Гриша Ганчев за ЦСКА: Неудобни сме, но ще сме на върха!


Гриша Ганчев за ЦСКА: Неудобни сме, но ще сме на върха!

1449 0

Събитията около ЦСКА палят страстите вече няколко години. Финансовите неуредици, дълговете, трупани с години, емоциите на феновете и задкулисните игри белязаха „червения” клуб не от вчера.

Видео от интервюто на Гриша Ганчев вижте НА ТОЗИ ЛИНК в сайта на bTV.

Преди дни правната комисия на Българския футболен съюз взе решение да допусне преименуването на Литекс в ПФК ЦСКА-София. Според БФС, новият клуб наследява историята на „оранжевите”, а не на ЦСКА. Въпреки, че централата отхвърли претенциите, че се очертава да има няколко клуба с името ЦСКА, старото дружество, създадено през 1999 г., все още съществува и хипотетично може да започне сезона в „Б” група. План за оздравяването му представи Васил Божков.

Левски пък заплаши, че ще напусне елита, а всички очакват отговорите от Гриша Ганчев. За юридическите стъпки и истинските намерения, за настроението сред феновете, за отношенията с Божков и за въпросите, които си задават всички, Ганчев говори, след като дълго избягва медийни изяви, пред Светослав Иванов в предаването „120 минути” по bTV.

„Радостен съм, че ЦСКА се върна в елита. Откакто е създаден този клуб, той е заличаван много пъти и е създаван наново. Аз мисля, че ЦСКА са играчите, треньорите, публиката и стадиона. Ако имаше някой друг, реален начин, по който клубът от създаването му през 1948 г. да бъде възстановен, аз нямаше да имам проблеми да го направя. За съжаление, такива са законите и не може”, разкри Ганчев.

Синдикът на автентичното дружество – Дора Милева твърди, че клубът, спечелил Купата на България, може да продължи съществуването си и да погаси натрупаните огромни дългове.

„Изненадан съм от спортната компетентност на този синдик. 20 години се занимавам с най-различни видове спорт, но толкова начетен човек в спорта не съм виждал. Като какъв ще играе в „Б” група старият клуб, при положение, че там се водят на работа, до колкото знам, изпълнителният директор е на обществени начала, тя взима заплата от него – синдичката, плюс една бременна женичка, която била по майчинство, и някакво бившо пресаташе – господин Ченчев.

„Аз не съм си наумил и не съм казвал, че съм човекът или Господа, който трябва да е ЦСКА! До сега виждам само „Ще направим това”, „Ще направим онова”, „Ще направим нов стадион за милиони евро”... Къде са били през годините тези хора, питам аз? Защо за 25 години, откакто изгониха генералите от „Армията”, един пирон не е забит там? Защо не снимате какво представлява базата в Панчарево? В цялото това време „ЦСКА Завинаги” построиха терените. Това е инвестицията за 25 години. И сега понеже трябва да имаме хубав терен, трябва да има къде да тренира отбора, пак с Инджов направихме тези игрища и продължаваме да ги правим”.

Ганчев коментира и появилото се съревнование между него и бившия собственик на „червените” Васил Божков.

Миналата година, когато отборът беше изхвърлен във „В” група, той пак нямаше да може да участва там, ако ние не бяхме създали паралелно дружество, през което да заведем на работа тези хора, да им плащаме заплати, осигуровки и да могат да участват в първенството. Те не са дошли в ЦСКА миналата година да спечелят шампионата на „В” група и да спечелят Купата на България, защото аз съм красив като Ален Делон, нито пък Инджов е Брат Пит. Те са дошли, защото ние сме им плащали. Едно пътуване на юношите до Варна струва 3000 лв.”, разказа Ганчев.

"Аз нямам съревнование с абсолютно никого. Аз от господин Васил Божков не съм чул една дума по темата ЦСКА. Аз приех среща с господин Васил Божков миналата година, лятото и не можахме да се разберем за същия този модел, който сега го направихме. От тогава дума за ЦСКА от него не съм чувал. Чувам от някакъв директор на някаква негова фирма. Сигурно е много кадърен, но защо спрягате името на човек, който не е излязъл, а аз съм застанал с лицето си и говоря?

Събирах и феновете на „Армията”, говорих пред всички, казах им какви са вариантите. Идете го попитайте той има ли намерение. Аз не спирам да говоря, защото това са вариантите. Ако има някой факир, някой Хари Потър, да измисли вариант, който ще е много по-чист, няма никакъв проблем".

Финансовият благодетел на „червените” разкри и защо не е направил опит да купи запорираната в НАП емблема на ЦСКА.

„Сега ще я купим от госпожа синдичката. Тя ще я продаде, защото ние също сме внесли оздравителен план и той е за 14 години държавата да си прибере вземанията, а 8 години са за другите. Сега ще видим кой от двата плана ще одобри съда. Може да одобри плана на ФК ЦСКА. Няма никакъв проблем. Аз съм отворен за всички, стига да има мир и любов”, каза Ганчев.

Казусът с титлите и историята на ЦСКА също беше сред темите, по които той говори. От БФС обявиха, че дружеството на Ганчев е приемник на Литекс и във витрината си има само 4 титли.

„Борислав Попов счетоводител ли е? Историк ли е? Той е свършил всичката друга работа, остава да каже колко са титлите. Те са в музея на ЦСКА, при бате Сашо Манов. На разположение са всеки ден да ги гледат, да им се радват. Борислав Попов да иде и той да ги види!”

Коя история да запази ЦСКА? От 1999 г. когато заличиха дружеството на Илия Павлов и направиха новото на Васил Божков? Тази история ли? Или от 1985 г. когато заличиха ЦСКА и направиха ФК Средец, а после направиха пак Средец”, попита собственикът на ЦСКА-София.

"ЦСКА е огромен плац за интереси. Финансови и какви ли не. Появява се един нещастник като мен и казва няма да се занимавате нито с политика, нито с нещо друго, ще си гледаме спорта. Много ясно, че аз съм неудобния!", беше категоричен Ганчев пред камерата на bTV.

Ще получи ли ЦСКА-София базите на Панчарево? Това е една от темите, които живо занимава спортната общественост и феновете на „червените”. Дора Милева призова министъра на младежта и спорта Красен Кралев да не разтрогва договора с автентичния клуб.

„Те не са бащития на синдичката и на никой в тази държава. Те са публична държавна собственост. За съжаление държавата няма пари да ги направи и ще търсим пари, защото там не прилича на бомбоубежище, камо ли за съоръжение за спорт. Където са феновете, там е и стадиона. Той е на армейската общност, нито е на мен, нито е на прословутата синдичка, която очаквам скоро да я видя треньор”.

Как ще постъпи Ганчев, ако решението за базите е в полза на ПФК ЦСКА?

„С какво да ги стопанисва госпожа Дора Милева? ЦСКА не е баничарница. ЦСКА е спортен клуб. Тя писала някакво писмо до футболния съюз „Аз искам лиценз за „А” група...” Ти може и да искаш лиценз за Висшата лига на Англия! ЦСКА-София ще си играе мачовете на „Армията”. Къде другаде може да си ги играе? Ясно е като бял ден”

Ганчев коментира и заявената позиция на „вечния враг” Левски. „Сините” казаха, че ще напуснат елита на българския футбол, ако новото дружество на Ганчев получи лиценз.

„Това не е добре, защото няма с кой да играем”, лаконичен беше финансовият благодетел на „червените”.

„ЦСКА за мен е големи разходи и много страдание, когато губи на терена. Никой не е спечелил от футбол и няма и да спечели. На феновете и на моите опоненти казвам да заповядат на „Армията” и да започнем да строим нов стадион, нова база на Панчарево, да извадят пари, да направим яка селекция, да станем шампиони и да видим отбора в групите на един от двата европейски турнири. Всичко друго е писане, фейсбуци и глупости. Ако това са истинските армейци. А не да си мерим оздравителните планове – на кой е по-голям оздравителният план и на кой е по-малък”, завърши Гриша Ганчев.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички