Литекс поведе в "А" група след обрат срещу "Ботев"


Литекс поведе в "А" група след обрат срещу "Ботев"

1982 0

Литекс победи "Ботев" Пловдив с 4:2 у дома и се изпревари лидерите в класирането Лудогорец и "Левски", който обаче е с мач по-малко. И трите тима имат по 31 точки, но ловчанлии са с най-добри показатели. Гостите са на 8-о място в 18 т.

"Оранжевите" доминираха през целия двубоя, но направиха куп пропуски пред вратата на "канарчетата". Вместо това Грегъри Нелсън изведе "Ботев" напред в резултата в 27-ата минута след група грешка на Елтон.

Литекс все пак стигна до пълен обрат с попадения на Асприля (32), Хенри Рохас (42) до почивката и на Петрус Бумал (53) през второто полувреме. Спокойни от аванса, ловчанлии отново заредиха пропуски пред отлличния в този мач вратар Виктор Голас. В 65-ата минута отново Нелсън се разписа за гостите, но това беше всичко, за което стигнаха силите на "Ботев".

В крайна сметка Литекс записа четвърта поредна победа слещу пловдивчани. За разлика от от предходните три двубоя този път футболистите на "Ботев" успяха да вкарат.

В 90-ата минута Данило Асприля оформи крайния резултат. 

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

Първата опасност в мача е пред вратата на "Ботев". В 3-ата минута шут на Арсенио е отразен от вратаря на гостите Голас. Секунди по-късно отново Арсенио стреля, този път от по-близо, но пак Голас спасява.

Нов фрапиращ пропуск за домакините. След центриране на Рохас, Йонсен засече от паднало положение топката на 2-3 метра от вратата, но ударът му излезе високо над вратата. Нападателят претендираше, че е бил дръпнат за фланелката, но реферът дори не се замисли за дузпа. 

В 23-ата минута Асприля стреля по диагонала, но топката профучава покрай гредата.

"Ботев" изненадващо повежда в 27-ата минута. Грегъри Нелсън се възползва от груба грешка на Елтон, отскубна се от защитата на домакините и вкара.

В 34-ата минута Асприля засече с глава центриране и прати топката в мрежата за 1:1. Гостите претендираха, че комублиецът е играл с ръка преди да отбележи попадението, но реферът зачете гола.

Литекс стига до обрат в 42-ата минута. Голът отбеляза Хенри Рохас с изстрело от около 20 метра.

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

Треньорът на "Ботев" Николай Костов прави двойна смяна на почивката. Излизат Юсеин и Варела, а на техните места се появявват играчи с по-офанзивни функции - Алекс Колев и Даниел Генов. 

3:1 за Литекс! Петрос Бумал завършва атаката на ловчанлии с изстрел във вратата на "Ботев" след асистенция на Хенри Рохас.

Йонсен изтърва добра възможност да вкара четвърти гол във вратата на "Ботев" в 58-ата минута.

В 65-ата минута гостите бележат втори гол. Негов автор отново е Грегъри Нелсън, който се измъкна от трима футболисти на съперника и с удар от дъгата на наказателното поре простреля вратаря на Литекс Винисиус.

След грешка на защитата на "Ботев" в 69-ата минута, топката стига до Минчев, който е непокрит в наказателното поле, но стреля високо над вратата на гостите.

Греда за Литекс в 75-ата минута! Стахил Попов получи топката в наказателното поле, финтира защитник на "Ботев" и стреля. Топката обаче се отби в страничния стълб, след което беше изчистена в корнер. След изпълнението му Йонсен стреля с глава под гредата, Голас обаче спаси.

Арсенио не можа да прехвърли Голас в 79-ата минута, но без успех. Малко след това Мариян Огнянов стреля от фаул, Виниус улови.

Асприля овладя избита от защитата на "Ботев" топка и бележи с шут извън наказателното поле за 4:2 в последната минута на двубоя.

СЪСТАВИ

ЛИТЕКС: Баривиера, Попов, Елтон, Перес, Недялков, Бумал, Малинов, Асприля, Рохас, Арсенио, Йонсен.

"БОТЕВ": Голас, Христов, Златков, Николов, Филипов, Балтанов, Огнянов, Кифуети, Юсеин, Варела, Нелсън.

ПРЕДИ МАЧА

По-рано през сезона Литекс успя да спечели гостуването си на "Ботев" в Пловдив. "Оранжевите" са без загуба като гости, но у дома вече допуснаха две поражения. В последния си двубой на свой терен те все пак постигнаха убедителен триумф с 4:0 над Славия.

Треньорът на гостите Николай Костов най-вероятно ще заложи на състава, който спечели като гост на Черно море. В групата на пловдивчани след контузия се завръща нападателя Александър Колев.

"Ботев" Пд няма нито едно равенство в последните си 10 мача. „Канарчетата“ са единственият клуб у нас, за който са свирени четири дузпи от началото на сезона. 

 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички