КАС обяви: ЦСКА е наследник на старото дружество, "червените" се обявиха за Литекс


КАС обяви: ЦСКА е наследник на старото дружество, "червените" се обявиха за Литекс
Снимка: Yulian Todorov / LAP.bg

2942 0

КАС официално потвърди решението на ФИФА и призна ЦСКА за наследник на фалиралото през 2016 г. дружество ПФК ЦСКА София АД. Това е станало по делото на мениджърката Сокена Ба срещу ФИФА и ЦСКА в Спортния арбитражен съд в Лозана. Решенито е окончателно.

В своята защита "армейците" обаче твърдят, че са наследник на Литекс (Ловеч). Според КАС обаче надделяват аргументите, че са наследник на фалиралия ЦСКА, тъй като използват символите на старото дружество - емблемата, сайта, историята, феновете и т.н.

Официалната теза на ЦСКА е, че ФИФА не признава факта, че юридическото лице на ЦСКА-София се различава от това на ЦСКА. В своята защита "червените обясняват", че са спортен наследник на Литекс и е невъзможно да е наследник на друг клуб. Освен това производството по несъстоятелност на първоначалния длъжник продължава, т.е. длъжникът е в състояние да изпълнява финансовите задължения.

Според КАС обаче Сокена Ба твърди, че дори ответникът да е правоприемник на Литекс, това не значи, че не е спортен наследник на ЦСКА, поради възприемането от страна на общнсотта и в публичното пространство.

“Спортният наследник на бивш, вече несъществуващ, клуб може по принцип да отговаря за финансовите задължения на този бивш клуб, независимо, че наследникът не е страна по споразумение”, аргументира се съдът.

“Аргументите, изтъкнати от ЦСКА-София, че собствеността, лицензът, футболните отбори и юридическите лица са различни, са отбелязани и взети предвид, но няма да надделеят над значителния брой елементи от другата страна, които ясно сочат в посока на съществуване на спортна приемственост”, пише още съдът в Лозана

КАС добавя, че ЦСКА трябва да се счита за същия клуб като първоначалняи длъжник и че може да носи отговорност за дълговете му. Съдът постановява, че ЦСКА-София не дължи 50 000 евро на Сокена Ба, тъй като тя не е предявила претенции в делото по несъстоятелността в Софийски градски съд.

През това време бившият собственик на ЦСКА Александър Томов си припомни обещанията на Лоурънс Дейвис.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички