Безидеен ЦСКА пречупи Черно море с дебютен гол и си вдигна самочувствието за Македония ГП


Безидеен ЦСКА пречупи Черно море с дебютен гол и си вдигна самочувствието за Македония ГП
Снимка: Emona Tsoncheva / LAP.bg

6689 0

ЦСКА победи през иглени уши с 1:0 Черно море в среща от третия кръг на Първа лига. Хората на Саша Илич стигнаха до измъчения успех с първия си и единствен точен удар в мача, отправен чак в 77-ата минута.

В герой за „червените“ се превърна златната резерва Асен Дончев, който заби скъпоценното попадение малко след като се появи на терена. Дебютният гол на 20-годишният талант с екипа на ЦСКА сложи край и на серията от две поредни равенства на отбора.

Успехът изкачи „червените“ на втората позиция с равен актив с Лудогорец. И двата тима имат по 7 точки. Черно море остана трети с 6 пункта, след като инкасира първото си поражение от началото на шампионата. Варненци допуснаха и дебютен гол в своята мрежа.

Така ЦСКА ще влезе с по-добро настроение в реванша срещу Македония ГП от втория предварителен кръг на Лигата на конференциите. Двубоят със северномакедонците е в четвъртък на стадион "Българска Армия. Първата среща завърши 0:0.

Като цяло "червените" владееха инициативата през почти целия мач. Хората на Саша Илич обаче така и не успяваха да създават чисти голови положения пред вратата на съперника. Ясно си личеше липсата на креативност в офанзивен план.

Всичко по-интересно пред вратата на Иван Дюлгеров дойде след статични положения - корнери и фаулове. Дори и до гола на Асен Дончев се стигна след изпълнение на корнер.

Мачът на "Армията" изгледа и новият селекционер на националния отбор по футбол Младен Кръстаич. Той изгледа двубоя в компанията на бившия защитник на ЦСКА и настоящ треньор в школата на Славия Иван Иванов - Русия, който ще бъде сред хората, които ще му помагат при работата му при "трикольорите".

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

Двубоят започна с натиск на домакините. Първото по-интересно положение дойде в 4-ата минута и то бе на сметката на ЦСКА. Вион центрира от фаул пред дъгата на пеналта, топката стигна до Амос Юга, но ударът му с глава премина далеч от целта.

Гостите се опитаха да организират атаки и на свой ред, но домакините не изпускаха инициатива в следващите няколко минути.

В 9-ата минута Кръстев свали с глава топката към Туфегджич, но Виктор Попов блокира изстреля му в корнер. Само 60 секунди по-късно Матей с глава би на сантиметри от вратата на Иван Дюлгеров.

В ответната атака топката се удари в коляното на Курьор след центриране отляво на 17-годишния Златев и попадна в ръцете на Бусато, след като нападателят не успя да стреля от няколко метра пред вратата, защото не очакваше топката да стигне до него.

Юрген Матей в 17-ата минута от малък ъгъл не уцели целта, след като топката попадна на волето му при центриране от фаул.

В 26-ата минута Йоан Бауренски се строполи след сблъсък с Иван Дюлгеров при центриране в пеналта, след което вратарят буксира топката, но явно закачи и главата на играча на „червените“. На терена влезе медицинският екип, но за щастие нямаше нищо сериозно около състоянието на Бауренски.

Курьор се озова на удобна позиция зад гърба на защитата на домакините в 29-ата мунита. Той стреля, но Бусато се справи, а в последствие се, оказа, че нападателят на варненци е бил в засада.

ЦСКА продължи да владее инициативата, но не достигаше до чисти голови положения пред вратата на Иван Дюлгеров.

В 42-ата минута „червените“ профукаха шанс да открият резултата, отново след статично положение. Топката се озова в краката на Брадли де Нойер на около 10 метра от вратата след изпълнение на корнер отдясно, но нидерладецът би в облаците.

Така почивката дойде без точен удар към една от двете врати. Хората на Саша Илич отправиха 5 шута, но не уцелиха рамката.

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

Мачът продължи в същото русло след почивката. „Червените“ владееха топката, но липсваше креативност в офанзивен план.

В 52-ата минута „моряците“ разиграха отлично чрез Курьор и Сула. Последният пусна пас към Васил Панайотов, който шутира неточно от около 22 метра.

За пореден път „червените“ създадоха възможност за отбелязване на гол след статично положение. В 58-ата минута след корнер отдясно отново Амос Юга се извиси и стреля с глава, но топката премина на сантиметри от лявата странична греда.

Секунди по-късно на терена се появи Георги Йомов, който се завърна в състава, която го остави извън сметките за предишните официални мачове на отбора. В игра влезе и Дюкенс Назон.

Едва в 66-ата минута дойде първият точен удар към една от двете врати. Изненадващо той е на сметката на Черно море. След изпълнение на корнер топката стигна до Живко Атанасов, който от неудобна позиция прати топката в ръцете на Бусато.

ГОЛ! Когато не се виждаше как ЦСКА ще вкара гол, такъв реализира влезлият малко преди това Асен Дончев. Младокът откри резултата с първия точен удар в мача за „червените“, дошъл едва в 77-ата минута. Юрген Матей подаде към Дончев след корнер и той матира Иван Дюлгеров с шут от 18-19 метра, забивайки дебютния си гол с екипа на „армейците“.

Четири минути преди края Черно море можеше да остане с човек по-малко. Тогава Клементе вдигна високо крак и ритна противников футболист, но съдията не го санкционира с жълт картон, който ще е да е второ официално предупреждение за него. Вместо това Клементе беше заменен.

Курьор поиска дузпа в последната минута на редовното време. Претенциите на нападателя на Черно море бяха за задържане на Матай срещу него. Съдията Гинчев и ВАР не видяха причина да отсъдят удар от бялата точка. Последва атака за "червените. Гарсес овладя и прехвърли излезлия Дюлгеров, но топката премина над вратата.

СТАРТОВИ СЪСТАВИ:

ЦСКА: Бусато; Турицов, Матей, Петров, Де Нойер, Вион, Юга, Бауренски, Туфегджич, Шопов, Кръстев

Черно море: Дюлгеров, В. Попов, Босанчич, Атанасов, Панов, Клементе, Кета, Златев, Панайотов, Сула, Курьор 

Преди мача:

Гостите заемат втората позиция във временното класиране, но са определяни за аутсайдери в срещата. Ако успеят да поднесат изненадата, то те ще излязат категорично на върха с 9 точки, а Лудогорец ще падне до втората позиция със 7 точки.

За ЦСКА започва първата трудна седмица от кампанията, тъй като за 7 дена ще трябва да изиграе три срещи. Маратонът започва с днешното домакинство на "моряците", което при "червен" успех ще увеличи драмата в топ 3. Към момента клубът има актив от 4 точки.

Възпитаниците на Саша Илич ще трябва да отмият разочарованието от двете поредни равенства срещу Локомотив София и Македония ГП, а за това ще се опита да помогне и възстановеният Георги Йомов. Той не успя да се подготви през лятото по най-добрия начин, но проблемите в атака допълнително подтикват неговото преждевременно включване. 

В другия лагер Илиян Илиев няма да може да разчита на опитния Даниел Димов и голаджията Евгений Сердюк. Двамата са контузени и няма да бъдат на разположение за важното гостуване в столицата. 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички