От БФС коментираха скандала с отклонени милиони, влезли в касата от държавата

Българският футболен съюз излезе с официална позиция, в която категорично отхвърля твърденията, че в последните години е имало неправомерно харчене на средства, отпуснати от Министерство на младежта и спорта по линия на детско-юношески футбол.

Според репортаж на бТВ футболната ни централа е изразходвала по нереден начин пари, отпуснати от държавата за закупуване на екипи и топки за деца, трениращи футбол, както и средства, отделени за лагери на трениращите. От БФС твърдят, че това не отговаря на истината, като се позовават на финансови проверки, извършени от УЕФА и ФИФА, както и от положителните оценки на ММС за съвместната работа между двете институции.

Как БФС харчи милиони от държавата за детски спорт

Скандалите около Българския футболен съюз валят един след друг. Разследване на bTV повдигна завесата около това как БФС харчи милиони левове, отп...

"Подчертаваме, че БФС категорично не е извършвал действия в ущърб на българския данъкоплатец, на развитието на детско-юношеския футбол или на изпълнителната власт в лицето на ММС. Всички активности и практики, свързани с Програмата за развитие на детско-юношеския футбол, с организацията на Евро 2015 за юноши до 17 г., както и с други съвместни инициативи с ММС, са надлежно проведени по установените правила, документирани, комуникирани с ММС и са само и единствено в името на възможно най-качественото изпълнение на всеки един проект – с мисъл за доброто на българския футбол. Можем да обявим следните факти: през 2015, 2016 и 2017 г. са проведени общо 174 турнира по споменатата програма. В тях са взели участие 32 412 млади футболисти (момчета и момичета). С получените от ММС средства за същия период са закупени 33 600 екипа и 5376 топки, които са раздадени на участващите общо 1717 отбора, включително и като индивидуални награди", се казва в позицията на БФС.

"Доказателство за прозрачността в действията на БФС са отличните оценки от редовните проверки, извършвани от независими одитори по изискване на УЕФА и ФИФА, от положителните оценки на ММС за съвместната работа между двете институции, както и най-вече от задоволството на клубове, академии и млади футболисти от организираните лагери, тестове, програми и от материалната помощ от държавата, получена със съдействието на БФС", допълват от централата.

БФС харчил държавни пари за детски лагери в хотелите на Лечков и Фурнаджиев?

От bTV днес излязоха с нова порция разкрития за това как БФС харчи парите, преведени им от държавата в последните години. Днес от телевизията пре...

Вицепрезидентът на БФС Атанас Фурнаджиев също отхвърли твърденията на телевизията. Той потвърждава, че фирма, на която е собственик, е основен инвеститор в хотел в Банско, в който са настанявани млади футболисти по програмите за детско-юношески футбол, но заявява, че по никакъв начин е участвал в избора на хотели. Фурнаджиев допълва, че ще отговори на всички въпроси по темата по време на пресконференцията след заседанието на Изпълкома на БФС на 28 ноември.

Следващия четвъртък е насрочено извънредно заседание на Изпълнителния комитет, на което се очаква да бъде насрочено извънредно Общо събрания на организацията, за да бъде избран нов президент и ново ръководство на Съюза, след като дългогодишният президент Борислав Михайлов подаде оставка в края на миналия месец.

Още по темата

Please select answer!