Емил Велев: В момента на българския футбол му е нужна градивна критика, а не плюене


Емил Велев: В момента на българския футбол му е нужна градивна критика, а не плюене

1373 0

Емил Велев е последният треньор, ставал шам­пион с Левски. Стори го е през сезон 2008/09. Под не­гово ръководство е и послед­ната синя победа с повече от 1 гол във вечното дерби. Преди сблъсъка с ЦСКА по­търсихме Кокала, който спо­дели очакванията си за не­делния сблъсък, разкритику­ва трансферната политика на грандовете и посочи кои играчи могат да решат Мач №1 на България.

- Г-н Велев, ще успее ли в не­деля Левски да прекъсне се­рията от четири поредни победи на ЦСКА във вечното дерби?

- Като левскар искрено се надявам да го стори, но не съм голям оптимист. Не съм заради видяното в първия мач за сезона срещу Локомо­тив Пловдив (1:1). От друга страна, ЦСКА не е в някаква страшна форма. Като им по­гледнеш последните двубои на двата клуба, виждаш, че само имената са им остана­ли. Т

-Това ли е заключението ви след равенството на си­ните с Локо и отпадането на червените от Зимбру?

- Е, чак генерални заключе­ния от тези мачове... Що се отнася до Левски, дразните­лят за сините вече ще е съ­всем друг, те бяха подценили тотално Локо. В дербито адреналинът е висок, даваш по­вече от себе си.

- Миналата година на „Герена" все се надъхваха, но на терена не им се получава­ше...

- Пренавиваха се. Трябва просто да се уцели формула­та. Левски има аргументи да бие ЦСКА в неделя Божинов и Домовчийски могат да решават мачове, Гаджев и Сърмов са опитни и притежават класа. Лошото е, че няма да говорим за мла­дите, явно няма да ги пускат много в игра този сезон.

- Това бе едно от обеща­нията на ръководството, но вместо това бяха взети 11 нови...

- Явно юношите ще оти­дат на заден план, за мен то­ва е странно. Имаш Влади­слав Мисяк за левия фланг на атаката, а зад него е опи­тният Веселин Минев. Зато­ва именно Мисяк трябва да бъде налаган, а не да играе Лу­ис Педро. Важно за Мисяк е да участва в официалните мачо­ве, а не в дубъла. Не разбирам защо бе изпуснат и Стивън Петков, в него също имаше хляб. Но тези въпроси са към хората в клуба. Инициатива­та на Даниел Боримиров за бъдещето на школата е мно­го добра, дано да си изпълни и програмата. С двете ръце съм „За". Това трябва да ста­не, за да има прогрес. Пожела­вам от плана му да не оста­нат само думи, а да има и де­ла.

- Сините изпитваха сериоз­ни затруднения в офанзивен план въпреки наличието на Божинов и Домовчийски срещу Локомотив. Защо?

- Аз не бих ги пуснал заедно на терена. Те са еднотипни играчи, най-добри са като „скрити централни напада­тели". Но те далеч не са хора­та, които могат и трябва да връзват играта, които да да­ват тънките извеждащи по­давания.

- Предимство ли е за Лев­ски, че ЦСКА отпадна болез­нено в евротурнирите от Зимбру?

- Не бих казал, не правя връ­зка между двата двубоя. Ос­вен това ЦСКА взе още пове­че играчи от Левски, докарва го до цял отбор с резервите, така че на терена може да излезе коренно различен съ­став. Сините не бива да се ос­ланят на слабото им пред­ставяне в Молдова. Лошото е, че политиката на клубове­те е такава, че привличат по толкова много играчи. Какво ще ги правят? Сега има още 31 мача 8 първенството, а червените разполагат с 40 играчи! За какво са им? И на всичкото отгоре се говори за подмладяване, за налагане на собствени кадри. Как да ста­не то при това положение? Тези неща веднъж завинаги трябва да се изчистят.

- Явно е, че на „Герена" и „Армията" са фенове на се­лекциите...

- Това са си клубни работи, но от колко време се водят недоказани чужденци? Трябва да се взимат качествени играчи, за да има напредък, иначе по-добре да си разви­ваш своите. Като бях в Лев­ски, чужденците бяха силни. Рабех, който имаше пробле­ми с пиенето, бе класа. Жоазиньо, Зе Соарес, Седрик Бардон, Дарко Тасевски - всички бяха много силни.

- Вдъхват ли ви доверие но­вите легионери на сините? Бедоя игра срещу Локо Пд, пристигна и Антонио Кинта - Аниете, който е голмай­стор на втора гръцка лига.

- Не разбрах точно Бедоя като какъв игра срещу плов­дивчани, въртяха му позиции­те, но не ми направи впечат­ление. Не знам Пепе Мурсия какво точно изисква от него. Колкото до Антонио Кинта -той идва от втора дивизия в Гърция. Нека да не скачаме до тавана че сме взели такъв играч, а първо да го видим. Защото колко години вече се взимат такива чужденци, които при следващия треньор трябва да си ходят, защото не ста­ват за нищо. Как беше преди години - качествените легио­нери се задържаха по няколко сезона, защото на тях може­ше да се разчита. Сега тако­ва нещо няма.

- Ще успее ли Мурсия в Лев­ски, ще му стигне ли време­то да си прокара идеите?

- Според мен има възмож­ност, може да промени обли­ка на отбора. Това са и афи­шираните цели. За мен той има бъдеще в Левски. Но само ако много бързо научи българ­ски език, за да усети точно за какво става въпрос. Иначе ще му е много, много трудно.

- Какви слабости видяхте в играта на сините в официал­ния му дебют? - Дайте да не говорим за владеене на топката, защо­то става въпрос за мач срещу отбор, който бе събран в по­следния момент. Срещу Локо Левски трябваше да играе много по-бързо, а не да си подава топката. Не видях бър­зина. Спортно-техническият щаб казват, че имало интен­зитет. Къде са го видели? Спринтовете в атака бяха прекалено малко, левскарите си го караха в едно монотонно темпо. И оттам дойде изненадващият резултат. В Локо има само 3-4 играчи, ко­ито бяха правили организи­рана подготовка. И след 30-ата минута разликата меж­ду двата тима трябваше да е уникална в полза на Левски във всички показатели. Но не видяхме такова нещо. За­това пак казвам, че сините не ги чака нищо добро, ако не променят тези компонен­ти.

- Има ли играч, от който Левски трябва да се при­теснява?

- Разбира се - опасност мо­же да дойде от Маркиньос, от Силва, от Карачанаков.

- Как бихте коментирали отпадането и на трите български отбора от Лига Европа?

-Това беше пълно безобразие Особено на Ботев - да бъдеш елиминиран от второ дивизионен отбор си е прочувка. При това пловдивча ни загубиха с 0:2, а спокойно отиваха на разлика от 4-5 гола. Съперникът на ЦСКА бе доста по-корав, изповядва­ше груб и силов футбол. Но явно не си правим реална преценка, щом се проваляме така. Литекс спечели реван­ша, но от какъв отбор от падна - от петия в Унгария. Сега точно е нужна градивна критика, да потеглим по друг начин. Плюенето няма да помогне. Трябва промяна в играчи, треньори, селек­ционери, ръководители, в хората, които водят недо­казани играчи. Трябват научени хора във всички сфери Със състезатели на килограм се стига точно дотук, заминава се на кино.

- В тази връзка спечели ли Левски, че не се класира в Европа и не бра срам?

- Винаги е хубаво да се класираш за тях. С тези двубои се расте. Лудогорец елими­нира съперника си, въпреки че и те показаха безобразна игра в реванша. Явно и там доста са свалили от качеството си.

- Защо си тръгнахте от Локомотив?

- Дано на клуба му се получат нещата. Тръгнах си, за щото след като Константин Динев дaдe акциите на феновете, нямаше как да остана, нямаше какво да до казвам. А и не са ми предлагали да остана. Но се разде­лихме добре, не е имало скан­дали, не се е стигало до крайности, феновете на Локо са едни от най-върлите, дано да се справят с издръжката на клуба.

 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички