Чепинец посрамва "Левски", ЦСКА едва се спасява срещу тях


Чепинец посрамва "Левски", ЦСКА едва се спасява срещу тях
Снимка: gradvelin.com

3730 0

В неделя ЦСКА очаква поредния си мач в Югозападната "В" група, който се очертава и нещо като дерби на върха във временното класиране. Противник е Чепинец (Велинград), който също като "червените" почна сезона с две победи и пълен актив от точки.

Скромният родопски отбор стига своя връх в историята си именно с мач срещу ЦСКА в далечната 1987 г. Тогава смелите велингардчани първо елиминират "Левски", а след това в полуфинала ЦСКА едва се спасява след дузпи.

В началото на турнира за Купата на Съветската армия през сезон 1977-78 г. нищо не предвещава, че Чепинец ще бъде претендент за място във финала. Тимът на треньора Борис Чолев рита в Южната "Б" група. Съставен е изцяло от местни момчета начело с велингардския футболен бог Никола Сестримски. На стадион "Кална баня", както шеговито наричат местния стадион, противниците най-често си тръгват безжалостно натупани.

В турнира Чепинец тръгва с 4:2 над Ботев (Ихтиман), след това поваля и Етър с 4:3. Мачът със Сливен на неутралния терен в Чирпан е прекратен заради безредици, а велинградчани се класират служебно за четвъртфиналите. Там ги чака шампионът и носител на купата "Левски".

При "сините" по онова време играе половината национален отбор начело с Павел Панов. Мачът е насрочен да се играе в Карлово на 18 февруари, навръх 105-годишнината от обесването на Васил Левски. Преди обяд двата отбора трябва да поднесат венци на паметника на Апостола. Цялото гражданство се строява на площада. Прави много лошо впечатление, че звездите на "Левски" закъсняват с половин час за церемонията, макар че са настанени в хотела на отсрещната страна на улицата. Всички ги чакат.

В съботния следобед повече от 15 000 запалянковци се изсипват на стадион "Торпедо". От Велинград пристига многохилядна орда с плакати "Вярваме в победата!". Карловци пък викат за "Левски". Отначало нещата изглеждат лесни за шампионите, които повеждат с гол на Иван Тишански. Смелчагите от Велинград обаче засилват огъня. И чудото става! При една атака бързоногият Сестримски надбягва защитата в синьо и изравнява - 1:1.

Играят се две продължения, в които резултатът се запазва. По регламент трябва да се бият дузпи. Тогава удря часът на вратаря на Чепинец Тодор Фелипов - Юнака. Той спасява по виртуозен начин два удара на левскарите. Накрая всичко се оказва заложено в караката на никому неизвестния Орлин Кадьов от Чепинец. Храбрецът пронизва вратаря Стефан Стайков - 4:2 и "Левски" е елиминиран.

"За "сините" това е голям срам, допълнително подигравки отнася халфът им Стефан Павлов-Фифи Перото, който е велинградски зет. Вестниците ги разкъсват със заглавия като "Чудо в Карлово! Чепинец детронира носителя на купата".

На жребия обаче велинградчани изтеглят късата клечка и се падат с ЦСКА. Хитреците от "Армията" първо успяват да ги прецакат с това къде да се играе двубоят. Отначало се говори за Ихтиман. След това обаче футболната федерация разпорежда да бъде на "Васил Левски". На всичкото отгоре началният час е след залез слънце, а никой от Чепинец дотогава не е играл на осветление.

Очакванията, че ЦСКА ще стигне лесно до победата не се сбъдват. Редовното време завършва без гол и идват двете продължения. Три минути преди края е отсъдена спорна дузпа за ЦСКА, която Божил Колев вкарва. В последната минута обаче Орлин Кадьов извърта страхотна тупалка от пряк свободен удар - 1:1.

Краят за Чепинец настъпва при дузпите. ЦСКА вкарва първите 4. Велинградчани са точни при две и пропускат една. За четвъртата дузпа се натиска вратарят на Чепинец Тодор Арсов, заменил на поста героя от мача с "Левски" Филипов. Арсов обаче пропуска...

Въпреки загубата велинградчани са изпратени с овации и на крака от целия стадион. Това е краят на приключенията на Чепинец в турнира за Купата на Съветската армия. За ЦСКА финалът с Марек пък се явява един от големите кошмари в клубната им история - загубен с 0:1 след гол на Севдин, в 30-ата минута, от 30 метра, навръх 30-ата годишнина на ЦСКА и Купата на Съветската армия.

Вестник "Всеки ден"

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички