Липса на феърплей? Възможно, но просто слаб ЦСКА загуби титлата от слаб Лудогорец


Липса на феърплей? Възможно, но просто слаб ЦСКА загуби титлата от слаб Лудогорец
Снимка: Официален сайт на ЦСКА

11831 0

Последният кръг на Първа лига короняса Лудогорец като шампион за осми пореден път, но финалните акорди на клубния футбол у нас донесоха драми, скандали и обвинения, летящи от всяка страна на картата у нас. Изведнъж от Варна информираха, че шестима от титулярите са изхвърлени от отбора преди последния мач с Лудогорец, и то заради съмнение в симулативна игра в срещата с ЦСКА, която беше преди цели 4 кръга. От "Българска армия" пък 48 часа вече не могат да си намерят място и обвиняват липсата на феърплей за факта, че загубиха титлата...

Дали са прави на "Армията" или не, няма особено значение... Независимо има ли истина в обвиненията на "червените", че от Лудогорец са спечелили титлата, благодарение на потъпкването на феърплея, или пък има основателни съмнения за симулативна игра от страна на играчи на Черно море, истината е само една - ЦСКА загуби титлата на терена и може да се сърди единствено на себе си.

Колкото и да се отклонява вниманието на феновете от фактите, те трябва да бъдат поставени на преден план. А те сочат само едно - "армейците" не се възползваха от безпрецедентно слабия пролетен дял, изигран от изхабения тим на Лудогорец. "Орлите" загубиха десетки точки през 2019 година, но дори това не беше достатъчно за край на хегемонията им. А причината е проста - разликата през годините между Лудогорец и останалите беше толкова голяма, че дори тоталният крах на проекта в Разград не попречи на шампиона да защити титлата си. А ЦСКА имаше предостатъчно шансове да го направи.

Всичко започна през февруари, когато Лудогорец стартира годината с две поредни равенства и поражение. А какво направиха "червените" в  същото време - две загуби в три мача. Какъв е изводът? Една победа срещу Черно море или Левски сега можеше да е с цената на златни медали и край на доминацията на тима от Разград.

Продължаваме към месеците април и май - ключовите в битката за титлата. Лудогорец изигра ужасно слаби мачове, в които не успя да бие Берое на два пъти, загуби от Черно море и направи още няколко равенства. Но с какво отговори ЦСКА? Поредното равенство срещу още по-слабия отбор на Левски, както и необяснимо поражение в Пловдив срещу Ботев с 2:0, и то само няколко дни след отпадането за Купата на България. И нека повторим - една победа в някой от тези два мача щеше да означава титла за "червените".

И да стигнем до черешката на тортата - мачовете с Лудогорец. Знаете ли, че ЦСКА има една победа в първенството над "орлите", откакто новият шампион е член на елита на българския футбол? През този сезон Лудогорец записа 1 победи и 3 равенства срещу големия си съперник от столицата. ЦСКА имаше невероятна възможност да вземе скалпа на "орлите" и да направи решаваща крачка към титлата. На 11-и май "червена България" се готвеше за празненства, ала в 8-ата минута Али Соу изпусна дузпа, а Лудогорец се добра до 0:0 на "Българска армия" и на практика реши титлата.

От офисите на тима в Борисовата градина могат да валят какви ли не обвинения и да бъде прокламирано гласно погребението на феърплея в България (нещо, на което сме свидетели от години), но това не може да отнеме от силата на футболните фактори в спора за титлата. А те са, че ЦСКА просто не беше достатъчно добър да превъзмогне Лудогорец дори в това слабо състояние на шампионите. И на "Армията" могат да се сърдят на когото поискат (до някаква степен с право), но първо трябва да се вгледат сериозно в себе си, за да видят истината. Но едва ли ще го направят, защото в българската футболна действителност има само един закон - всички други са виновни, не и ние.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички