Италия пощади България в деня на Съединението, Евро 2016 е мираж


Италия пощади България в деня на Съединението, Евро 2016 е мираж

5488 0

Италия изхвърли България на 99.9% от борбата за класиране на Евро 2016, след като "скуадра адзура" удари българския тим с 1:0 в Палермо в мач от 8-ия кръг на квалификационния цикъл. 

Даниеле Де Роси вкара единственият гол – още в 6’ от дузпа, до която се стигна след изключително нелеп фаул от страна на Веселин Минев. Това беше и 2-и гол за играча на Рома с фланелката на националния тим, и то в 101-ия му мач.

Той обаче не довърши мача, след като в 54’ той и Мицански получиха червени картони. Двамата се спречкаха при нарушение от страна на нападателя на „трикольорите” ни, последвано от настъпване с бутоните върху коляното на Де Роси. Халфът не остана длъжен и срита българина, а двамата получиха директни червени картони.

Oще през първото полувреме Италия демонстрира по-голямата си класа и отправи цели 15 удара по посока вратата на Митрев – рекорд за „адзурите” в настоящия квалификационен цикъл. Именно българският вратар спаси „лъвовете” от по-тежка загуба с невероятните си намеси най-вече срещу Кандрева и Ел Шарави, най-вече в началото на втората част.

Мачът беше по-специален за Джанлуиджи Буфон, който изведе с капитанската лента Италия в своя мач №150 за „скуадра адзура”. Именно този двубой прати Италия на върха в класирането с актив от 18 точки – две повече от Норвегия и 4 повече от Хърватия, 2 кръга преди края на квалификациите.

България е на 4-о място с 8 точки и с нулев шанс за класиране на Евро 2016. Единственият шанс е България да спечели с разлика гостуването си на Хърватия, а след това "шахматистите" да загубят в Малта.

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

Домакините можеха да открият резултата още в 40-ата секунда. Ел Шарави се озова на върха на атаката на Италия и изведе в наказателното поле Кандрева. Неговият удар се превърна в отличен пас за Пеле, който стреля мощно, но Митрев спаси. Последва добавка със задна ножица, но топката излезе в аут.

Още в 4' българите решиха да изнасят с къси подавания в наказателното поле. Топката стигна до Минев, който не внимаваше и вместо да удари топката, ритна играч на "адзурите". Последва нелепа дузпа за Италия, а Даниеле Де Роси прати Митрев в другия ъгъл. Все пак заради нахлуване на Бонучи преди изпълнението, дузпата беше пребита, а Митрев този път "хвана" ъгъла. Ударът на Де Роси обаче беше много силен и точен и Италия поведе с 1:0 в 6'.

Италия продължи да играе с висока преса и да създава напрежение в половината на България, но в 18' "лъвовете" успяха да създадат сериозна опасност. Попов отне топката в средата на терена и успя да намери веднага Мицански. Бонучи не успя да го догони и от границата на пеналта нападателят пробва удар в долния десен ъгъл, но с една ръка Буфон изби в корнер.

В 24' "адзурите" едва не поведоха с 2:0, след като при отлично центриране на Верати от пряк свободен удар Пеле беше изпуснат и игра с глава, но топката премина над вратата.

Италия продължи да играе във високо темпо, а в 32' Митрев не се намеси уверено при удар на Пеле. За щастие този път Бодуров беше на мястото си и изби в корнер. Няколко минути по-късно Де Шильо проби отляво и успя да намери Кандрева в наказателното поле, но ударът на играча на Лацио беше слаб и Митрев успя да спаси.

До края на полувремето Ел Шарави и Кандрева продължиха да правят каквото си искат със защитата на България, а в 45' изключителна атака на Италия едва не завърши с гол. Кандрева и Верати разиграха пред наказателното поле, като асът на ПСЖ пусна висока топка пред малкия пеналт. Пеле свали за Пароло, който с мощен удар насочи топката към вратата, но Бодуров успя да избие с крак в корнер.

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

Втората част почна по подобие на първата - масирани акции на италианците, които можеха да доведат до ранен гол. В 47' Пароло излезе на стрелкова позиция и отправи много опасен удар, но Митрев с блестящ рефлекс се намеси и изби.

В 54' пък се стигна до два червени картона. Причината - фаул на Мицански срещу Де Роси. Българинът фаулира грубо играча на Рома, а след това стъпи с бутони върху лявото му коляно. Де Роси не остана длъжен и го срита, а за това и двамата получиха червен картон - двата отбора останаха с по 10 души на терена.

Това отвори леко играта, а в 58' Тодор Неделев се отчете с много добър и изненадващ удар, който премина встрани от вратата. Само няколко секунди по-късно пък Кандрева беше изведен от Пеле сам срещу вратаря, но Митрев с отлична намеса опази вратата си от втори гол.

В 66' Ел Шарави размина резервата Иван Бандаловски (сменил Йордан Минев) по лявото крило и нахлу към наказателното поле. Той стреля, но отново Митрев беше последна преграда пред гола.

На терена за България се появиха още Димитър Рангелов (на мястото на Ивелин Попов) и Мишо Александров (на мястото на Тодор Неделев), докато Флоренци и Дзадза се появиха от италианска страна, за да освежат нападението на "скуадра адзура".

В следващите минути България упражни лек натиск, който доведе до нахлуване на Александров в наказателното поле на Италия. Там той навърза трима, но не успя да задържи контрол върху топката и Буфон успя да улови без особени проблеми.

До края на двубоя Миланов можеше да изравни, след като с удар от далечна дистанция затрудни Буфон, но опитният вратар на Италия изби в корнер.

СТАРТОВИ СЪСТАВИ

Треньорът на „лъвовете“ Ивайло Петев е направил две промени спрямо състава, който загуби от Норвегия с 0:1 в София в четвъртък.

На вратата на България отново застава Божидар Митрев, а пред него в защита от ляво надясно се подреждат Йордан Минев Александър Александров, Николай Бодуров и Веселин Минев, който заменя Иван Бандаловски.

В халфовата линия се подреждат Ивайло Чочев и Светослав Дяков, докато по крилата са Тодор Неделев и Георги Миланов. Ивелин Попов отново оперира зад единствения чист нападател Илиян Мицански.

Италия залага на трима утвърдени нападатели в предни позиции, макар пресата на Апенините да не позна избора на Антонио Конте – в авангарда започват Стефан ел Шараауи отляво, Грациано Пеле в средата и Антонио Кандрева отдясно.

Андреа Пирло не е сред титулярите, като неговите функции иззема Марко Верати, а Марко Пароло и Даниеле де Роси също се нареждат в средата на терена. В защита си партнират Матия де Шильо на левия бек, Леонардо Бонучи и Джорджо Киелини в средата и Матео Дармиан отдясно, като на вратата е Джанлуиджи Буфон.

ПРЕДИ ДВУБОЯ

България има илюзорни шансове да стигне до баражите за Евро 2016, след като през седмицата загуби с 0:1 от Норвегия в София. "Лъвовете" са с актив от едва 8 точки и имат нужда от задължителни 3 победи до края на квалификациите, за да имат дори малък шанс да се доберат до нещо повече от 4-ото място.

Италия в същото време е лидер в групата с актив от 15 точки и при победа си гарантира минимум бараж за класиране на шампионата във Франция.

Статистиката също не е в полза на родните национали. От девет двубоя на Апенините, българите нямат нито една победа. Ето и още няколко интересни факта, подбрани от "Тема спорт".

- Предстоящата квалификационна среща за Европейско първенство между Италия и България ще е 19-ата в историята между двата тима. В досегашните 18 двубоя равносметката е: 9 победи за Италия, 2 успеха за България и 7 равенства при голова разлика 16:32 в полза на италианците. На Апенините обаче сме без победа - 7 успеха за Италия, 2 равенства и голово съотношение 19-3 за адзурите.

- От 18-те мача 8 са контролни срещи, една е евроквалификация, 2 са четвъртфинали за Европейско първенство, 4 са квалификации за Световно първенство, 2 са от финали на Световното първенство и една е от финали на Европейското първенство през 2004 година в Португалия.

- С най-много участия за Италия по 5 са: Тарчизио Бургнич, Алесандро Мацола и Дино Дзоф. За България с най-много срещи 5 са: Д. Пенев и Д. Жечев.

- Най-резултатни за Италия в двубоите с България са: Баджо с 4 гола, Рицо, Прати, Грациани и Освалдо по 2 гола. Автори на 16-те попадения за България са: 2 - Хр. Стоичков, 1 - Аспарухов, Котков, Д. Дерменджиев, Жеков, Бонев, Блангев, Cт. Младенов, Сираков, Костадинов, М. Петров, Манолев, Г. Миланов, Попов и Мицански.

- В срещите между двата отбора са отсъдени 4 дузпи, всичките в полза на България, и те са реализирани от Котков, Стоичков-2 и М. Петров.

- През първите полувремена са отбелязани 22 гола, а през вторите 45 минути са реализирани 26 гола.

- В най-много срещи - 3 - начело на нашите национали е бил д-р Стефан Божков-Стевето.

- За пръв път двата съперника се срещат на зеления терен на 14 юни 1966 година в Болоня на стадион "Комунале". Срещата е контролна преди финалите на Световното първенство в Англия и се играе пред 40 000 зрители. Адзурите побеждават с 6:1. Голът за нашите вкарва Георги Аспарухов.

- На датата 6 септември националният отбор на България е играл в срещи, в които е постигнал една победа, 2 равенства и 5 загуби. Любопитен е фактът, че една от тези 8 срещи на България е срещу Италия през 2013 година в световна квалификация, играна в Палермо, която нашите лъвове загубиха с 0:1. През септември двата съперника са играли 2 двубоя в София (победа и равенство за България) и 5 в Италия (5 успеха за адзурите).

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички