Заради пандемията ще се забави и въвеждането на ВАР в България


Заради пандемията ще се забави и въвеждането на ВАР в България
Снимка: Getty Images/Guliver

1236 0

Въвеждането на ВАР в България ще се забави заради пандемията от коронавирус. Това разкри шефът на Съдийската комисия към Българския футболен съюз Костадин Стоичков.

"Това е болезнен проблем за мен. Аз бях един от инициаторите за въвеждането на ВАР с аргументи за необходимостта. Създаде се комисия, тя се оглавява от Петър Петров. Изпълнителният комитет ни постави задача да направим необходимото, стъпките, които до този момент бяха необходими да бъдат извършени", каза Стоичков пред "Дарик".

"Дойдоха представители на ФИФА, разисквахме детайлите, редица организационни неща. Ние направихме запитване до съответните фирми, взехме съответните оферти, но Covid-19 ни върза сериозно ръцете за обучението на съдийския екип, а ние трябваше да обучим и ще обучим 44 съдии – 22 ръководещи и 22 асистент съдии. Тъй като има голяма неяснота за подновяване на първенството, а за обучението на ВАР специалистите ни трябва нещо от порядъка на 88 мача, всеки трябва да мине през поне 2 мача на живо. Не сме в състояние на този етап да направим една дългосрочна преценка, как ще започне първенството, кога ще започне. Това са мачове при юношите, тези мачове за обучение“, обясни шефът на реферите.

"Не на последно място стои и финансовата част за въвеждане на ВАР, на нас са ни необходими от порядъка на 170-175 хиляди евро, имаме една заделена сума съдийската комисия от конвенцията, тя е от 60 хиляди лева, но обучението на един съдия ще възлезе между 8 и 9 хиляди лева, което не е малка сума. Заговори се за съжаление за тази програма „Хеттрик“, която е за две години. Тези пари, 4 милиона и 200-300 хиляди лева трябваше да са за подкрепа на клубовете, има и обучение за съдии, футболисти, но за съжаление тази програма засега е замразена и това до голяма степен ни връзва ръцете, защото не можем да подсигурим тази голяма сума за обучението на съдиите. Въпреки всичко продължаваме да работим по ВАР и искаме да го внедрим", допълни още той. А кога се очакваше да бъде въведена системата в България - вижте в този материал.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички