ФИФА се усъмни в мача България - Румъния


ФИФА се усъмни в мача България - Румъния

5648 0

В графата "силно съмнителен" попада приятелският мач между България и Румъния, който ще се играе днес в турския курорт Анталия. "България днес" твърди, че международната футболна централа ФИФА ще следи изкъсо двубоя заради огромна вероятност от манипулиране на резултата.

Контролата буди съмнение заради изключително неофициалния си характер. Точно поради тази причина някои от водещите букмейкърски къщи са извадили напълно срещата от програмата си и не предлагат никакви залози за нея. Комисията по етика към ФИФА се е самосезирала и дори е изпратила свой съгледвач в Турция, който ще дебнат за евентулно черно тото.

Приятелското мачле, което се явява и дебют за селекционера Ивайло Петев, е насрочено за 19,00 часа, но ще се проведе при доста странни обстоятелства. Националите ще трябва да играят на хотелско игрище. Те ще ползват честния терен на луксозния хотел "Мардан палас", за да премерят сили с румънските си колеги. Нито една телевизия няма да предава пряко срещата, което допълнително засилва съмненията към спаринга.

Притеснение буди и назначението на напълно неопитния главен рефер на мача - полякът Бартож Франковски. Интересното е, че голяма част от футболистите на терена ще бъдат по-възрастни от него, тъй като арбитърът е едва на 29 години. Негови помощници ще са Михал Обуковиц и Марчин Бониек. Бартож няма почти никакъв международен опит. Единствените мачове, които е ръководил досега, са контролите Словакия - Черна гора и Япония - Хондурас, както и двубой от квалификациите за Лига Европа.

Това не е първата контрола на България, която протича при странни обстоятелства. ФИФА вече е разследвала два мача на родните ни национали. През 2010 завършихме 1:1 с подготвящия се за световно първенство тим на ЮАР, като голът за България вкара Валери Божинов. Впоследствие срещата бе проверявана от независима правна комисия. Година по-късно ФИФА дори анулира резултата 2:2 от контролата с Естония. Тогава и четирите попадения паднаха от дузпи. От естонската федерация дори обявиха, че са били предупредени за евентуална манипулация на срещата. Едва ли е случайно, че този мач също се игра в турския курорт Анталия.

За мача с Естония ФИФА предприе специално разследване. Интересното е, че на същата дата 9 февруари 2011 г. пак в Анталия се играе контролата Латвия и Боливия. Тя също е повече от скандална и има съмнения, че е манипулирана за черно тото. Оказва, се че в срещите България - Естония и Латвия - Боливия, са отсъдени общо седем дузпи. Всичките голове в тези двубои са от наказателни удари. Световната футболна централа започва дисциплинарно производство срещу шестимата съдии, които са ангажирани със странните контроли.

Мачът на нашите е ръководен от унгареца Колош Лендиел, а негови асистенти са сънародниците му Шелмеци и Чак. Проверката показва, че Лендиел свири само в унгарската трета лига и изобщо няма права за международни мачове. Унгарецът е забъркан в съмнителни мачове и година по-рано, когато ръководи двубои на младежки тимове в Южна Америка. И двете срещи са организирани от базираната в Тайланд агенция Фуути Спорт Интернешънъл, както и от руски футболен мениджър.

"Разследването започна. То ще се запознае с цялата документация и информация, която е получена във ФИФА. Разглежда се възможността за уреждането на тези два мача заради нелегални залагания". Това се казва в официалното съобщение на ФИФА от 2011 г. Още тогава от централата не се ангажираха с дата, на която ще се събере самата комисия, както и за период, в който да обяви решение.

Заканите на ФИФА да се бори с черното тото по никакъв начин не спира лавината от съмнителни двубои и огромен брой дузпи, които се свирят на контроли в Турция. Очевидно заканите на футболните босове, поне засега, не дават резултат.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

В мач с 6 гола: Да вкараш с ЦСКА срещу Атлетико Мадрид на 34 години (ВИДЕО)

Най-възрастният голмайстор в историята на ЦСКА е Тодор Янчев, който на 37 години, 4 месеца и 10 дни се разписва...

Реклама
Най-четени новини

виж всички