Гриша Ганчев краде ЦСКА от Лупи


Гриша Ганчев краде ЦСКА от Лупи
Снимка: БГНЕС

6158 1

Босът на Литекс Гриша Ганчев е напът най-сетне да сложи ръка върху ЦСКА при третия си опит да купи "червените", разкриват пред "Уикенд" хора от постоянното присъствие в Борисовата градина.

Според думите им през последните 2-3 месеца нисичкият бизнесмен от село Микре е с основна заслуга за създалото с брожение срещу президента на клуба Александър Томов - Сашо Апашо от страна на останалите акционери на ЦСКА.

Макар ЦСКА да е лидер в първенството, ситуацията в клуба не е никак спокойна. Футболистите на "армейците" вече открито негодуват срещу хроничното забавяне на заплати и премии, стигна се даже до заплаха за бойкот, след като единствено хърватският бранител Тончи Кукоч си получи дължимите пари от Лупи. Преди дни треньорът Стойчо Младенов беше принуден да признае за финансови проблеми в ЦСКА, след като се разбра, че през последната година по време на управлението на Томов "армейците" са натрупали нови загуби и задълженията възлизат на над 20 милиона лева.

Акционерите в ЦСКА, предвождани от оръжейния търговец Петър Манджуков, са стигнали до заключението, че основната причина за липса на инвеститор в клуба е лошият имидж на Лупи.

През годините някогашният вицепремиер на България си спечели репутацията на измамник, под негово ръководство през 2008 година ЦСКА беше изхвърлен от европейските клубни турнири, макар тимът да спечели шампионската титла. Сега ситуацията не е по-различна и лошите прогнози са, че дори този сезон "армейците" да завоюват титлата под носа на Лудогорец, клубът пак няма да бъде допуснат до участие в Шампионска лига заради финансовия батак, който цари на стадион "Българска армия".

Петър Манджуков търси варианти за овладяване на ЦСКА и изхвърлянето на Александър Томов от шефското място и според запознати е намерил верен съюзник в тази завера в лицето на ловешкия олигарх Гриша Ганчев. Ако се вярва на масовата мълва в Борисовата градина, собственикът на Литекс вече е имал няколко срещи с милиардера Стивън Ло, който планира да инвестира около 2 милиарда долара в проект край град Елин Пелин.

Проектът "Света София" на милиардера от Хонконг предвижда изграждането на ваканционно-развлекателен комплекс с хотели и казина в стил "Лас Вегас" плюс огромен аквапарк, който ще осигури море на софиянци.

"Намеренията на Стивън Ло са сериозни, но контактът му с родните институции куцаше заради българския посредник Сашо Томов. Никой не искаше да разговаря със Сашо Апашо, с изключение на депутатката от БСП Мая Манолова, докато социалистите все още бяха на власт. Да, но кметицата на Елин Пелин Галя Георгиева отказваше да предостави безвъзмездно терен от 300 декара общинска земя между Мусачево и Равно поле, върху който да се изгради ваканционният комплекс на азиатския баровец. Поради тази причина Стивън Ло не желае да инвестира в ЦСКА. Той е категоричен, че ще финансира клуба, но само ако му бъде разрешена покупката на земя и ако получи български паспорт", разкрива запознат със ситуацията.

При последното си посещение в България преди около 3 седмици Стивън Ло е имал среща с Гриша Ганчев и с Петър Манджуков, които го уверили, че могат да свършат работа с прокарването на проекта край Елин Пелин за сметка на Сашо Томов. Самият Ло споделил разочарованието си от Сашо Апашо, който повече от година му обещавал безпроблемно придвижване на проекта в Министерски съвет и уреждане на покупка без търг на бивши военни имоти. Това обаче не се случило главно заради лошата репутация на Томов, който даже си позволил да използва 2 милиона евро, отпуснати от наша банката чрез посредничеството на телевизионен бос неправомерно.

Вместо да стимулира когото трябва от кабинета "Орешарски", за да се случи проектът, Томов използвал парите за погасяване на част от задълженията на ЦСКА и за издръжката на футболния клуб.

"Сашо Апашо се познава бегло с азиатеца Ло - неговата дъщеря е била състудентка на сина на милиардера от Хонконг в Лондон. Преди година и половина Томов успя да се намърда в правителствена делегация в Китай и да се срещне със Стивън Ло, припомняйки му, че се познават от Лондон. Оттогава обаче азиатският милиардер е чувал само обещания от Томов, но не и реални действия. Естествено, намериха се и хора, които да разкажат на Стивън Ло каква е била съдбата на инвестициите в България на милиардера от Индия Прамод Митал, който купи "Кремиковци" и ЦСКА и постави Томов да наглежда вложението му - в крайна сметка Прамод Митал загуби над 30 милиона евро в България, а днес неговата фирма съди Сашо Апашо за кражба на 8 милиона евро от металургичния комбинат", разказва пред "Уикенд" представител на родния стопански елит.

Според неговите думи превратът в ЦСКА срещу Сашо Томов ще се състои в близко бъдеще - след Нова година, когато проектът на Стивън Ло в Равно поле стартира. Тогава Гриша Ганчев и Петър Манджуков ще успеят с процедурни хватки да отстранят Сашо Апашо от шефския стол в ЦСКА, като оръжейният търговец предизвика Общо събрание на акционерите и там бъдат изнесени фрапиращи данни за финансовия батак в Борисовата градина. Очакванията са Гриша Ганчев да завземе дела на Лупи, като поеме ангажимент да изчисти дълговете на ЦСКА към НАП и дължими около 4 милиона лева към "Инвестбанк" и "Асет банк".

Разбира се, Сашо Апашо е наясно с плана на превратаджиите и отсега взима мерки да запази мястото си като президент на ЦСКА, вербувайки на своя страна треньора Стойчо Младенов. Живата легенда на "армейците" е плътно зад Томов заради пълната свобода, която му е предоставена при покупка и продажба на футболисти, както и заради огромната за родните стандарти заплата, която прибира. В крайна сметка обаче Младенов е наясно, че ако Стивън Ло не се съгласи да финансира ЦСКА и да повери управлението на клуба на Томов, Сашо Апашо ще трябва да абдикира.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички