Първа лига на България - какво гласи форматът за новия сезон?


Първа лига на България - какво гласи форматът за новия сезон?

1949 0

Сезон 2016/17 беше първият, в който родното първенство беше прекръстено на Първа лига и беше променен форматът, според който се определят шампионът, участниците в Европа, изпадащите отбора и други. Предприетите от БФС промени бяха широко дискутирани, като дори се стигна до абсурда третият в първенството (Левски) да играе бараж за участие в европейските клубни турнири, а четвъртият (Дунав) да се класира директно за Лига Европа. Форматът остава непроменен, поне за отборите от топ 6, докато тези извън елитните 6 отбора ще определят изпадащите и отбора, който ще спори за място в Европа, по нов начин.

Според Наредбата за първенствата и турнирите по футбол в системата на БФС за следващия сезон, в първата фаза отборите от Първа професионална лига ще изиграят по два мача в система "всеки срещу всеки" на разменено гостуване. Това означава, че първата фаза ще се проведе в 26 кръга, а след това тимовете се разделят на "първа шестица" и "втора осмица".

Във фаза №2 отборите запазват точковия си актив, а класираните от 1-о до 6-о място отново ще играят по два мача на разменено гостуване. След края на втората фаза ще бъдат определени шампионът, участниците в Европа и тн. Шампионът ще играе в квалификациите за Шампионска лига, а вторият и третият - в предварителните кръгове на Лига Европа.

Във втората осмица форматът изглежда много по-интересен от миналата година, като те ще бъдат разпределени в две групи. В Група "А" пападат 7-ият, 10-ият, 11-ият и 14-ият в класирането след първата фаза. В Група "Б" ще са съответно 8-ият, 9-ият, 12-ият и 13-ият. Тимовете от всяка една група ще играят по два мача на разменено гостуване всеки срещу всеки. След изиграването на срещите от двете групи, в зависимост от крайното си класиране, клубовете се разделят на първи и втори поток.

В поток №1 влизат отборите, които са заели първите 2 места от всяка група. Те ще играят "на кръст" и на елиминационен принцип в два мача. Победителите от двата своеобразни полуфинала ще се изправят във финал в два мача, който да определи победителя от "втората осмица". Този отбор ще се изправи срещу 4-ия от топ 6 в бараж за влизане в Лига Европа.

В първия поток попадат отборите, които са заели първите две места в групите. Лидерът в Група “А” играе с втория в Група “Б”, а заелият второ място в Група “А” - с първия в Група “Б”. Крайните победители от двата сблъсъка се изправят един срещу друг във финал от два мача на разменено гостуване, като домакин в срещата е отборът с по-ниско класиране от първата фаза на шампионата.

По същата система ще бъде определен и оцеляващият отбор. Класираните на последните две места в групите се изправят един срещу друг. Загубилите първите мачове ще се изправят в сблъсък, който ще определи единственият директно изпадащ. Победителят ще играе бараж срещу втория във Втора професионална лига.

Победителят в потока на "оцеляващите" остава в Първа лига, докато загубилият финала ще играе срещу 3-ия от Втора лига. 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички