За глупостта на една агитка и агресията на един отбор


За глупостта на една агитка и агресията на един отбор

3113 0

В неделя вечер ЦСКА прие израелския Ашдод на стадион „Българска армия“. Двубоят беше официалното представяне за новия отбор на „армейците“ преди началото на сезона във „В“ Група. Предпоставките за интересен мач бяха налице: желанието за игра у „червените“ футболисти си пролича още в началото срещата, няколко хиляди души подкрепяха 31-кратните шампиони от трибуните, а съперникът беше познато име за българския футбол.

Въпреки че през миналия сезон Ашдод изпадна от елитната дивизия на Израел, тимът разполага с доста качествени футболисти, с които спокойно може да играе успешно в българската „А“ Група. Не че това е много трудно…

Мачът завърши (или по-скоро приключи) в 89-тата си минута при резултат 0:1 за гостите. Това обаче не стана както по принцип, „след последния съдийски сигнал“, а заради поредния груб фал на израелски футболист. Играчите на Ашдод нарушиха правилата цели 40 пъти. В над 17 от тези случаи фаловете бяха изключително груби и това логично до доведе до цели 3 червени картона. Ако изгледате клипа, който беше сглобен след края на срещата, ще получите реална представа за случващото се на терена.

Черешката на тортата дойде няколко минути преди ПЛАНУВАНИЯ край на контролата. Тогава дойде поредният груб израелски шпагат. Този път потърпевш беше 22-годишният Милен Кикарин…

След като краката на младия защитник едва не бяха брутално счупени, агитката на ЦСКА нахлу на терена, за да потърси сметка от футболистите на Ашдод. Останалото го знаете – грозна сцена, която потресе целия свят… Стигна се до там дори медии в САЩ да пишат за „добре известните със своите насилие“ фенове на „армейците“.

Заговори се за антисемитски настроения сред привържениците на „червените“, расизъм и т.н…

В крайна сметка обаче: Кой крив, кой прав в тази ситуация?

Феновете? Публиката на ЦСКА трябва да разбере, че във „В“ Група подобни провокации ще има във всеки мач на отбора. Именно поради тази причина на терена е поставен съдия. Тук е моментът да отбележим добрата работа на рефера Людмил Павлов, който ръководи неделния двубой. Той всячески се опитваше да успокои страстите. И все пак Пламен Марков може би беше прав, съдията трябваше да прекрати този мач много преди фаталната 89-та минута.

Но да се върнем на „червената“ публика!

Тя няма място на терена. Феновете трябва да стоят зад оградите по време на срещата и да подкрепят своя отбор единствено чрез песни, хореографии и т.н. В противен случай ще следва наказание след наказание от БФС, а това ще попречи основната цел на ЦСКА (влизане в „А“ Група до 2 години) да бъде изпълнена по най-лесния възможен начин.

Дисциплинарната комисия към футболния ни съюз вече готви санкции срещу „червените“ заради ексцесиите в неделя. Лишаване от домакинство, мач пред празен стадион или затваряне на сектор са сред възможните наказания…

Агресията в играчите на Ашдод обаче също не трябва да бъде подминавана с лека ръка… Както вече споменахме, говорим за 40 фала, 17 от тях изключително груби, и 3 червени картона. Излишно е да коментираме, че срещата беше „приятелска“… Без някакъв реален залог, без специални бонуси при победа, без да свърши света, ако израелците си бяха тръгнали със загуба.

Да не говорим, че съставът на ЦСКА е изграден предимно от млади момчета, като някои от тях дори нямат навършени 18 години. Няма какво да се лъжем: поведението на гостите по терена беше абсурдно грубо.

Въпреки това на агресията не се отвръща с агресия и баталните сцени след края на срещата бяха още по-безсмислени.

Така излиза, че единствено ръководството на ЦСКА действа адекватно след неделните безобразия на фенове и футболисти. От управата на „червените“ излязоха с официално обръщение относно прекратения мач срещу Ашдод. „Армейците“ поднесоха извинения за случилото се, но призовават тима от Израел да обърне сериозно внимание на поведението на техните състезатели на терена.

„Събитията от мача срещу ФК Ашдод обаче са недопустими. Вярно е, че съперникът игра много грубо, но това не е причина футболисти да бъдат атакувани или обиждани по подобен начин. Всички ние искаме ЦСКА да бъде пример – за съперници, за привърженици, за медии. Ще наложим поведение, което всеки да се стреми да следва.

„Няма да толерираме омраза и насилие“, заяви спортният директор на софиянци Пламен Марков.

Точно и кратко изречение от „червената“ легенда, след което случаят трябва да се счита за приключен…

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички