"Ботев" се върна на победния път, Балтанов - герой за "канарчетата" в пловдивското дерби


"Ботев" се върна на победния път, Балтанов - герой за "канарчетата" в пловдивското дерби

1386 0

"Ботев" успя да победи Локомотив с 1:0 в пловдивското дерби, което даде и старт на пролетния дял в "А" група.

Лъчезар Балтанов наказа "смърфовете" с ранен гол, още в 8-та минута. Първото полувреме беше по-динамично и имаше повече положения, но като цяло домакините доминираха в двубоя.

С победата играчите на Николай Костов дръпнаха с три точки пред градския съперник и вече имат актив от 23 точки, като заемат седмото място.

Двубоят започна точно в 13 часа. "Ботев" за пореден път е препълнил трибуните на базата си в Коматево. Дербито започна с минута мълчание в памет на  великия български защитник Трифон Иванов.

Първо полувреме

Лъчезар Балтанов откри резултата в полза на "Ботев" още  в 8-та минута след изненадващ далечен удар. Въпреки по-силния старт за Локомотив, "канарчетата" се възползваха и Балтанов отбеляза първия гол за пролетния дял в първенството.

В 14-та минута малко не стигна на Локомотив да се върне в резултата. Крум Стоянов нацели гредата, след подаване на Веселин Марчев. Първоначалните минута оправдават очаквания за дерби като и двата отбора търсят попадение.

В 17-та минута отново Балтанов с отлична намеса, намери Нелсън по земя през центъра, успя да се измъкне, но ударът му от 18-19 метра мина високо и встрани.

Първата смяна в мача направи Христо Колев, той пусна Бирсент Карагарен на мястото на Айкут Янъков.

"Ботев" продължава да има по-добрите шансове за гол. В 26-та минута Нелсън центрира за Огнянов, който от наказателно поле предпочете да играе с глава, въпреки че имаше възможността да стреля с крак.

Две минути по-късно "бултрасите" хвърлиха предмети от трибуните, а Емил Гъргоров бе уцелен и се свлече на терена.

Мансур Гай имаше две добри положения, но и двата му изстрела бяха блокирани. До този момент най-чистото положение пред Локомотив остава гредата на Стоянов.

В последните минути на първото полувреме домакините, в 43-та минута получиха 2 поредни корнер, които обаче не доведоха до ново попадение. В последната минута Неделев и Мариян Огнянов успяха да затруднят защитата на "смърфовете", но удар така и не последва.

Второ полувреме

Втората част започна без промени в двата състава. Първите минути започват равностойно без да има сериозни опасности, пред която и да е от двете врати.

В 59-та минута от Локомотив успяха да организират хубава атака, но Юсеин изчисти точно пред стража на Ботев. След хубав пас зад защитата в 61-та минута малко не стигна на Гъргоров да стреля пред вратаря. Домакините отговориха с рейд на Йордан Христов, но Ел Харуби спаси. Това е най-опасната ситуация до този момент през втората част.

Николай Костов прави първата промяна, Божидар Васев влезе на мястото на Рахави Кифуети.

Гостите така и не успяват до този момент да създадат по-сериозна ситуация, с която да затруднят "Ботев".

В 67-та минута, Локомотив получи правото да изпълнява пряк свободен удар, но Пламен Крумов прати топката право в ръцете на Голас.

В 71-та минута влезлият като резерва Карагарен получи първия жълт картон в двубоя, след като изблъска Ощипко, а минута по-късно и Ощипко бе санкциониран също с жълт картон. Орлин Старокин също получава възможност за изява, той замени Юсеин, който изпитва болки и не може да довърши мача.

Локомотив продължава да не може да измисли нищо интересно в атака и всичките им атаки са без успех.

В 83-та минута Тодор Неделев не успява да се възползва от добро положение, след като Нелсън му подаде в наказателното поле.

Малко преди края Карагарен не успя да засече центриране от дясно, с което и да изравни резултата.

Преди мача

След 69 дни пауза "А" група се завръща и то с пловдивското дерби. Мачовете през есента завър­шиха 1:1 на Коматево и 2:1 за Локо на "Лаута".

Наставникът на "Ботев" Николай Костов не може да разчита за този мач единствено на контузения Даниел Златков, който още се възстановява от операция на кръста. "Бултрасите" със сигурност очакват с нетърпение и завръщането на техния любимец Тодор Неделев.

В същото време Христо Колев има доста повече кадрови проблеми. Основ­ният проблем пред него безспорно ще е отсъствието на лидера, капитана и голмайстор на тима Мартин Камбуров. От групата за мача отпаднаха и Ванчо Траянов, Дани Кики, както и контузеният Димо Бакалов.

При липсата на Вечното дерби между "Левски" и ЦСКА, пловдивското се очаква да донесе още повече горещи емоции за феновете. Местата на двата тима във временното класиране също ще допринесат за това, "Бо­тев" е седми, а Локомотив е на шеста позиция.

Стартови състави

"Ботев" Пд: Виктор Голас, Йордан Христов, Радослав Терзиев, Милен Гамаков, Игор Ощипко, Серкан Юсеин, Лъчезар Балтанов, Мариян Огнянов, Рахави Кифуети, Тодор Неделев, Грегъри Нелсън

Локомотив Пд: Ясеин Ел Харуби, Крум Стоянов, Александър Тунчев, Кирил Котев, Пламен Крумов, Мартин Райнов, Стефан Велев, Айкут Янъков, Веселин Марчев, Емил Гъргоров, Гай Мансур

Ботев (Пд) – Локомотив (Пд)

13:00, Комплекс Ботев Пд 1912, Коматево

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички