Първа лига плаща 29 милиона за заплати годишно


Първа лига плаща 29 милиона за заплати годишно
Снимка: Getty Images/Guliver

749 0

Често собствениците на българските клубове се оплакват, че в България от футбол пари не се правят. Но годишният доклад на УЕФА за финансовата година (2016) на отборите в европейските футболни първенства разкри в какъв размер са приходите на отборите в Първа лига за един сезон.

Според него българската Първа лига е на 28-о място от 55-те лиги в Европа по годишен оборот. Общо 14-те ни отбора в елита са заработили 41 милиона евро или средно по около 2,9 милиона евро.

А откъде идват те? Най-голямата част - 42%, идва по програмите за подпомагане на УЕФА (включително приходи от евротурнири). 29% са от абонаментни карти, 6% спонсорски договори, 7% от телевизионни права и от продажба на билети и 17% са в раздела "други".

Първа лига е и сред първенствата, в които има увеличение на приходите между 2015 u 2016 - в рамките на 5%.

Проблемът за българските отбори и до голяма степен липсата на печалба идва от факта, че огромна част от приходите (общо 73%) отиват в перо "заплати".

През финансовата година 2016 разходите за заплати в българския елит са се увеличили с 35% спрямо предходната. В чиста стойност те са 29 милиона евро или средно по 2,1 милиона евро на отбор. Това поставя първенството ни сред тези, в които най-голяма част от приходите отиват за заплати на играчите.

Сметката показва, че 17 от тези 41 милиона евро оборот на българските клубове са приход от УЕФА.

Според същия доклад дълговете на българските елитни отбори са 38 милиона евро (1% ръст), докато дълговете на румънските отбори са се вдигнали със 121 процента (до 38 млн. евро) на отбор.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички