Стоичков - феномен в анкетите за футболист №1


Стоичков - феномен в анкетите за футболист №1

1389 0

Церемонията по обявяването на носителя на „Златната топка“ наближава. Това е и причината организаторът на турнира ФИФА да публикува интересни факти за най-ценното индивидуално отличие във футбола, пише „Труд“. Единственият българин, печелил приза – Христо Стоичков, също присъства в класациите на ФИФА.

Камата оглавява списък с играчи, които са били на първо или второ място за “Златната топка” в години на Световни първенства, без да са играли във финала.

Другите изключения за звездите на съвременния футбол – Лионел Меси и Кристиано Роналдо. През 2010 г. Меси и Аржентина отпадат на 1/4-финал на Мондиала в ЮАР. През 2014 г. пък Роналдо и Португалия дори не излизат от групите на Световното първенство в Бразилия. Най-впечатляващо обаче е постижението на Кевин Кигън, който през 1978 г. печели анкетата, без изобщо да е играл на Мондиала в Аржентина.

Единствено Меси и Роналдо имат повече втори места в класацията на ФИФА от Христо Стоичков. Българинът остава на косъм от наградата през 1994 г., когато тя отива при Ромарио и през 1992 г., когато е спечелена от Марко ван Бастен.

Дейвид Бекъм, Тиери Анри, Шави, Андрес Иниеста и Денис Бергкамп също имат по две втори места, но за разлика от Камата, те никога не са печелили Златната топка.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички