ЦСКА и Левски между Роналдиньо и Юсуф М`Чангама


ЦСКА и Левски между Роналдиньо и Юсуф М`Чангама

7684 0

„На кого е нужно да ходи чак до другия край на света, за да търси и купи скъпи футболисти? Огледай се и ще намериш качествени млади или опитни играчи, които в повечето случаи могат даже да бъдат доста по-евтини. Аз поне така действам”. Това са думите на легендарния турски треньор Фатих Терим през лятото на 2003 г. преди реванша на ЦСКА и Галатасарай от третия предварителен кръг на Шампионската лига по повод похарчените от „червените” 5 млн. лева за бразилците с наднормено тегло Лео Лима и Родриго Соуза.

През последните години се нагледахме по българските терени на всякакви чуждестранни футболисти от екзотичен произход и с атрактивни имена, а отегченият запалянко все по-далече бяга от стадионите на „А” група. За обикновения фен е по-лесно да запомни какво точно се е случило в 1567-ия епизод на „Дързост и красота” и дали Харун Арсланлъсе се събрал с Еда в излъчвания преди години по телевизията турски сериал „Незабравима”, отколкото например де се сети за еквадореца Мануел Мендоса от Левски или национала на Коморските острови Юсуф М`Чангама, изкарал проби в ЦСКА и за малко да подпише договор с клуба.

Ако ръководителите на ЦСКА и Левски послушат съвета на Фатих Терим, ще видят, че в момента на пазара има доста известни футболисти, които са свободни агенти. Някои от тях са ветерани, но в никакъв случай не са загубили от стила и класата си. Списъкът с безработните играчи е оглавен от Роналдиньо, за когото вече бе пратена дори истинска оферта от аматьорите от шестодивизионния английски клуб Бейсингстоук Таун.

Доказаните португалски нападатели Уго Алмейда и Симао Саброза, гръцките бойци Костас Кацуранис и Йоргос Карагунис, както и бившият играч на Арсенал и Ливърпул Джърмейн Пенант, също си търсят нови отбори и предизвикателства. Едва ли родните клубове могат да смогнат на финансовите претенции на повечето от тези играчи, какъвто е и бившият вратар на Барселона Виктор Валдес, но все се намират и такива, които не биха имали нищо против да започнат авантюра в „А” група.

За Карлос Марчена например парите не са на първо място. 35-годишният защитник, станал европейски шампион с Испания през 2008 г., отказа същата заплата като на Александро дел Пиеро от клубове от Австралия, за да порита в Ла Коруня в Сегунда дивисион.

Привличането на такъв тип футболисти би подействало като допинг за българския футбол, който напоследък предлага пошла продукция, а след всеки мач се дискутират съдийските отсъждания поради липса на футболни достойнства, които да изправят запалянковците на крака.

Преди време ЦСКА направи доста успешен експеримент с привличането на бившия френски национал Беноа Кое. Той предизвика сериозен интерес по българските стадиони, а благодарение на него тогавашният собственик на „червените” Васил Божков направи прилична реклама на клуба. Бившият халф на Марсилия, Пари Сен Жермен и Интер изигра 15 мача , стана шампион на България през сезон 2004/2005, след което реши да сложи край на кариерата си в швейцарския Сион.

През 2010 г. Черно море стана още по-популярен клуб, а причината бе, че взе за един сезон футболния номад Марио Жардел. Новината за трансфера му обиколи целия свят, а фланелките на „моряците” с името на бразилския голмайстор бяха изкупени във Варна. Въпреки че вече бе с няколко килограма в повече, Жардел изигра 16 мача и отбеляза 12 гола за тима. И за него това бе предпоследният клуб преди да сложи официално край на кариерата си.

Две години по-късно Пловдив изпадна в еуфория, след като бившият португалски национал Нуно Манише се появи в компанията на Коко Динев на стадион „Лаута” и изгледа дербито срещу Левски. Европейският шампион с Порто и преминалият през Динамо (М), Челси, Атлетико (М), Интер, Кьолн и Спортинг португалец бе на посещение в България в ролята на съветник на тогавашния собственик на „смърфовете”, но въпреки това „Лаута” се пръскаше по шевовете заради него.

Време е българският реотан да загрее иначе съвсем скоро дори и държава като Индия, където най-популярният спорт е крикетът, ще ни задмине в ранглистата на ФИФА. В страната от Южна Азия изведнъж решиха, че трябва да имат и традиции във футбола, поради което за сравнително кратко време предприеха план, който включва привличането на световни звезди на преклонна възраст в местното първенство. А целта е ясна – популяризиране на футбола, а известните футболисти и треньори да предадат знанията и опита си на играчите от Индия.

Ето някои от по-известните футболисти, които са свободни агенти (за някои от тях можем само да мечтаем).  В скоби са последните им клубове.

Вратари

Виктор Валдес (Барселона)

Защитници

Антони Ревелиер (Наполи)

Андреа Досена (Съндърланд)

Диего Лугано (Уест Бромич)

Карлос Марчена (Ла Коруня)

Паулао (Бетис)

Кристиан Сапунару (Елче)

Мигел (Валенсия)

Уго Карейра (Атлетико КП)

Халфове

Костас Кацуранис (ПАОК)

Йоргос Карагунис (Фулъм)

Алу Диара (Уест Хем)

Тамаш Хайнал (Инголстад)

Пьотър Троховски (Севиля)

Нападатели

Симао Саброза (Еспаньол)

Уго Алмейда (Бешикташ)

Роналдиньо (Атлетико Минейро)

Жонас (Валенсия)

Иван Класнич (Майнц)

Хавиер Арисменди (Ла Коруня)

Лоуренсо (Брашов)

Жозе Фуртадо (Тимишоара)

Бруно Морайш (Жил Висенте)

Аристиде Бансе (Аугсбург)

Джърмейн Пенант (Сток Сити)

Заб.: В скоби са отборите, в които за последно са играли футболистите.

 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички