В Хърватия: България ни даде точките през 2003-та


В Хърватия: България ни даде точките през 2003-та
Снимка: Иван Йочев

2425 0

В навечерието на мача с България единственото хърватско седмично спортно списание "МАХХХ!" припомни срещата между тяхната репрезентация и националите през 2003 г. на "максимир". Двубоят бе спечелен от "ватрените" с 1:0 след победен гол на Ивица Олич, а успехът им позволи да играят плейоф за попадане на Евро 2004 срещу Словения, който те спечелиха. Тимът на Ото Барич обаче среща един немотивиран български тим, който си е осигурил място на финалите в Португалия след победата на Белгия именно над Хърватия.

"Българският туристически излет през 2003" и "Братко, дай точките..." са заглавията на интересния материал на Томислав Дачович, пише "Меридиан мач".

"В последния си мач от квалификациите вместо лют съперник нашите национали получиха неочакван съюзник. Журналистите и фотографите, които очакваха българите, бяха изненадани, когато ги видяха в компанията на техните съпруги и приятелки. Очаквали сме мрачен и неразположен брат, а вместо това получихме ведър, добродушен и засмян веселяк. Тогавашният български национал Предраг Пажин веднага си спомни срещата, когато го потърсихме за коментар.

"Да, тогава и аз заведох съпругата си в Загреб. Такава ни бе договорката със селекционера Марков - ако се класираме предварително за Португалия, да се забавляваме в загреб. не бих казал, че сме ви дали тази среща. Когато дойдохме в загреб, съпругите ни отидоха в друг хотел, а ние водихме обичайната си подготовка за мача. Ако мислите, че сме ви пуснали, се лъжете. Спомнете си за положението, което Бербатов пропусна в самия край. Сигурно не го е направил нарочно", заяви Пажин, който шест години по-рано гостува на същия стадион като играч на Партизан. Интересното е, че и двата отбора са настанени в хотел "Шератон".

"Не знам дали това изобщо е допустимо според правилата на УЕФА. те ни засякоха в хотела, което ни изненада, но не наруши подготовката ни за мача. Не сме се събирали, всеки си беше в своята стая", добавя Пажин. Не такива са спомените обаче на Йерко Леко.

"Признавам си, и за мен това бе необичайно. Никога не ми се е случвало да се намирам по едно и също време в един и същи хотел със съперника. Това не ни притесни. По това време много от нас бяха съотборници с българите и атмосферата бе радушна. Георги Пеев ми бе съотборник в Динамо Киев и заедно пихме кафе. След срещата отново се видяхме и тогава той ми каза интересна случка. Когато автобусът им е паркирал на стадиона, нашите навиячи са ги аплодирали и поздравявали, сякаш предварително са им благодарили, че са дали мача. Сещам се за пропуска на Бербатов в края на срещата. Моят приятел Пеев му сервира топката и затова след мача се пошегувах с него: "Ти нормален ли си да центрираш така в края на мача/", казва Леко.

Затова и до ден днешен българите са останали като един от най-симпатичните отбори, който някога е гостувал в Загреб. Година по-късно те вече не са толкова беззъби и правят 2:2 срещу далеч по-силната селекция на Златко Кранчар", се казва в материала на "МАХХХ!".

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички