ЦСКА се отдалечи от титлата: Черно море счупи "каръка", Каранга бе грешник (ВИДЕО)


ЦСКА се отдалечи от титлата: Черно море счупи "каръка", Каранга бе грешник (ВИДЕО)
Снимка: Lap.bg

4646 0

Черно море сломи ЦСКА с минималното 1:0 и поне временно си върна лидерската позиция в Първа лига. "Моряците" събраха 48 точки след успеха у дома - три повече от "армейците" и от Лудогорец, който е с два мача по-малко.

Черно море надделя над ЦСКА

Домакините победиха след гол в края на бившия защитник на Левски Живко Атанасов. Атанас Илиев отклони с глава след центриране от корнер и намери на далечната греда Атанасов, който бе непокрит и безпроблемно вкара в полуопразнената врата.

Така бе прекратена серията от 10 поредни шампионатни мача, в които Черно море нямаше победа срещу ЦСКА. В тях "армейците" имаха цели седем успеха. Бе прекратена серията на "червените", които се разписваха във всяка от последните си седем визити. Черно море пък вече е вкарвал в осем поредни двубоя от първенството.

Гостите изиграха по-добро първо полувреме, но гол на Фернандо Каранга бе отменен. Бразилецът бе късметлия, че остана на терена, тъй като след попадението се разкрещя в лицето на страничния съдия, въпреки че вече имаше жълт картон.

Все пак през втората част нямаше какво да го спаси, след като закъсня при единоборство с Васил Панайотов. Бразилецът го настъпи над глезена и Валентин Железов първоначално му показа втори жълт картон. ВАР обаче се намеси и Железов промени решението си на директен червен, което означава и вероятно наказание за две срещи за Каранга.

След няколко дни ЦСКА е домакин срещу Арда (28.02) в 1/4-финалите за Купата на България, а ангажиментите в Първа лига се подновяват с домакинство срещу Берое (03.03). За "моряците" пък предстои нов мач у дома срещу Ботев Враца в следващия кръг (01.03).

Първо полувреме

През първите минути от двубоя преобладаваха физическите сблъсъци между двата тима и набързо се стигна до няколко нарушения. Въпреки това и ЦСКА, и Черно море стигнаха до противниковото наказателно поле, но не успяха да създадат нещо по-опасно. Преобладаваха и неточностите при състезателите на двата отбора.

В 10-ата минута Густаво Бусато блесна с предвидлива игра, след като излезе и неутрализира Исмаил Иса, който бе изведен в наказателното поле след отличен пас от Мишел. Бразилският вратар получи удар в главата, заради което играта бе спряна и медицинският екип на ЦСКА му оказа помощ.

След четвърт час игра Каранга бе изведен от Джонатан Линдсет. На позиция встрани от вратата и през двама противникови футболисти той успя да стреля силно по земя в далечния ъгъл и да вкара хубав гол. Той обаче не бе зачетен поради засада.

След вдигнатия флаг за засада той се разкрещя в лицето на страничния съдия. Железов го пощади и не го санкционира с жълт картон, който щеше да му е втори в мача и щеше да го изкара от терена рано-рано.

В 25-ата минута Черно море получи правото да изпълни пряк свободен удар от опасна позиция, след като Юга неволно закачи съперников играч с лакът. Гарсия стреля директно, но право в ръцете на Бусато.

Правеше впечатление дълбоката преса от отбора на ЦСКА до момента, който се стремеше и да си връща топката бързо, след като я губи, като в немалко случаи успяваше.

В 43-тата минута Каранга атакува наглед невъзможна топка и скочи високо в близост до Дюлгеров, който улови. Двамата се озоваха на земята, а играчите на Черно море се навхърлиха върху бразилеца. Само секунди след това отново футболисти на двата тима се скопчиха в меле - този път в половината на ЦСКА заради спор между Матей и Иса, като ситуацията завърши с по един жълт картон за двамата.

В 45-ата минута пък Мартинес отправи нещо средно между изстрел и центриране, но Бусато внимаваше и предотврати сензационен гол.

Правеше впечатление, че през първата част - въпреки някои по-хубави комбинации пред и в противниковото наказателно поле, гостите опитваха да проповядват по-директен стил с изритани напред топки, които обаче в повечето случаи не носеха успех.

В 65-ата минута неточност от Вион в собствената му половина доведе до опасна атака за Черно море и чудесен пас към Калкан в наказателното поле, където обаче бе изпреварен от бранител на "червените".

Малко след 70-ата минута Каранга закъсня при единоборство срещу Васил Панайотов и го настъпи опасно над глезена. Железов му показа втори жълт картон, а ВАР се намеси и главният рефер промени решението си на директен червен картон.

Второ полувреме

Първият добър шанс през втората част бе за домакините. Появилият се като резерва Калкан получи в наказателното поле, но твърде много се забави на едно място и бе затворен от Матей и Петров, след което отиграването му бе блокирано.

Последваха и добри минути за ЦСКА. Турицов показа техника на тъчлинията и си осигури добър пробив по крилото, но бе съборен. След изпълнението на фала топката бе изчистена в ъглов, но това бе и поредното статично положение, при което не се стигна до опасност.

Вместо това "моряците" организираха контраатака, завършила с разочароващо отиграване от Панайотов, който бе на хубава позиция в наказаателното поле. Халфът сякаш опита пас, но се получи слаб удар в ръцете на Бусато.

Нов силен период от няколко минути за Черно море, но домакините стигаха единствено до статични положения, от които не се възползваха.

В 65-ата минута неточност от Вион в собствената му половина доведе до опасно подаване в наказателното поле от Сула, но там Калкан бе изпреварен от противников играч. 

В 72-рата минута Каранга закъсня при единоборство срещу Васил Панайотов. Нападателят настъпи над глезена опонента и Железов му показа втори жълт картон. ВАР обаче се намеси, главният арбитър прегледа ситуацията и промени решението си на директен червен.

В 83-тата Мазир Сула спря бърза атака на ЦСКА в центъра и събори отзад Вион. Необмислената прояви му донесе втори жълт картон и респективно червен, като и Черно море остана с 10 души на терена.

В 87-ата минута Атанас Илиев стреля отдалеч, след като овладя на гърди подаване от Калкан. Ударът бе силен и хубав, но в обхвата на Бусато, който спаси. Секунди след това Мишел също стреля добре в наказателното поле от малък ъгъл, но бразилският страж отново блесна с чудесна намеса.

88' - 1:0! След центриране топката бе отклонена от Атанас Илиев към далечната греда, където Живко Атанасов бе непокрит и с глава вкара в опразнената врата.

Стартови състави

Черно море: Дюлгеров, Атанасов, Дробаров, Панов, Попов, Баяно, Панайотов, Гарсия, Хил, Сула, Иса

ЦСКА: Бусато, Турицов, Петров, Матей, Вион, Юга, Кареасо, Линдсет, Хайнц, Фаетон, Каранга

Преди мача

Черно море за последно победи ЦСКА като домакин точно преди пет години - на 16-и февруари 2019-а. Тогава моряците се наложиха с 2:0, но след това загубиха 4 домакинства, а в 4/6 мача не успяват да отбележат.

Ел Маестро и компания потеглиха с 3:0 срещу Ботев Враца в неделя, а ден по-късно Черно море започна 2024 г. с 1:3 от Лудогорец. Това даде възможността на "орлите" да оглавят класирането, макар че са с двубой по-малко. 

Сега за "армейците" отново ще бъдат на разположение Кареасо и Бусато, докато Черно море се раздели с Алекс Фернандес. Още в дните преди двубоя бяха разпродадени 2200 билета за феновете на гостите. 

Първата срещата през сезона между отборите завърши 1:1. Във временното класиране Черно море е втори с 45 т., а ЦСКА трети със същия актив заради въпросния резултат. 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички