Марко Ранджелович: Този Левски не е истинският


Марко Ранджелович: Този Левски не е истинският

1974 0

Централният защитник на Локомотив (София) Марко Ранджелович често остава в сянка при успехите на тима си. Той дойде в "Надежда" през лятото на 2013 година и веднага оформи отличен тандем с Александър Бранеков. В неделя "червено-черните" приемат Левски. Ето какво сподели сръбският бранител пред "Тема Спорт" за сблъсъка, кариерата си и футбола у нас.

Марко, готов ли е Локомотив София за един от най-важните си мачове в битката за Топ 6 - домакинството на Левски, и какво очакваш от сблъсъка?

- Вкъщи играем добре и това ни дава предимство. Победихме в "Надежда" Литекс, Ботев Пловдив и направихме равен с Лудогорец. Левски е в криза и трябва да се възползваме от това. Паднаха и за купата. Шансовете ни са големи. Няма да им е лесно на стадион "Локомотив". Имаме по-добър отбор от миналата година и трябва да влезем в първата шестица. Засега вървим добре. С евентуален успех над Левски ще излезем трети или четвърти. Можем да го постигнем.

Какво се промени в Локомотив София спрямо миналата година, за да има сега по-добър отбор?

- Трима-четирима играчи напуснаха и дойдоха нови, които според мен са по-добри. Единствено ни липсва Маркинъос, но това е футболът. Треньорът Димитър Васев е с най-голям принос за промяната. Много важна е и ролята на феновете, които сега са по-близки с отбора. Подкрепят ни на всеки мач. Това, което бе Локомотив през миналия сезон, не му отиваше.

Вече почти година и половина си в Локомотив София, свикна ли с отбора и футбола у нас?

- Да, свикнах. Все пак съм от Ниш, така че съм почти българин (смее се). 150 километра са до София. Чувствам се отлично в Локомотив София, колективът и атмосферата са страхотни. Момчетата също.

Би ли разказал нещо повече за себе си и за кариерата си?

- Като родом от Ниш започнах в школата на Раднички. Минах през всички възрастови групи и още на 17 години дебютирах за мъжкия отбор. Беше преди 13 години в мач с Партизан Белград, но го помня, сякаш бе вчера. Там изкарах пет години, след което преминах в Рад Белград за още пет сезона. Стигнахме до квалификации за Лига Европа. Там получих много тежка контузия на коляното, претърпях операция на кръстни връзки. През 2012 година, след травмата, се върнах за половин сезон в Раднички Ниш. После дойде предложението от Люпко Петрович да заиграя за казахстанския Тараз, където той бе треньор. Така през юни миналата година се озовах в Локомотив София. Имах предложение и от Гърция, но там шампионатът започваше по-късно и нямах намерение да чакам.

Как се стигна до трансфера ти в Локомотив София?

- Един мой приятел мениджър ме попита искам ли да премина в Локомотив и аз приех. Казва се Милан Павлович, който е играл в Марек преди години. Избрах Локомотив заради голямата традиция.

Как се разбираш с Александър Бранеков? Двамата оформихте един от най-стабилните тандеми в А група.

- Отлично. Много добър тандем сме наистина. Един друг се допълваме, пазим си гърба. Учуден съм, че Бранеков не е национал на България. Там няма такъв централен защитник като него. Както съм изненадан и защо в ЦСКА са се отказали от него.

Какво можеш да кажеш за играта на Левски?

- Срещу Левски имам два мача - победа и равен. През есента, когато паднахме на "Герена", бях контузен, така че нямам загуба от сините. Левски е добър отбор и го е доказал във времето, но в последните две-три години е в голяма криза. Това не е истинският Левски, който знам от времето си в Сърбия, и е видно за всички. Пожелавам им да излязат от това тежко положение, но след мача с нас в неделя.

През 90-те години на миналия век в Локомотив София е играл друг сръбски централен защитник...

- Да, знам. Горан Василиевич. В момента той е спортен директор на Цървена звезда. За кратко е играл и в Раднички Ниш. Беше голям футболист. В момента в Раднички Ниш иг­рае един бивш нападател на Локомо­тив София Владимир Джилас. Чул съм и за Саша Антунович, но не го позна­вам лично. В Локо винаги е имало силна сръбска връзка.

Не е тайна, че в Локомотив има финансова криза и забавяне на плащанията. Как ви се отразява това?

- Трудно е навсякъде. Надявам се на края на сезона да си получим всичко дължимо. Има малко забавяне и на премиите, но нищо страшно. Ние сме професионалисти. В България можеш да направиш нещо хубаво и с не толкова много пари, като например да се класираш за Лига Европа. Когато има пари, и то достатъчно, и добра организация, се случва това като с Лудогорец - три пъти поред шампион.

Можеш ли да сравниш българския и сръбския футбол, като изходиш от факта, че в последните две години Лудогорец отстрани на два пъти Партизан?

- Мисля, че българският футбол е пo-силен. Всеки отбор може да бие всеки. С два успеха си в тройката и с две загуби си извън шестицата. Много е интересно. Битката ще е жестока. Черно море също не е за отписване, Берое, Ботев Пловдив, Литекс... Двата най-добри отбора са ЦСКА и Лудогорец. Те единствено са сигурни за Топ 6.

Договорът ти с Локомотив София изтича през лятото. Мислиш ли за бъдещето си вече?

- Да, мисля. Ако излезе оферта от някой клуб, която да задоволява Локомотив и мен, ще разговарям с президента.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички