Футбол и политика: Как ГЕРБ и БСП олицетвориха битката за титлата в Първа лига?


Футбол и политика: Как ГЕРБ и БСП олицетвориха битката за титлата в Първа лига?
Снимка: Колаж

10593 0

Преминаха поредните избори в България, които ще се запомнят с два ключови извода - българският народ хич не се вълнува кой ще го представлява в Европа и няма кой да бутне ГЕРБ в най-нестабилното му състояние от създаването насам. Да ви звучи като познат сценарий? Ако сте се сетили за българския футбол и битката за титлата, то усетът ви е ненадминат. Изборните резултати олицетворяват състоянието на българския футбол и затвърждават клишето "каквато политиката, такъв и футболът".

Да започнем с факта, че в потенциалния шампионски мач на ЦСКА срещу Черно море имаше не повече от 7 хиляди души на стадион "Българска армия". Няколко дни по-рано пък в дербито с Левски имаше още по-малко представители на "червената" фенска маса. На хората им омръзна от корозиралия български футбол така, както им писна от едни и същи лица, хвърлящи обещания към народа и огън и жупел към политически опоненти от ефира на най-гледаните телевизии.

С изключение на няколко хиляди верни фенове на българските отбори, останалите се превърнаха в онлайн викачи, които коментират всичко и всички, но когато дойде време за действия, остават там, където се чувстват силни - на дивана и пред компютъра, бълващи съобщение след съобщение срещу статуквото и корупцията. Но когато дойде време за действия следва само лек стон и... кот такоа.

Директното следствие от апатията към политиката и футбола е запазването на статуквото. И, както ГЕРБ в най-турболентното си състояние запази стабилно предимство спрямо, тъй наречената опозиция БСП, така и Лудогорец в най-слабия си момент от 8 години насам остана пред ЦСКА. И е плашещо еднаква стратегията, приложена от партията и "армейците" за победа срещу големия враг. БСП и ЦСКА заложиха на омразата към лидера, посочване на проблемите в него и корупционните практики на съперника, вместо да се вгледат в себе си, за да измислят стратегия, която действително може да донесе някакъв положителен резултат.

Докато и двете страни бяха заети с това да хулят статуквото, отвътре и партията, и клубът се разлагаха. В БСП настана олелия след решението Елена Йончева да оглави листата за европейски депутати, а доскорошният лидер Сергей Станишев беше изтикан назад заради вътрешнопартийна студена война, въпреки силните си позиции в ПЕС (Партията на европейските социалисти). Нещо подобно се случи и в ЦСКА след сензационното решение на Любослав Пенев да си тръгне, разкривайки че ръководството работи в ущърб на благоденствието на отбора.

А какво направиха ГЕРБ и Лудогорец? Те активизираха редиците си в последния момент за един финален рейд към поредната победа, неутрализирайки поне временно сериозните проблеми, впили се както в партията, така и в клуба. И спечелиха.

В БСП търсят причината за загубата в ниската избирателна активност, натиска да се гласува за ГЕРБ и, разбира се, купен вот. В ЦСКА положението е подобно - определени отбори погазили феърплея, за да е шампион Лудогорец. Но "червените" трябва да се вгледат дълбоко в себе си, защото статукво не се сваля с хулене и евтина пропаганда, а с много работа. Докато вината се търси във всеки друг, но не и в собствените действия и решения, политическата и футболната карта ще остане непроменена. За добро или по-скоро за съжаление...

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички