Първият треньор на Емо и Любо: Бяха като братя, виновникът за срива в националния е в БФС


Първият треньор на Емо и Любо: Бяха като братя, виновникът за срива в националния е в БФС

2179 0

Цветан Атанасов е един от първите треньори, който работи с Любослав Пенев и Емил Костадинов. Цецо защитава цветовете на ЦСКА от 1966г. до 1976 г. С "червените" изиграва 231 мача в "А" група. В тях отбелязва 37 гола. Седемкратен шампион на България (1966,1969,1971, 1972, 1973, 1975, 1976) и четирикратен носител на Купата на съветската армия (1969, 1972, 1973, 1974). изиграва 9 мача за националния отбор, като в тях бележи два гола. В евротурнирите с червения екип има 20 мача и 2 гола. Полуфиналист за КЕШ през 1967 г.

Г-н Атанасов, правилно ли Любослав Пенев бе освободен от поста национален селекционер?

- Трябваше да му се даде още шанс, въпреки слабите резултати. Виновникът за слабите игри на отбора е някъде в БФС. Той трябва да бъде намерен и да се отстрани от футбола. Не смятам, че Любо е виновен за плачевните резултати на отбора. Играчите му изядоха главата. Той им имаше доверие, а те накрая го предадоха. Ако не бяхме завършили наравно с Малта, нямаше да се стигне до уволнението му.

Наскоро Любо и Емо се изпокараха жестоко. Какво мислите за скандала?

- Тяхното поведение е недостойно за двама големи мъже. Когато бяха при мен при юношите на ЦСКА, бяха неразделни. Винаги стояха заедно в автобуса, споделяха си всичко. По лагери спяха в една стая. Бяха неразделни, почти като братя.

Нормално ли беше Пенев да атакува така Костадинов чрез медиите?

- На Любо явно му е дошло до гуша от всичко и затова е казал тези неща по адрес на Емо. Търпял е, търпял е и накрая уволнението е преляло чашата. Не смятам, че трябваше да го прави по този начин. Можеше да му го каже в очите, не пред цяла България.

Какъв беше Пенев като дете?

- Като малък Любо бе затворен. Не обичаше да контактува много с другите деца. Харесваше му да стои сам. Но с никой не се заяждаше. Не беше конфликтен. Училището му вървеше. Имаше прилични оценки. Ходил съм много пъти при директорката, за да я моля да го освободи, когато трябва да ходим на лагер. Всеки път го пускаха, но след доста молби. Таланта му забелязах още щом го видях. В мъжкия отбор на ЦСКА влезе едва на 18 години. За онова време това беше сериозно.

А Емо?

- Той не беше толкова затворен като Любо. Училището също му вървеше що-годе добре. Пенев имаше по-добри оценки от Костадинов. На футболния терен още от малък Емо имаше нюх към гола.

Смятате ли, че конфликтът между двамата ще свърши?

- Абсолютно. Даже съм сигурен. Смятам, че в момента някой стои между тях. За мен това е причината да са във война. Отношенията между тях ще се оправят рано или късно.

Има тенденция за поста на селекционер на България да застава някой от четвъртите в света. Кой трябва да поеме националите?

- На България й трябва наставник с голям опит. Такъв, който е видял много във футбола. Готов треньор. Най-добре ще да е българин. Не мисля, че някой от златното поколение ще заеме поста в близките години. От БФС не трябва да бързат с избора си. Нека да прегледат всички възможни варианти и да преценят кой най-много може да помогне на отбора.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички