Герои от САЩ'94 изгоряха с 10 милиона в КТБ


Герои от САЩ'94 изгоряха с 10 милиона в КТБ
Снимка: Getty Images / Guliver

5247 0

Най-големите футболни звезди на България - героите от Световното първенство в САЩ от 1994 г., се оказаха част от вложителите, които няма да получат пълната сума на депозитите си в Корпоративна търговска банка (КТБ), съобщава "Всеки ден".

Сред вложителите на трезора са Христо Стоичков, Любослав Пенев, Борислав Михайлов, Йордан Лечков и Красимир Балъков.

Списъкът на именити спортисти с влогове от над 200 000 лева в КТБ е огромен и надхвърля 20 човека, признава в неофициален разговор един от квесторите на фалиралата банка.

Сред „изгърмелите" са шефката на Българския олимпийски комитет Стефка Костадинова, треньорът Станимир Стоилов - Мъри, както и волейболният специалист Радостин Стойчев, който имал над 2 милиона лева на влог. Друг „изгорял" е синът на легендарния борец Боян Радев, който държал около 500 000 лева в Корпоративна търговска банка.

Футболната легенда Стоичков държал около 4 милиона лева в КТБ, разкрива източник от вече затворения трезор. Куриозът е, че Камата бе рекламно лице на банката на Цветан Василев и участваше в рекламния клип "Клиентите са ни скъпи". Срещу това Христо получил златна кредитна карта с 50 000 евро и преференциална лихва в размер на внушителните 9,75%.

Треньорът на националния отбор Любослав Пенев имал около 500 бона в КТБ, като част от сумата получил лично от Цветан Василев при подписването на договора си за треньор на Ботев (Пловдив) тази пролет, само дни преди банката да бъде поставена под специален надзор от БНБ.

Любо Пенев обаче е по-особен случай, тъй като той е хем вложител, хем длъжник на банката - преди около 2 години Чичовото прехвърлил кредит от 1,4 милиона лева към СИБАНК към Корпоративна банка. Разправят, че в този случай Цветан Василев направил лична услуга на Любо Пенев, като изкупил дълга на славния футболист към друга банка и му направил изгоден погасителен план.

Президентът на БФС Борислав Михайлов и съпругата му Мария Петрова също имали огромна сума на влог в КТБ, там пазел парите си и синът на Боби - Ники Михайлов. Става въпрос за сума около 2 милиона лева, твърдят запознати. Боби обаче успял да се оправи благодарение на Кирил Домусчиев, който имал да погасява огромни кредити към фалиралия трезор.

Босът на Лудогорец и Михайлов направили договор за цесия, като интересен детайл е, че Домусчиев изплатил на 100% парите, които имали Боби и семейството му във фалиралата банка. Обикновено при договор за цесия със сумата от блокирания влог се покриват кредити към същата банка, като се изплащат между 50 и 70% от депозита.

Други герои от славната Пенева чета - Красимир Балъков и Йордан Лечков, също имат влогове от над 200 000 лева в Корпоративна търговска банка. Двамата са успели да направят цесия със собственика на Литекс Гриша Ганчев, който има да връща над 60 милиона лева на КТБ.

Разправят, че Гришата предложил да изкупи и влога на Христо Стоичков, но Модерния ляв отказал, тъй като му бил обиден за унизителното уволнение като треньор на Литекс миналото лято. Все пак Стоичков успял да спаси част от парите си чрез енергийния бос Богомил Манчев.

Не такава е ситуацията със Станимир Стоилов. Хасковският специалист изпусна момента да сключи договор за цесия, тъй като бе ангажиран като треньор в Казахстан. "Докато Мъри водеше битка за шампионската титла с отбора си Астана, жена му Мирена движеше банковите дела, но опитът й да спаси парите на семейството удариха на камък", доверява семеен приятел на Мъри.

Все пак малко утешение за Станимир Стоилов е, че сумата му надвишава с малко гарантираните по закон 200 000 лева и той ще изгърми с около 150 бона, тъй като не е имал договор с банката за преференциални лихвени условия. Освен това Стоилов имал златна карта на КТБ, от която през последната година изтеглил около 40 000 лева.

Баскетболният Левски и Ботев пред банкрут

Фалитът на Корпоративна търговска банка поставя под огромна въпросителна грандоманските спортни инвестиции на Цветан Василев. Баскетболният "Левски" е пред банкрут, а треньорът Тити Папазов прави отчаяни опити и ежедневни циркаджилъци, за да запази отбора. По всяка вероятност обаче голяма част от звездите на баскетболния шампион ще напуснат тима след Нова година.

Далеч по-тревожна е ситуацията във футболния тим "Ботев" (Пловдив). "Канарчетата" вече бяха напуснати от основните си футболисти, но не кадровата криза е големият проблем, а милионите, хвърлени на вятъра за строеж на спортната база в Коматево и изграждащия се наново стадион „Христо Ботев" край Бирената фабрика.

Преди 2 години Цветан Василев подписа концесия с общината в Пловдив за 35 години за стадиона. Проектът на мустакатия банкер бе да инвестира 25 милиона лева за изграждането на стадиона. След фалита на КТБ обаче проектът няма как да се реализира.

Заради ситуацията е възможно УЕФА да отнеме домакинството на България за финалите на Европейско първенство по футбол за юноши до 17 години, което стартира на 6 май 2015 година. Стадион „Христо Ботев" е предвиден за откриването и за финала, но вече е известно, че спортното съоръжение няма как да бъде вдигнато. Надеждите на „Ботев" са свързани с общината в Пловдив и със спортното министерство, но засега остава загадка дали държавата ще отпусне пари за частния проект на Цветан Василев.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички