От БФС коментираха скандала с отклонени милиони, влезли в касата от държавата


От БФС коментираха скандала с отклонени милиони, влезли в касата от държавата

2295 0

Българският футболен съюз излезе с официална позиция, в която категорично отхвърля твърденията, че в последните години е имало неправомерно харчене на средства, отпуснати от Министерство на младежта и спорта по линия на детско-юношески футбол.

Според репортаж на бТВ футболната ни централа е изразходвала по нереден начин пари, отпуснати от държавата за закупуване на екипи и топки за деца, трениращи футбол, както и средства, отделени за лагери на трениращите. От БФС твърдят, че това не отговаря на истината, като се позовават на финансови проверки, извършени от УЕФА и ФИФА, както и от положителните оценки на ММС за съвместната работа между двете институции.

"Подчертаваме, че БФС категорично не е извършвал действия в ущърб на българския данъкоплатец, на развитието на детско-юношеския футбол или на изпълнителната власт в лицето на ММС. Всички активности и практики, свързани с Програмата за развитие на детско-юношеския футбол, с организацията на Евро 2015 за юноши до 17 г., както и с други съвместни инициативи с ММС, са надлежно проведени по установените правила, документирани, комуникирани с ММС и са само и единствено в името на възможно най-качественото изпълнение на всеки един проект – с мисъл за доброто на българския футбол. Можем да обявим следните факти: през 2015, 2016 и 2017 г. са проведени общо 174 турнира по споменатата програма. В тях са взели участие 32 412 млади футболисти (момчета и момичета). С получените от ММС средства за същия период са закупени 33 600 екипа и 5376 топки, които са раздадени на участващите общо 1717 отбора, включително и като индивидуални награди", се казва в позицията на БФС.

"Доказателство за прозрачността в действията на БФС са отличните оценки от редовните проверки, извършвани от независими одитори по изискване на УЕФА и ФИФА, от положителните оценки на ММС за съвместната работа между двете институции, както и най-вече от задоволството на клубове, академии и млади футболисти от организираните лагери, тестове, програми и от материалната помощ от държавата, получена със съдействието на БФС", допълват от централата.

Вицепрезидентът на БФС Атанас Фурнаджиев също отхвърли твърденията на телевизията. Той потвърждава, че фирма, на която е собственик, е основен инвеститор в хотел в Банско, в който са настанявани млади футболисти по програмите за детско-юношески футбол, но заявява, че по никакъв начин е участвал в избора на хотели. Фурнаджиев допълва, че ще отговори на всички въпроси по темата по време на пресконференцията след заседанието на Изпълкома на БФС на 28 ноември.

Следващия четвъртък е насрочено извънредно заседание на Изпълнителния комитет, на което се очаква да бъде насрочено извънредно Общо събрания на организацията, за да бъде избран нов президент и ново ръководство на Съюза, след като дългогодишният президент Борислав Михайлов подаде оставка в края на миналия месец.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички