Историческо! 3 от 3 за България на Европейското първенство по художествена гимнастика в Будапеща


Историческо! 3 от 3 за България на Европейското първенство по художествена гимнастика в Будапеща
Снимка: facebook / BGRGfederation

2315 0

Българската художествена гимнастика записа още една златна страница в историята си, след като късно снощи (25-и май) на Европейското първенство в Будапеща нашите момичета спечелиха три златни медала от три възможни!

*Това се случва за втора поредна година, след като на 20-и май 2023-та в Баку те отново завоюваха три титли в един ден.

3 от 3

Първо Стилияна Николова донесе втора поредна европейска титла за България в многобоя, след като в Баку го направи Боряна Калейн.

18-годишната Николова представи изключително силно всичките си четири композиции и събра 143.750 точки (35.700 на обръч, 37.200 на топка, 36.050 на бухалки и 34.800 на лента).

Миналата година тя се нареди трета след Калейн и София Рафаели, но този път показа изключителна класа и взе безапелационно златото с огромна разлика пред останалите гимнастички. Това е първа европейска титла за нея (след двата бронзови медала от Тел Авив 2022 и Баку 2023).

Стилияна Николова

Не изпускай важна новина в света на българския футбол – последвай ни във Viber за най-актуалната информация, последни резултати и топ анализи!

След това втората титла в многобоя спечели ансамбълът ни - Магдалина Миневска, София Иванова, Камелия Петрова, Рейчъл Стоянов и Маргарита Василева получиха за композицията си с пет обръча оценка от 39.150 точки. На три ленти и две топки те бяха оценени с 34.850 точки. Така, със сбор от 74.000 точки, те взеха златните отличия за втора поредна година!

Третото злато за България пък дойде в отборната надпревара! Тимът в състав Боряна Калейн, Стилияна Николова, Елвира Краснобаева и ансамбъл жени защити отборната си титла с 343.150 точки. На второ място остана Италия с 338.550, а на трето - Израел (334.500 точки).

*В последния ден от Европейското първенство днес (26-и май) ще бъдат раздадени още шест комплекта медали - на финалите на отделните уреди при жените и при ансамблите. Стилияна Николова ще спори за отличията на обръч, топка и лента, Боряна Калейн - на обръч и на бухалки, Елвира Краснобаева - на бухалки и на лента. Ансамбълът ни пък е сред фаворитите за медали на пет обръча и на три ленти/две топки.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

"Тайни от бг елита": Как майка му се превърна в идола на Кристиан Макун от Левски

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички