Хебър изненада Ботев на старта на сезона в Първа лига и си тръгна с трите точки от "Коматево"


Хебър изненада Ботев на старта на сезона в Първа лига и си тръгна с трите точки от "Коматево"
Снимка: Kiril Bekyarov / LAP.bg

3558 0

Ботев (Пловдив) бе сломен от състава на Хебър (Пазарджик) в откриващия мач за сезон 2022/2023 в Първа лига на България. Срещата, играла се на стадиона в "Коматево", завърши с минималното 1:0 за гостите.

Мачът започна доста пасивно. Като отначало и двата състава бяха много предпазливи в действията си. С течение на времето обаче футболистите се поотпуснаха и започнаха с офанзивните си действия.

През първата част добри положения за Ботев имаше пред Димитър Тонев, Емануел Току и Станислав Генев, но те не успяха да намерят мрежата на гостите. Хебър, от своя страна, отговори с няколко ситуации, но и те не доведоха до гол.

През второто полувреме играта се поизнерви. Ботев вдигна оборотите до 70-ата минута, но след това тимът от Пазарджик изненада всички на "Коматево", отбелязвайки доста атрактивно воле в 77'. В заключителните минути пловдивчани се втурнаха напред, но не успяха да стигнат до гол.

Следващата седмица пловдивчани гостуват на Ботев Враца, а Хебър ще приеме Септември (София).

Развой на мача

Първо полувреме:

И двата състава започнаха много предпазливо. В началните минути преобладаваше сериозна борба в центъра на терена, но така и не се видя нищо по-интересно от двата съперника в предни позиции. Първият шанс дойде в 11-ата минута. Георги Търтов от състава на гостите проби чудесно отляво и предостави топката на Хамдиев. Играчът с номер 77 обаче не отправи удар, който да затрудни стража Ханкич. Три минути по-късно Хамдиев пусна страхотна топка за Ивайло Михайлов, който се озова очи в очи със стража на "канарчетата", ударът на нападателя обаче бе слаб и отново не създаде проблеми за Ханкич.

В 18' Ннади изведе по страхотен начин Николай Минков с пас, който елиминира цялата отбрана на Хебър. Халфбекът обаче се провали в опита си да овладее кълбото, пропилявайки чудесната възможност за гол. В 23-ата минута Димитър Тонев проби добре през центъра на терена, но ударът му срещна противников играч и последва корнер. След корнера топката се озова в Ннади, който я центрира перфектно и сложи на главата на Генев, но бранителят не успя да нанесе точен удар. До 30-ата минута двата състава продължиха с офанзивните си действия, но не се стигна до нищо по-сериозно.

В 32-ата минута се откри още една възможност за Ботев. Емануел Току направи самостоятелен пробив и стреля от дъгата на наказателното поле, но шутът му не затрудни Дебърлиев. Минута по-късно пък бе показан и първият жълт картон в мача. Получи го капитанът на домакините Виктор Генев в опита си да спре контраатака. В 34' Па Конате прати страхотна топка, близо до точката за дузпа, където сам бе Бароан, ударът на французина обаче не намери очетанията на вратата. Пет минути преди края на първата част бе показан и жълт картон на Олекси Лобов от гостите за грубо влизане в краката на Конате.

Второ полувреме:

Втората част започна двуостро. И двата отбора излязоха мотивирани да търсят гола и си размениха по едно положение, но точният удар продължаваше да липсва. В 55-ата минута след карамбол, предизвикан от центриране, топката попадна в Емануел Току, който стреля от границата на наказателното поле, но шутът му не създаде проблеми на стража на гостите. До 60-ата минута домакините продължаваха да разиграват топката умело. Пред Николай Минков се откри възможността да нанесе шут след пробив, но той за пореден път бе неточен.

В 61-ата минута се откри още една възможност пред Емануел Току. Футболистът получи с гръб към вратата, обърна се и стреля, за негово нещастие обаче Дебърлиев реагира по чудесен начин и опази вратата си суха. В 74-ата минута Антоан Бароан бе изведен в наказателното поле. Французинът нанесе техничен удар, който обаче срещна страничния стълб. При добавката Току вкара, но попадението бе отменено поради засада на Бароан в зародиша на атаката.

В 77' гостите излязоха напред в резултата. Цветелин Тонев бе на правилното място, след изпълнен свободен удар, и с прецизен шут от воле намери мрежата на Ханкич, 1:0 за Хебър. До края на срещата домакините хвърлиха всичко в предни позиции, но така и не успяха да се доберат до изравняващ гол.

Стартови състави:

БОТЕВ: 13. Хидайет Ханкич, 24. Джаспър Ван Хертъм, 44. Роберто Пунчец, 4. Виктор Генев, 6. Дилан Мертенс, 21. Точукву Ннади, 3. Па Конате, 17. Николай Минков, 10. Емануел Току, 23. Димитър Тонев, 11. Антоан Бароан;

ХЕБЪР: 1. Петър Дебърлиев, 5. Мартин Михайлов, 10. Пламен Крумов, 28. Осира Корнел, 98. Георги Търтов, 11. Цветелин Тонев, 30. Боян Кнежевич, 55. Олекси Лобов, 77. Октай Хамдиев, 12. Емануил Манев, 39. Ивайло Михайлов

ПРЕДИ СРЕЩАТА

Ботев ще се опита да защити третата позиция, на която завърши през миналата кампания в Първа лига. "Канарчетата" ще се опитат да играят на два фронта този сезон, като след две седмици ще стартират и участието си в Лига на конференциите срещу кипърския АПОЕЛ. Срещата с новака в Елита ще бъде добро контролно за момчетата на Зингаревич, като се очаква да видим и някои от новите попълнения в тима.

От своя страна, Хебър ще се опита да постигне положителен резултат, след като също бе подсилен от дузина играчи. Това ще бъде и официален дебют на новия италиански старши треньор - Фулвио Пеа. "Зелените" ще се опитат не само да се задържат в Първа лига, но и да са сериозна пречка за грандовете.

Главен съдия на срещата ще бъде Станислав Тодоров.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички