Емил Гъргоров пред SL: Идва Видовден за Томов в ЦСКА


Емил Гъргоров пред SL: Идва Видовден за Томов в ЦСКА

11587 0

Емил Гъргоров продължава да се възстановява от контузията, която му попречи да попадне в състава на националния отбор на България за европейските квалификации с Хърватия и Норвегия. Футболистът на Шъдзяджуан Йончен даде специално интервю пред sportline.bg, в което говори за живота и футбола в Китай, националния отбор и раздялата му с ЦСКА.

- Какво е положението с травмата ви? Кога напълно ще се възстановите?

- Продължавам да се лекувам от контузията. Жалко, че няма да мога да помогна на националния отбор. Стискам палци на тима. Вече започнах да правя леки бегови упражнения. Надявам се, че ще мога да играя в следващия мач на Шъдзяджуан Йончен. Със сигурност няма да съм готов за 90 минути, но въпреки това вярвам, че ще мога да поиграя малко.

- Свикнахте ли с живота в Китай?

- Да, вече почти свикнах. Тук е спокойно и много по-различно от България – няма я онази злоба.

- Как се развиват нещата във вашия клуб Шъдзяджуан Йончен?

- Всичко е добре, имаме амбицията да влезем в първа дивизия. Клубът е създаден преди две години, но вече си постави високи цели. Всичко е изрядно – като условия, спортна база, плащанията са точни. Нивото на футбола в Китай обаче е по-ниско от това в България. Говоря за втора дивизия. Надявам се да видим как е и в елита. Тук привличат много чуждестранни футболисти и треньори, които учат местните играчи на футбол и показват как точно трябва да се работи. Затова има и българи в местното първенство. Тепърва китайският футбол много ще се развива.

- Вие сте много опитен футболист. Каква е равносметката, която може да направите за вашата кариера?

- Аз мога да бъда единствено доволен от моята кариера на клубно ниво. В националния отбор нещата също са добри и имаме огромен шанс да се класираме на голям футболен форум. Ако това стане, ще е супер. Искам да помогна на отбора да спечели визи за Евро 2016 във Франция. Атмосферата в националния отбор е страхотна и всички се разбираме отлично. Много искам да се докосна до европейското първенство. С Любослав Пенев и целия треньорски щаб националният тим има съвсем друго лице и трябва да направим нещо запомнящо се.

- Продължавате ли да се интересувате от българския футбол?

- Да, разбира се. Следя какво се случва в българския футбол, макар че е трудно от Китай. Тук интернет мрежата е по-различна и няма например Facebook, Vbox7, български телевизионни канали и не тръгват сайтовете, където могат да се гледат онлайн мачовете. Въпреки това успявам да чета пресата и знам всичко, което се случва. Разбира се, че се информирам и от близките и приятелите ми.

- След като започнахме да говорим за български футбол, не може да не ви попитам какво точно се случи и защо се разделихте с ЦСКА? Все пак имаше и доста спекулации...

- Повечето неща бяха истина. Никога не бих се върнал в ЦСКА, ако беше само за пари. Аз държа много на клуба и затова реших отново да облека фланелката на отбора. Хората от ръководството обаче се оказаха несериозни, нямам им доверие и не искам да съм в тяхното обкръжение.

- Вярно ли е, че съдите клуба?

- ЦСКА има много дългове и ако те не се платят, клубът ще бъде наказан и няма да може да участва в европейските клубни турнири. Има хора, които искат много да помагат на тима, но не и при тези ръководители. В името на ЦСКА се съгласих да получа възнагражденията си на разсрочено плащане. Няма никакъв проблем от моя страна и дори им казах те да посочат датите, на които ще ми плащат. Не съм поставял никакви условия и не съм ги притискал за пари. Те посочиха дати, аз се подписах под документа – има го черно на бяло. Мислите ли, че те изпълниха договорката? За всеки е ясно какво се е случило. Не мога да имам доверие на Александър Томов. Искам най-доброто за ЦСКА, но за съжаление не съм оптимист за бъдещето на клуба.

- Не е ли странно, че клубът има огромни дългове, а през всеки трансферен период привлича много нови футболисти?

- Разбира се, че е странно. Защото после не плащат на новите играчи и те съдят клуба. Рано или късно ще си вземат парите. Затова пак казвам, че не съм оптимист за бъдещето на ЦСКА, защото познавам Сашетата. С лъжи и измами няма как да стане и това съсипва „червените”. Винаги се интересувам от ЦСКА, постоянно разпитвам приятелите ми, но не знам как клубът ще издържи в това положение.

- Вие сте играли в ЦСКА при три различни ръководства. Имало ли е и преди такива проблеми в клуба?

- При ръководството на „Титан” също имаше проблеми и например забавяния на заплатите, но при тях бях само четири месеца в отбора. Така че не мога да говоря много за тяхното управление. При г-н Васил Божков всичко беше наред. Към Томов проявихме голямо разбиране, но лъжите му са много долни. Не може да работиш и да се раздаваш за ЦСКА със сърце, а накрая ти да излезеш виновен. Играл съм с контузии, с болки в краката за клуба. Както го прави в момента и Вальо Илиев. Но нищо не се оценява и ръководителите гледат да те изхабят и дотам. Знаете за случая с лагера в Холандия и независимо, че ми извъртяха номер, исках и се опитах да се върна. Господ обаче си знае работата и си тръгнах. Исках да радвам феновете на ЦСКА и дори да завърша кариерата си в клуба, но тази мечта не се сбъдна.

- Какво ще кажете на феновете на ЦСКА?

- Феновете ме познават и знаят какъв човек съм. Те знаят истината. В лошо и добро винаги са с ЦСКА. Идва Видов ден и ще излязат още неща, свързани с ръководството, които никой не знае. Просто исках в ЦСКА да радвам хората, нищо повече.

- Вие сте на 33 години и вече мислили сте с какво ще се занимавате след края на кариерата си?

- Все още не съм решил, но със сигурност ще остана свързан с футбола.

- Каква е рецептата за успех във футбола?

- Всеки футболист трябва да е много сериозен, здраво да работи и да е готов на много лишения.

- Благодаря ви за отделеното внимание. Пожелавам ви бързо да се възстановите от контузията и скоро отново да ви видим с фланелката на националния отбор.

- Благодаря, пожелавам успех на националия отбор. Всичко е възможно!

 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички