ЦСКА не заглуши критиците си, а се издигна над тях - Фениксът е възроден


ЦСКА не заглуши критиците си, а се издигна над тях - Фениксът е възроден
Снимка: БГНЕС

3475 0

ЦСКА постигна поредния знаменит успех в историята на българския клубен футбол. Когато победиш и в големи епизоди от мача надиграеш един от италианските грандове, то това е голям успех. Общата цена на футболистите на Рома според Transfermarkt е над 337 милиона евро (за справка тези на ЦСКА струват 18 милиона от същата валута). Злите езици в България веднага побързаха да омаловажат успеха на "армейците" с аргумента, че Рома не е излязъл на терена с титулярите си.

Ами да разгледаме тогава кои са футболистите, които преклониха глава пред ЦСКА. Сред тях личаха имената на юношата на Реал Мадрид Борха Майорал и бившите играчи на Барселона Педро и Карлес Перес. На терена бяха и други доказани футболисти в лицето на Жуан Жезус, Федерико Фацио, Бруно Перес и Диавара (а бившият играч на Манчестър Юнайтед Крис Смолинг се появи още на полувремето). Е да, участие в двубоя взеха и трима юноши, включително голмайстора Миланезе, на чието представяне биха завидяли повечето играчи в българската Първа лига. Именно мотивацията на тези футболисти да докажат, че имат място в състава на Рома, гарантираше и сериозния подход към мача от страна на "вълците". А разочарованието им след загубата личеше ясно по лицето на техния наставник след края на срещата.

Истината е, че "армейците" направиха страхотен двубой и при гостуването в Рим, когато всички титуляри на Рома участваха в сблъсъка. Те спечелиха точка от негостоприемния стадион, а можеха да си тръгнат оттам и с три. Тогава обаче родните критици изтъкваха липсата на голове в актива на ЦСКА. Но трябва да сме наясно, че те няма да спрат да търсят негативните оттенъци в играта на "червените". И това е за добро. Недоброжелателното отношение изгражда силни характери, а това в жизненоважно за постигането на успехи.

Ударът в сърцето на враговете на ЦСКА е именно европейската легитимация на отбора, която вече окончателно слага край на всякакви дискусии относно идентичността на "армейците". Именно европейските успехи и слава са символът на червената идея. И затова противниците ги боли, защото от огъня на чуждата омраза - остана само пепелта.

Сега е моментът в ЦСКА да се гради. В клубната каса влязоха добри постъпление, след като отборът определено успя да се надскочи в европейската си кампания. От фундаментална важност е футболистите да разберат, че оттук нататък трябва да покажат същата стръв и солидна игра и в родното първенство. Много важен елемент е и предстоящият трансферен прозорец. Трябва да се приключи с порочната практика да се вземат голямо количество футболисти. Време е в отбора да се заложи на качествения подбор на играчи. Тук е много важна ролята и на новото голямо име в редиците на "червените" - Алън Пардьо. Той трябва да докаже, че не е взет просто за привличане на внимание, а да има тежката дума при оперативните решения в клуба. И е много важно зарадваният рожденик Гриша Ганчев да не допусне балканско-ориенталски схеми, които да пречат на работата му.

И за финал да кажа няколко думи за наставника Бруно Акрапович. Все още е твърде рано, за да се дава цялостна оценка на работата му. Но няколко неща са видни. Ключовите думи са стабилизиране и промени. Той заложи на напълно нова схема за играчите на ЦСКА, която до момента води до добри резултати и определено стабилизиране в защита. При Стамен Белчев ЦСКА играеше хубав и нападателен футбол, но играта в защита се очерта като ахилесова пета. Имайки предвид, че е доста вероятно основният нападател на отбора Али Соу да напусне през зимата, за Акрапович ще е много важно да избере правилния човек, който да води червената атака. Дали да се пробва отново борбен таран или да се заложи на по-бърз и техничен вариант, например с привличането на футболист като голмайстора на Черно Море - Матиас Курьор.

Но едно нещо е напълно сигурно. Време е ЦСКА да се хвърли "ва банк" в битката за титлата. Заради предстоящите промени във формата на европейските турнири, които отново са в ущърб на източните отбори, но най-вече заради запалянковците си. Феновете на ЦСКА изстрадаха много заради играта на отбора си, заради търговските регистри и медийни нападки и какво ли още не. Но дойде времето слънцето ярко да огрее червена България. И да я сгрее, защото Фениксът отново е възроден!

Коментар на Тодор Беленски

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички