Лудогорец пречупи "Ботев" с нова крачка към титлата


Лудогорец пречупи "Ботев" с нова крачка към титлата

2299 0

Лудогорец победи "Ботев" (Пловдив) с 3:1 в мач от шестия плейофен кръг на "А" група. Шампионите събраха 58 точки в актива си, отдалечавайки се на 8 пункта от втория Локо (Сф), който по-късно тази вечер играе с Литекс.

Шампионите откриха още в 16-ата секунда на двубоя чрез Кишада, който покачи на 2:0 40 минути по-късно. В 86-ата минута резервата Вандерсон направи 3:0, а 2 минути след това Томаш Иршак с красиво попадение оформи крайното 1:3.

Пловдивчани останаха без победа след разделянето на първенството на две шестици. Разградчани пък прекъснаха серията си от 7 гостувания без победа, последните 3 от които и без гол.

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

Мачът започна вихрено, като след изключителен рейд по лявото крило Върджил Мисиджан подаде към Марселиньо, който отправи удар, но топката срещна гредата. Само минута по-късно, след нова грешка в защита за "Ботев", шампионът поведе на "Коматево". В опит да изчисти Милен Гамаков сервира топката на крака на Жуниор Кишада, който от близко направи Адам Стаховяк безпомощен - 1:0.

В първите минути Лудогорец съумя да наложи преса, а "Ботев" не успяваше да изнесе топката. До първата си атака "жълто-черните" стигнаха в 6-ата минута, но при нея Йордан Христов бе успешно неутрализиран. В 7-ата минута нов добър шанс се откри пред гостите, но Марселиньо стреля встрани от вратата. Постепенно обаче домакините успяха да изравнят играта, без обаче да застрашат сериозно вратата на Владо Стоянов.

В 19-ата минута се стигна до нов удар на Кишада към вратата на Стаховяк, след като Марселиньо нахлу скоростно, елиминира Гамаков и върна към бразилеца. Изстрелът му обаче бе неточен. В 25-ата минута Даниел Златков предодврати сигурен втори гол в своята врата. Кайсара изведе Кишада с пас зад центъра, но защитникът на "Ботев" успя да му отнеме топката и да изчисти в корнер.

Първият жълти картон в двубоя стана факт в 28-ата минута, когато Мариян Огнянов бе санкциониран, след като влезе с шпагат в краката на Михаил Александров. Малко след това, след подобно нарушение, бе санкциониран и Ешпиньо. Последва центриране на Иршак от пряк свободен удар, като топката кацна на главата на Балтанов. Той насочи топката, Стоянов не помръдна, но халфът не намери очертанията на вратата му.

Междувременно напрежението по оста играчи, фенове и треньорски щаб на Ботев - съдийска бригада, нарасна след поредица отсъждания. Една такава ситуация бе, когато Александров подаде успоредно на голлинията към Мисиджан, въпреки че изглеждаше, че е в засада. Христов успя да изчисти, но играчите на Ботев изразиха претенции към рефера, задето е оставил играта да продължи.

В 41-ата минута Ботев бе поставен на колене, след като Жуниор Кишада успя да отбележи втори гол във вратата на Адам Стаховяк. Нападателят преодоля Златков и успя да излезе сам срещу вратаря. След това той се разписа с добър шут с външен фалц. В ситуацията обаче остана съмнение за засада. Полувремето завърши с изстрел по диагонала на Балтанов, Стоянов обаче изби в корнер.

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

Втората част започна с нерви и спречкване на висок тон между Светослав Дяков и Филип Филипов. Александър Костадинов обаче не раздаде картони, а предупреди устно играчите. В 51-ата минута бе извършена първата смяна в двата състава, като заради болки Светослав Дяков отстъпи мястото си на Христо Златински.

"Ботев" определено изглеждаше мобилизиран след подновяването, като в 55-ата минута стигна до хубава ситуация след добра атака. В ситуацията пред вратата на Владо Стоянов обаче Божидар Васев и Филип Филипов си попречиха и пропиляха шанса за "Ботев". 30 минути преди края и Петър Пенчев предприе първа смяна, заменяйки Гамаков с Лазар Марин. Малко след това Цветелин Чунчуков получи контузия и се наложи да бъде заменен от Станислав Дрянов, което още повече обърка плановете на домакините.

В същото време Мариян Огнянов сам организира атака и отправи финалния изстрел, но топката спря във външната страна на мрежата. Дерменджиев пък предприе втора смяна в 68-ата минута, изваждайки голмайстора Кишада за сметка на Вандерсон.

След като темпото на играта бе поспаднало, Мариян Огнянов вдигна емоциите у феновете на своя тим с чудесен силен изстрел от воле, който се превръщаше в гол, ако не бе класата на Владислав Стоянов, който изби. Последва нов добър момента за "канарчетата", като след добра атака Васев преодоля трима съперникови играчи и подаде към Дрянов, но резервата от чиста позиция не успя да намери вратата на гостите. Отговорът на Лудогорец бе в последвалата минута. Браян Ангуло шутира към близкия горен ъгъл след самостоятелен пробив, но топката срещна гредата и излезе в аут.

Край на интригата в двубоя сложи прясно влезлият на терена Вандерсон. След бърза атака Златински изведе нисичкия бразилец, който изскочи от дълбочина и с едно докосване преодоля Стаховяк за 3:0. Само минута по-късно обаче Томаш Иршак даде малък повод за радост на феновете на тима, разписвайки се красиво за 1:3. Лазар Марин проби в наказателното поле и пусна пас по тревата до Иршак, а чехът с левия крак прати топката в горния ляв ъгъл.

СЪСТАВИ:

Само една промяна е направил Петър Пенчев в сравнение със състава в мача срещу Локо (Сф) и тя е включването на Милен Гамаков на мястото на Иван Цветков.

БОТЕВ (ПЛОВДИВ): 1. Адам Стаховяк, 6. Даниел Златков, 28. Филип Филипов, 22. Пламен Николов, 11. Йордан Христов, 30. Божидар Васев, 38. Милен Гамаков, 7. Мариян Огнянов, 17. Лъчезар Балтанов, 16. Томаш Иршак, 23. Цветелин Чунчуков

Две промени е направил Георги Дерменджиев в сравнение с мача срещу Левски, като те са на фланга и в средата на терена. Мястото на Дани Абало ще заеме Михаил Александров, а вместо Анисе на терена ще излезе Фабио Ешпиньо.

ЛУДОГОРЕЦ: 21. Владислав Стоянов, 80. Жуниор Кайсара, 16. Браян Ангуло, 5. Александър Барт, 27. Козмин Моци, 8. Фабио Ешпиньо, 18. Светослав Дяков, 93. Върджил Мисиджан, 7. Михаил Александров, 11. Жуниор Кишада, 84. Марселиньо

ПРЕДИ МАЧА

"Ботев" (Пловдив) посреща шампиона и лидер в класирането Лудогорец в пореден мач от първата шестица в 28-ия кръг на "А" група. Пловдивчани ще търсят първа победа след разделянето на първенството на две шестици, опитвайки да се възползват от стъписването в редиците на разградчани, дошло след двата поредни лоши мача за тях. Евентуален успех ще е и първи за "канарчетата" срещу този противник в "А" група.

Лудогорец пък ще брани преднината си от 5 точки пред Локомотив (София) на върха в класирането, опитвайки да прекъсне серията от 2 поредни загуби - с 0:2 от Берое в първенството и с 0:1 от Левски в турнира за Купата, което ги изхвърли от надпреварата и ги лиши от шанс да спечелят дубъл този сезон.

В състава на "Ботев" за мача изненадващо не попаднаха капитанът и голмайстор на тима Иван Цветков, както и нападателят Момчил Цветанов.

Очаква се Георги Дерменджиев да направи няколко промени в състава, в опит да се върне на победния път.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички