Експертиза може да ускори фалита на ЦСКА


Експертиза може да ускори фалита на ЦСКА
Снимка: БГНЕС

1743 0

Нова експертиза по делото за несъстоятелност на ЦСКА е постъпила в Софийския градски съд в сряда, твърди "7 дни спорт". От нейното съдържание зависи и самият ход на делото. Съдебният състав трябва да я разгледа и на база на видяното в нея да вземе своето решение.

Вариантите са няколко. Ако вътре пише, че клубът е толкова зле финансово, че няма какво да се разпродаде поради липса на активи, тогава може да се пристъпи към директно обявяване в фалит. Това обаче е най-неизгодният вариант, както за ЦСКА, така и за държавата. Ако клубът бъде фалиран директно, той губи членството си в БФС. То е изключително важно за клуба, защото, ако се мине през оздравителна процедура, назначена от синдик, тогава членството остава и клубът може да играе с него във всички нива на футбола у нас. Това не е изгодно и за държавата, защото по този начин тя губи над 13 млн. лв. задължения към НАП.

Възможно е и да се прецени, че тази нова експертиза е негодна, и да се назначи още една. При този вариант се информират двете страни по делото, фирма ЮНИС, която е завела иск за несъстоятелност, и ПФК ЦСКА и ако някоя от страните не е съгласна с тази експертиза, може да я обжалва.

Има и трети вариант. За целта двете страни трябва да са съгласни с експертизата, както и съдът. Освен това трябва да бъде назначен синдик, който да стартира процеса по оздравителната програма, която също ще бъде приета.

И при трите варианта обаче съществува хипотезата делото да бъде отложено за следваща дата. Това оказва влияние и на отнемането на 15 точки от актива на "червените".

Ако делото не стартира, тогава най- вероятно ЦСКА ще бъде с минимум три отнети точки от следващата седмица. Вчера стана ясно, че от БФС са изпуснали крайния срок - 14 септември, за отнемането на първите три точки от актива на клуба. Тези точки са за делото Уриарте. По него ЦСКА дължи 40 хил. евро на агента. Засега БФС не е заплашен от санкция, защото ФИФА трябва да открие наказателна процедура, БФС ще получи срок да се защити, а всичко това отнема дълъг технологичен срок. Междувременно, докато този процес стартира, съществува хипотеза кредиторът и клубът вече да са се разбрали и ФИФА да спре процедурата по отнемане на трите точки.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички