказвания, след като тимът е загубил с 0:4?

- Странни са, да. Разбирам ЦСКА да е играл силно през целия мач, а отборът бе на ниво не повече от 30 минути. Недопустимо е опитни бранители като Тунчев и Оршулич да допускат подобни елементарни голове. В центъра на защитата никакви ни нямаше, а бековете бяха трагични. Този Кукоч само се рисува с татуировки. Да вземе да си направи един дракон на челото, че да плаши съперниците. Той май само това прави. В крайна сметка след този трагичен старт на пролетта реалната цел пред ЦСКА трябва да е класиране за евротурнирите.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

В мач с 6 гола: Да вкараш с ЦСКА срещу Атлетико Мадрид на 34 години (ВИДЕО)

Най-възрастният голмайстор в историята на ЦСКА е Тодор Янчев, който на 37 години, 4 месеца и 10 дни се разписва...

Реклама
Най-четени новини

виж всички