Колко могат да спечелят българските участници в Лига Европа?


Колко могат да спечелят българските участници в Лига Европа?
Снимка: Getty Images/Guliver

26651 0

Въпреки славните моменти на българските клубове в Европа в близкото минало, днес участниците ни в евротурнирите не гледат към трофея, дори не към плейофите на надпреварите, а най-често към участие в груповата фаза. Това, разбира се, е за престиж и самочувствие, но и, който и каквото и да казва, за пари. Даже най-вече за пари. През идващия сезон ще имаме един участник в битките за Шампионска лига и трима участници в тези за Лига Европа. Нека разгледаме първо какви средства могат да спечелят ЦСКА, Левски и Локомотив (Пловдив), на които от Sportlive.bg желаем да стигнат възможно най-далеч.

Ще започнем от най-ниските стъпала - квалификационните кръгове. Левски и ЦСКА ще играят в първия, а "смърфовете" започват от втория.

За участие в първи кръг УЕФА дава 240 000 евро

За участие във втория - 260 000;

в третия - 280 000;

в четвъртия - 300 000.

За класиране в груповата фаза на Лига европа се полагат 2,62 млн. евро. Всяка победа там носи 570 000 евро, равният - 190 000. За първо място в групата се дава 1 милион, а за второ - 500 000.

Плейофи:

Класиране на 1/16-финал носи 500 000 евро;

Осминафиналът носи 1,1 млн.;

Четвъртфиналът печели 1,5 млн.;

Полуфиналът - 2,4 млн.;

За класиране на финал се дават 4,5 милиона евро, а за победа - още 4.

Има и суми, които се дават за мястото на съответния клуб в ранглистата на УЕФА. Там един дял получава най-ниско ранкираният клуб (в груповата фаза, бел. ред.), следващият в класацията получава два дяла и така до 48-мия. Един дял носи 71,430 евро. Плюс това УЕФА разпределя дялове от маркетинг, телевизионни права и т.н., а самият клуб може да си заработи допълнително покрай домакинствата - от билети, продажбата на клубни артикули и т.н. Вижте тук що за клуб е първият съперник на ЦСКА, а тук - този на Левски

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички