С шокиращ обрат за 3 минути в края Арда Кърджали удари Славия и докосва баража за Европа (ВИДЕО)


С шокиращ обрат за 3 минути в края Арда Кърджали удари Славия и докосва баража за Европа (ВИДЕО)
Снимка: Emona Tsoncheva / LAP.bg

6123 0

Арда Кърджали стигна до изключително драматичен късен обрат с 3:2 над Славия в директната битка за седмото място. Домакините губеха с 1:2 до 89-ата минута, но сътвориха чудо и изместиха именно „белите“ от заветната позиция, осигуряваща бараж за квота за участие в Лига на конференциите.

В герой за Арда се превърна Преслав Боруков, който реализира 2 от попаденията за домакините, второто от които във 2-ата минута на добавеното време. Един гол за кърджалии, чийто наказан треньор Александър Тунчев, гледаше от трибуните, заби Ласана Н Диайе.

Двубоят предложи изключителна драма, куп емоции, множество намеси на ВАР. Положенията не липсваха и пред двете врати.

Срещата започна по-добре за Славия. Те откриха резултата след гол на Ерол Дост в 24-ата минута. Голеадата и истинският трилър настъпи след почивката. Преслав Боруков изравни в 55-ата минута. Влезлият на терена секунди по-рано Ахмед Ахмедов отново върна преднината на гостите в 73-ата минута. Ласана Н Диайе изравни в 89-ата минута, а Боруков със втория си гол в 92-ата минута донесе магическият обрат в срещата, продължила 100 минути.

Така Арда натрупа актив от 55 точки, колкото има и Славия. Тимът от Кърджали обаче зае заветното 7-о място заради по-добрите си показатели. В последния кръг Арда гостува на Ботев Пловдив, а Славия приема Локомотив София. След тези срещи ще стане ясно кой измежду кърджалии и „белите“ ще играе в баража за Европа, като за момента тимът на Тунчев е с едни гърди напред.

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

Двубоят се забави с около минути заради проблем с една от мрежите на вратите на стадиона в Кърджали.

Домакините пробваха натиск след първия съдийски сигнал на Георги Кабаков. Те обаче не стигаха до чисто голово положение пред вратата на съперника.

Първото такова се откри пред Славия в 6-ата минута. „Белите“ отнеха топката пред пеналта на кърджалии, след което Людовик Соарес се озова сам срещу вратаря Господинов. В крайна сметка той пусна към Тони Тасев, но той не успя да прати топката в празната врата. Кълбото отново се озова у Соарес, който би от малък ъгъл, но не порази целта.

Двубоят продължи динамично. И двата отбора се опитваха да атакуват, а домакините пробваха са приложат по-сериозна преса.

В средата на първото полувреме Ел Мами Тетах получи топката в пеналта и се строполи. Кабаков обаче не видя основание да отсъди дузпа.

ГОООЛ! Гостите откриха резултата в 24-ата минута. След изпълнение на корнер Ерол Дост с глава се извиси и матира Господинов – 0:1.

Домакините имаха шанс да се върнат в мача в 32-ата минута. Станислав Иванов на два пъти не успя да порази целта. Първия му шут бе блокиран от защитник, а след това би над вратата.

Динамиката на терена не се наруши до почивката, но не падна нов гол в някоя от вратите.

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

Малко след антракта Славия профука шанс да удвои. Топката стигна до непокрития Минчев, но Господинов спаси удара му от дъгата на пеналта. Домакините отговориха с пропуск на Ел Мами Петах след удар с глава.

ГОООЛ! В 55-ата минута Арда изравни. Ел Мами Петах получи дълъг пас и надбяга Томбак, след което намери Преслав Боруков с пас от аутлинията. Нападателят шутира и матира Кръстев – 1:1. От Славия скочиха като ужилени и претендираха, че топката е напуснала терена. ВАР преразгледа ситуацията и в крайна сметка призна попадението.

В 65-ата минута тимът от Кърджали извади голям късмет. Минчев намери Галин Ивайло, който поднесе топката на тепсия на Владимир Николов. Таранът обаче би встрани от целта. Само 3 минути по-късно Боруков не успя да засече топката и направи пълен обрат.

ГОООЛ! В 73-ата минута току-що появилият Ахмед Ахмедов вкара за 1:2 след пас на Галин Иванов. Нападателят получи в чиста позиция и не сгреши.

ГОООЛ! В 89-ата минута Ласана Н диайе се отскубна от защитата, финтира и вратаря Кръстев, след което от малък ъгъл прати топката в мрежата – 2:2.

ГОООЛ! Във 2-ата на добавеното време Светослав Ковачев центрира, влезлият като резерва Пламен Крачунов, който заигра като нападател стреля с глава. Вратарят Николай Кръстев спаси, но Преслав Боруков успя да довкара топката в мрежата и направи шокиращия обрат в края – 3:2.

Стартови състави

Арда: Господинов, Али, Сако, Желев, Боруков, Ковачев, Коконов, Цонев, Пеков, Ел Мами, Иванов

Славия: Кръстев, Томбак, Керчев, Гасама, Соарес, Дост, Стоянов, Минчев, Тасев, Иванов, Николов

Преди мача

Разликата между двата тима на челните позиции в групата е само 3 точки, след като "белите" постигнаха три поредни равенства, а съперникът победи междувременно 2 пъти и стопи част от пасива си.

Добрата новина за възпитаниците на наказания за този двубой - Александър Тунчев е, че клубът е губил само първото си домакинство на Славия, което се явява през 2020-а година. След това последваха две шампионатни победи и по едно реми в Първа лига и Купа на България. 

Друго положително за домакините е серията без поражение, която вече възлиза на 8 срещи, а за последно Лудогорец се наложи в "полиет на Родопите" с 2:1.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички