Ботев (Пловдив) е най-силният домакин в Европа на неутрален терен


Ботев (Пловдив) е най-силният домакин в Европа на неутрален терен
Снимка: Kiril Bekyarov / LAP.bg

1373 0

Ботев (Пловдив) се завърна в европейските клубни турнири след няколко години отсъствие. След около две седмици „канарчетата ще дебютират в новия турнир Лигата на конференциите срещу кипърския гранд АПОЕЛ (Никозия). За пореден път, обаче, Ботев няма да домакинства в Пловдив. Всъщност през 21-ви век „жълто-черните“ все още не са домакинствали на своя собствен стадион в Европа, но пък това би трябвало да притеснява феновете на „канарчетата“ поради една любопитна статистика.

Ботев е най-успешният български отбор в Европа, в домакинства на неутрален терен, съобщава „Мач Телеграф“. Пловдивчани имат 8 такива мача, като в тях имат 6 победи и 2 равенства. Головата разлика също е внушителна – 19:2. Всеки от тези двубои беше на стадион „Лазур“ в Бургас. На два пъти Ботев успя да елиминира по два съперника – през 2013-а Астана и Зрински, а през 2017-а – Партизани и Бейтар.

През 2014-а пък бе елиминиран и разгромен Либертас от Сан Марино. И в трите сезона отпаданията бяха след решаваща загуба при гостуванията на чужд терен в реваншите – срещу Щутгарт след 1:1 у дома и 0:0 в ответния сблъсък, срещу Санкт Пьолтен след 2:1 край морето и 0:2 в Австрия, както и от Маритимо – 0:0 в Бургас и 0:2 на остров Мадейра. Последният домакински мач на Ботев под тепетата бе през далечната 1995 година срещу Севиля – 1:1.

Вижте още: Звезда на Ботев ще подкрепя "канарчетата" на "Васил Левски"

 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички