Славия подчини Ботев и ще играе в Европа през следващия сезон


Славия подчини Ботев и ще играе в Европа през следващия сезон
Снимка: Оф. сайт на Ботев (Пд)

3262 0

Последният европредставител на България ще бъде Славия, след като "белите" надиграха Ботев (Пловдив) с 2:1 в бараж за място в Лига Европа през идния сезон, който започва след само няколко седмици.  

В битката за половин милион лева, която ще е сумата само от участието в Лига Европа, "белите" изиграха отличен тактически двубой, в който отбелязаха по един гол във всяко едно от полувремената. Първият и най-важен удар бе нанесен от Янис Карабельов в 41', след като се разписа след отлично подаване на Кирилов. 

Ивайло Димитров вкара ценния втори гол в 83', и то в момент в който Ботев вече натискаше. Той изпълни отличен пряк свободен удар, но голяма асистенция направи стената, която се "пропука" и топката мина между играчите на "канарчетата" и влетя неспасяемо във вратата. 

Все пак пловдивчани реализираха само 3 минути по-късно чрез Андерсон след колективна грешка на защитата на Славия, но почти веднага след това Джонатан Перейра получи червен картон и обрече усилията на своите - 2:1 краен резултат. 

Така Славия за втори път под ръководството на Златомир Загорчич ще играе в Европа, след като преди година и половина "белите" стигнаха до Лига Европа след спечелването на Купата на България. През този сезон Славия завърши и с бронзовите медали в Първа лига. 

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ 

Срещата започна с повишено внимание и от двете страни, като може би Славия имаше териториален превес, но честите нарушения в средата на терена не доведоха до нищо по-интересно пред двете врати. В 9' все пак Филип Кръстев се понесе през центъра и навърза няколко играчи, но бе фаулиран на 20 метра от вратата, а след прекия свободен удар не последва нищо интересно. 

Първата сериозна ситуация в мача се откри пред Ботев. При разиграване в собствената половина играчите на Славия подариха кълбото на Александър Тонев на 15 метра фронтално срещу Стергиакис, но вместо да напредно, крилото директно стреля и не успя да уцели очертанията на вратата. 

В края на полувремето все пак се стигна до гол в полза на столичани. С превъзходен пробив отляво в наказателното поле Ради Кирилов нахлу по аутлинията и пусна отлично подаване за Янис Карабельов, който с безпогрешен удар реализира за 1:0. 

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

В началото на втората част Ботев се опита да отвърне на удара в края на първите 45 минути и беше близо до това да го стори. В 55' със страхотно центриране в наказателното поле беше намерен Антонио Вутов, който стреля с глава, но Стергиакис съумя да улови коженото кълбо. 

Това обаче беше една от малкото ситуации, при която "канарчетата" застрашиха вратата на Стергиакис. Играта се накъса сериозно след почивката и зачестиха както грубите нарушения, така и бавенето на играта от страна на домакините. "Жълто-черните" опитаха някакъв натиск, от който обаче последваха едва два анемични удара на Тодор Неделв, които бяха и неточни. 

Славия от своя страна на няколко пъти пропусна да реши всичко в срещата, след като имаше сериозни пространства в половината на Ботев, но в заключителната третина от игрището пасовете на играчите на Загорчич бяха незадоволителни - 1:0 и 10 минути до края на мача. 

7 минути преди края Славия все пак подпечата всичко. След нарушение на дъгата на наказателното поле резервата Ивайло Димитров се нагърби да стреля от прекия свободен удар. Стената пред Георгиев не запази дисциплина и се "разцели", а топката премина през открилото се пространство и влетя неспасяемо във вратата - 2:0. 

4 минути преди края обаче се стигна до интрига. Страхотната защита на Славия неочаквано се пропука сериозно, когато всичко изглеждаше решено. Неделев изведе Тонев по крилото, а той центрира към далечната греда, където Андерсон абсолютно необезпокояван засече с глава от 2 метра и направи 2:1. 

В 88' обаче Джонатан реши да търси саморазправа с фаулиралия го Попадийн, изблъска го на земята и получи заслужен червен картон. 

СЛАВИЯ: Стергиакис, Христов, Виячки, Гамаков, Попадийн, Бенгюзов, Йомов, Карабельов, Кръстев, Кирилов, Чунчуков

БОТЕВ (ПД): Георгиев, Перейра, Работов, Бандаловски, Марин, Терзиев, Бурбано, Неделев, Шопов, Тонев, Вутов

ПРЕДИ МАЧА:

И двамата треньори днес ще заложат на най-доброто от своите състави. В редиците на Славия след изтърпяно наказание се завръща централният защитник Андреа Христов. В лагера на Ботев пък за двубоя се завръща Радослав Терзиев, който изтърпя наказание, а Александър Тонев бе възтсановен след контузия.

Мачът днес ще бъде своеобразен реванш между двата тима за осминафиналния двубой в турнира за Купата на България, в който "жълто-черните" елиминираха столичани. Двата тима спориха един с друг и за място в първата шестица, като тогава надделяха "белите".

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички