ЦСКА или Левски ще спаси сезона с второто място?


ЦСКА или Левски ще спаси сезона с второто място?
Снимка: БГНЕС

1109 0

ЦСКА и Левски се изправят един срещу друг тази вечер за 141-ви път в историята на Първа лига. Съперниците си знаят и кътните зъби, защото три пъти мериха сили през кампанията, а два от тях през пролетта.

В сблъсъците през 2017 година всеки постигна по един успех, а есенният завърши наравно. Треньорите Стамен Белчев и Николай Митов също ликуваха по веднъж - първият взе сладко отмъщение с 3:0 след обрата, който допусна при 1:2 в началото на пролетта.

Мач без значение между "сини" и "червени" няма, просто защото срещите остават завинаги във фенския фолклор. Тази няма отношение към титлата, но ще е от изключително важно значение за квота за Лига Европа.

Втората позиция гарантира такава, а след като Ботев (Пловдив) спечели купата, завършилият трети ще играе бараж.

В момента ЦСКА е втори, с две точки аванс пред Левски. И при успех "червените" ще си гарантират приятна почивка и ще могат да са спокойни при визитата си на Дунав в последния кръг. Ако допуснат поражение, "сините" ще трябва да играят бараж - на 4 юни ще приемат Верея на "Герена" и само при победа ще получат евровиза. А същевременно с това времето им за ваканция преди лятната подготовка ще бъде съвсем малко - мачовете от първия квалификационен кръг на Лига Европа са на 29 юни и 6 юли.

Естествено, всички тези сметки ще важат, ако "сини" и "червени" се сдобият с евролиценз. Каквото и да се случи в канцелариите, битката за второто място обаче ще се реши на терена. А то е еднакво важно и за ЦСКА, и за Левски. При равенство "червените" ще имат предимство, защото дори точка в последния кръг срещу Дунав ще ги остави на втората позиция.

Стамен Белчев ще заложи на почти същия състав като от предишното вечно дерби на 29 април. Единствената промяна е принудителна - Пинто е наказан, като вместо него титуляр ще е Бумал (беше контузен за миналия сблъсък). Очаква се Шимао пак да е сред стартовите 11 като вътрешен халф.

Отбраната запазва познатия си от пролетта вид, а в атака конфигурацията едва ли ще претърпи промени - Десподов ще атакува отдясно, Кулма отляво, а Арсенио ще действа зад нападателя Каранга.

"Армейците" тренираха вчера от 17:30 часа. Те се готвят отново да играят подчертано офанзивно, докато очакванията са Левски да действа по-предпазливо.

Треньорът на Левски Николай Митов преди няколко седмици твърдеше, че не го интересува на кое място ще завърши отборът, щом няма да е шампион. Сега обаче ситуацията е различна. Митов до последно ще се колебае както за схемата, така и за състава. Това не е изненадващо, защото само в един двубой под негово ръководство отборът започна в два поредни мача с една и съща единайсеторка. Наред с това "сините" ближат рани от предишното 0:3 от "червените".

Сигурно е единствено кой ще пази и кои ще са защитниците пред него. Под рамката ще застане Николай Кръстев, който пропусна предишния мач с ЦСКА. В защита също ще има две промени -титуляри ще са Веселин Минев и Давид Яблонски, които не бяха на терена на 29 април заради травми.

В халфовата линия със сигурност ще действат Роман Прохазка и Мехди Бурабия, независимо дали полузащитниците ще бъдат подредени в ромб в схема 4-4-2 (използва я в миналия мач с ЦСКА). Митов се чуди дали да не заложи на Димитър Пиргов като дефанзивен халф - той игра като такъв срещу Лудогорец. По-скоро обаче Пиргов ще остане резерва, а вляво и вдясно ще са Нар и Ивайло Найденов (и двамата не започнаха при 0:3 от ЦСКА). Ако последният не стартира, то на неговото място ще е Антон Огнянов.

В предни позиции ще действат Божидар Краев и Бабатунде Аденижи (бе резерва срещу ЦСКА в предишния мач), независимо дали са един до друг или един зад друг.

Очаква се и този път родните играчи в стартовите единайсеторки да преобладават. Така бе и в предишното дерби между двата състава, в което по шестима българи започнаха срещата в синьо и червено. Това в последните десетина години не се случваше често. Напоследък обаче българските играчи доминират и в двата гранда.

До момента през кампанията ЦСКА и Левски са постигнали по 18 победи. Ако днес някой от тях стигне до 19-ата, ще завърши сезона с приповдигнато настроение.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички