На "Максимир" - бойно кръщение или ново крушение за България?


На "Максимир" - бойно кръщение или ново крушение за България?

969 0

България днес гостува на Хърватия в евроквалификация от 21,45 часа в загреб. Мачът е от изключителна важност за домакините, които от лидери в групата в по-голяма част от битката накрая може да отидат на бараж за класиране на финалите във Франция догодина.

За селекцията на Ивайло Петев евентуално участие на плейофите минава през научната фантастика - да бием "шахматистите", а после те да паднат от Малта.

Именно нищожните ни шансове накараха треньора да прибегне до доста нови имена при определяне на групата. Своето бойно кръщение днес се очаква да получат играчи като Антон Недялков (Литекс), Георги Костадинов ("Левски"), Страхил Попов (Литекс), иво Иванов (Берое).. Футболисти, коитои са абсолютни дебютанти като Костадинов или превъплатили се в ролята на куфъри в последните години, или викани от дъжда на вятър.

От доста време специалистите у нас настояват за промяна при трикольорите в посока подмладяване на отбора. Е, какъв по-удачен шанс от двубоите с Хърватия и Азербайджан, които ни остават до края на поредния безвъзвратно пропилян и загубен цикъл. За двете срещи не бяха повикани братята Миневи, Гаджев, Божинов, Ники Михайлов, Бодуров, Манолев...

Разликата в класите спрямо хърватите е очевидна. Стига да споменем само, че Модрич и Ковачич са в Реал Мадрид, а Ракитич в Барселона. Хубаво за нас е, че Манджукич (Ювентус) се контузи. за футболисти в такива отбори ние можем само да мечтаем. Затова и трябва да отчетем тънката разлика от бойното кръщение до ново крушение. Защото, ако в София съперникът ни победи само с 1:0, то сега, опрян до стената, нищо чудно да ни качи на сериозна разлика. Такава, каквато на првъ поглед се набива на очи при прочитането на съставите.

Нашият е почти ясен. Пред вратаря Митрев ще излязат в отбрана като бекове Живко Миланов - отдясно и Антон Недялков - отляво. Партньор на Иван Иванов в центъра на ариегарда почти сигурно ще е Александър Александров от Лудогорец, който се очаква да бъде предпочетен пред Иво иванов от Берое. В средата на терена с оглед наказанието на Светослав Дяков пред Петев няма кой знае какъв избор - Георги Костадинов и Златински. Отдясно ще действа Тодор Неделев, а отляво - Георги Миланов. Ако атакуващият халф на ЦСКА (Москва) не се възстанови, ще започне Тонев. напред ще разчитаме на опита на Ивелин Попов и Димитър Рангелов.

Мачът в Загреб ще е по-особен за селекционера Ивайло Петев. Както е известно, специалистът се очаква да бъде освободен от поста си след края на квалификациите. Именно двубоят с Хърватия се явява последният му шанс да се хване за спасителната сламка. Отделно, сблъсъкът на "максимир" е отлична възможност и за личен реванш за Петев. Именно там той отпадна злощастно с Лудогорец в плейофите за Шампионската лига от Динамо (Загреб) през юли 2012 г. с гол в добавеното време. Още по-любопитното е, че начело на хърватския гранд бе сегашният селекционер на "шахматистите" Анте Чачич. Така Петев ще се изправи срещу два от кошмарите си като треньор - стадион "Максимир" и Чачич.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички