Кой ще зимува на върха в Първа лига? Последният мач на "Армията" може да определи и това


Кой ще зимува на върха в Първа лига? Последният мач на "Армията" може да определи и това
Снимка: cska.bg

2660 0

Календарната 2023 година е почти към своя край, а с това наближава и приключването на мачовете от Първа лига чак до февруари 2024 година. Тази година първенството започна доста динамично и заплетено, като няколко отбора се борят за лидерското място.

Локомотив Пловдив и Черно море направиха изненадата с много силен старт, който ги изстреля на върха. Постепенно обаче Лудогорец и ЦСКА започнаха да навлизат в ритъм и наваксаха изоставането. Левски има неубедителни резултати в последните си мачове и логично е по-назад в класирането.

Преди 18-ия кръг на първенството ЦСКА е лидер с 38 точки. На две зад него са Черно море и Лудогорец, но разградчани все още имат един отложен двубой. Той е с ЦСКА 1948 и предвид програмата до този момент, той ще се играе през 2024-та. На 4-то място е Локомотив Пловдив с 35 точки. А Арда и Левски са с по 28 - съответно на пето и шесто място. Кърджалии имат също мач по-малко, който ще е в средата на декември срещу ЦСКА 1948.

Кой от отборите има шанс да стане зимен шампион?

Топ 4 са отборите с най-голям шанс,  като ще разгледаме каква програма има всеки от тях.

Наред с програмата в Лигата на конференциите Лудогорец има две домакинства на Славия и Ботев Враца. А последният мач за годината ще бъде срещу ЦСКА на стадион "Българска армия". Именно тази среща е анонсирана за последната на това съоръжение в този му вид - преди да започнат строежа на нов стадион за "червените". В зависимост и от другите двубои, този може да се окаже и решаващ кой ще зимува на върха.

Ако отборът на Нестор Ел Местро спечели другите си 2 мача (домакинство на Етър и гостуване на Славия) и победи срещу "орлите", то именно столичани ще бъдат лидери до пролетта. При равен резултат също може да се случи, но зависи от развитието на двубоите на Черно море. 

При положение, че възпитаниците на Георги Дерменджиев продължат с добрата си форма и запишат 3 от 3 успеха, може да изместят големия си конкурент. 

И в двата случая обаче е много важно представянето на Черно море, като и "червени", и "зелени" може да се надяват на тяхна грешка, за да окупират първото място. Разградчани със сигурност ще го очакват, тъй като при равни точки, то "моряците" са с по-добри показатели.  Точно заради това и в момента са зад тях

И при ЦСКА случаят е идентичен, тъй като може с варненци да завършат с равен брой от 45 точки (б.ред. ако варненци имат само победи, а ЦСКА 2 победи и 1 равенство). Тогава първо се гледа головата разлика, но ако и там има припокриване, то се преминава към директните сблъсъци. А там Черни море завърши 1:1 на "Армията" и с гола на чужд терен ще е достатъчно да изместят съперника си. Вече имаше подобен случай по-рано през ноември месец.

Отборът на Илиан Илиев ще изиграе две домакинства до края на годината срещу Крумовград и Славия, като има и едно гостуване на Етър. Така, няма да имат битка с топ отборите, което значително улеснява задачата им.

За четвъртия Локомотив Пловдив и Александър Томаш преследването на върха изглежда най-трудна. Въпреки че бяха в рекордно дълга победна серия и се бяха настанили на първото място, то в последните кръгове не показват толкова убедително представяне. Освен това им предстоят две гостувания - едно срещу Левски и едно срещу Ботев Враца. Домакинският им мач е с Пирин на 11-ти декември. 

Арда и Левски ще гонят победи до края, но и сега изостават на 7 точки от "смърфовете". За тях ще остане надеждата да редят победите една след друга както сега, така и през 2024 година. Също така да се надяват на грешки от останалите, за да изкачат възможно най-високо в класирането.

А какво показва "класирането за джентълмени" и защо Левски и ЦСКА са назад - вижте в този материал, част от рубриката "Мрежа от детайли".

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички